Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění elektrickými topnými fóliemi – zdravé a komfortní vytápění

Ve stavebnictví se stále častěji setkáváme s novými systémy elektrického vytápění stavebních objektů. Mezi takové moderní systémy patří i vytápění elektrickými topnými fóliemi. Jak vlastně vytápění elektrickými topnými fóliemi funguje a v čem je jiné nebo lepší než doposud používané topné systémy?

1) CO TO JE ELEKTRICKÁ TOPNÁ FÓLIE?

Topná fólie je v zásadě velice jednoduchý výrobek, jehož základem je vrstva homogenizovaného grafitu. Grafit funguje jako elektrický odpor, který se průchodem el. proudu zahřívá. Elektrické topné fólie se připojují pomocí propojovacích vodičů na běžnou elektrickou síť 230 V/50 Hz




2) PRINCIP VYTÁPĚNÍ ELEKTRICKOU TOPNOU FÓLIÍ

Uhlíková vrstva na topné fólii je zdrojem sálavého tepla. Sálavý způsob přenosu tepla představuje vysoce efektivní způsob vytápění, kdy se prakticky beze ztrát přemění veškerá elektrická energie v tepelné záření. Tepelné záření je stejně přirozené jako infračervené záření vyzařované Sluncem.

3) KDE SE POUŽÍVAJÍ ELEKTRICKÉ TOPNÉ FÓLIE?

El. topné fólie nabízejí nejefektivnější způsob vytápění současných energeticky úsporných domů. Nejčastější použití el. topných fólií je pro podlahové nebo stropní vytápění.

4) VÝHODY VYTÁPĚNÍ EL.TOPNÝMI FÓLIEMI:

* Zdraví prospěšný způsob vytápění = sálavé vytápění el. topnými fóliemi představuje pro člověka nanejvýš přirozený způsob šíření tepla, který probíhá v celém prostoru kolem nás.

* Komfortní = díky velké otopné ploše vytápěné podlahy nebo vytápěného stropu mohou el. topné fólie pracovat s relativně nízkými teplotami, což je uživatelsky velice komfortní. Nedochází k víření prachu a rozložení teploty v místnosti je příjemně rovnoměrné.


* Nízké pořizovací náklady = pořizovací náklady systémů vytápění el. topnými fóliemi jsou výrazně nižší než pořizovací ceny ostatních srovnatelných topných systémů. Vytápění el. topnými fóliemi představuje nejvýhodnější poměr cena/výkon.

* Nízké provozní náklady = při sálavém způsobu vytápění je dosaženo pocitu tepelné pohody při teplotě o několik °C nižší než při klasickém – konvekčním způsobu vytápění a současně při zachování stejného tepelného komfortu. Pro vytápění el. topnými fóliemi je možné získat výhodný přímotopný elektrický tarif D57d.

* Rychlá a velice přesná regulace = systém vytápění el. topnými fóliemi lze jednoduše regulovat pomocí prostorových termostatů umístěných v jednotlivých místnostech. Termostaty lze ovládat individuálně nebo je možné je zapojit do sofistikovaného systému inteligentního řízení provozu celé budovy.

* Dlouhá životnost =při standardních podmínkách je ověřená provozní životnost el.topných fólií 40 a více let.

* Nulové náklady na údržbu = při použití el. topných fólií odpadají prakticky všechny provozní náklady, které jsou běžné u klasického způsobu vytápění (revize komína, revize plynového kotle apod.)

* Minimální nároky na stavební konstrukci = tloušťka el.topné fólie je menší než 1 mm. Kromě „klasických“ zděných staveb se el.topné fólie s výhodou používají také v montovaných stavbách a dřevostavbách a všude tam, kde je žádoucí vyhnout se mokrému stavebnímu procesu.

* Hlavní nebo doplňkový zdroj vytápění = el. topné fólie se instalují jako samostatný a jediný zdroj vytápění objektu. Lze je však samozřejmě použít i jako doplňkový či záložní zdroj k jinému topnému systému.

5) SORTIMENT ELEKTRICKÝCH TOPNÝCH FÓLIÍ

  • HEATMAX CARBON FABRIC el. topná fólie pro podlahové vytápění. Jedná se o nejkvalitnější el. topnou fólii, na kterou poskytuje výrobce doživotní záruku
  • HEATMAX ONE STEP je unikátní el. topná fólie určená speciálně pro podlahy s keramickou dlažbou.
  • HEATMAX PTC je samoregulační el. topná fólie pro podlahové a stropní vytápění.






Elektrické topné fólie se vyrábějí v standardizovaných jmenovitých výkonech od 60 do 240 W/m2 a ve standardizovaných šířkách od 50 do 150 cm. Délka topné fólie může být libovolná.




NEXWARM.CZ s.r.o. je česká společnost založená v roce 2014, která se zabývá dovozem, prodejem a montáží elektrických topných fólií určených pro efektivní vytápění stavebních objektů.

NEXWARM.CZ s.r.o. je výhradním partnerem jihokorejské společností NEXWARM Ltd, kterou zastupujeme na českém a slovenském trhu s nabídkou kompletního sortimentu elektrických topných fólií značky HEATMAX.




Pokud Vás informace o vytápění el. topnými fóliemi zaujaly, velice rádi Vám poradíme s návrhem topného systému pro Váš dům nebo Vám zpracujeme nezávaznou cenovou nabídku.

 
 
Reklama