Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TZB postřehy z Kypru

I běžná turistika může být zdrojem poučení, jak se řeší problematika TZB v různých zemích. V článku je vybráno pár zajímavostí ze středomořského ostrova Kypr.

Cesty za poznáním jiných kultur přinášejí řadu zajímavostí. Mnohé jsou velmi dobře popsány v rozsáhlých dílech specialistů a znalců, přesto se člověk stále znovu a znovu musí sklánět před tím, co dokázali naši předkové. Zvláště, když si uvědomí, že většinu prací odvedli jen lidé svou vlastní sílou. Pro úplnost je třeba dodat, že největší část práce odvedli otroci, jejichž společenské postavení a životní podmínky si neumíme, a zajisté ani nechceme, představit.

Středozemní ostrov Kypr, jehož některé partie jsem měl možnost projet letos v říjnu na kole, je od roku 1974 rozdělen na severní část, Kyperskou tureckou republiku, kterou uznalo jen Turecko, a jižní část, Kyperskou republiku, mezi kterými je bezpečnostní zóna hlídaná jednotkami OSN. Přesné vztahy a detaily lze nalézt např. na https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypr.

Obr. Z historie podlahového vytápění. Střední část podlahy je propadlá. Viditelné část podpěrných sloupů jsou vysoké něco přes jeden metr.
Obr. Z historie podlahového vytápění. Střední část podlahy je propadlá. Viditelné část podpěrných sloupů jsou vysoké něco přes jeden metr.

Pokud zavítáte do severní části Kypru, určitě stojí za to navštívit rozsáhlý areál archeologických památek na místě městského státu Salamis nedaleko od města Gazimağusa (Famagusta). Jako odborníky působící v oboru TZB Vás v tomto areálu, jehož vznik se datuje do let cca 800 před naším letopočtem, musí zaujmout skutečnost, že sladká voda bylo pro tuto oblast přiváděna z podhorské oblasti ze vzdálenosti cca 50 km akvaduktem a v samotném areálu byly funkční velké zásobníky o objemu až stovek kubických metrů. Bohatí obyvatelé si dokázali svůj život zabezpečit nejen po stránce nezbytně nutné, ale i té mnohem příjemnější, jak dokazuje rozsáhlý lázeňský komplex. Jeho součástí je například hypokaustum, aneb podlahové vytápění založené na ohřevu podlahy ze spodu procházejícími teplými spalinami.

Součástí Salamis jsou velké prostory, kde se scházely tisíce lidí. Ať již jde o chrám zasvěcený v různých dobách různým božstvům, tak třeba kolbiště pro tehdejší a v řadě případů nedobrovolné bojovníky na život a na smrt, nebo místa veřejného života či divadlo. Například u amfiteátru divadla se uvádí vrcholná kapacita až 15 000 lidí. Mnozí z nich našli místo pro nezbytné vyprázdnění svých vnitřností ve veřejné toaletě, jejíž údajná kapacita byla 40 osob současně. Jak to na takové toaletě asi mohlo vypadat, si lze udělat podle dalších obrázků.

Obr. Veřejná toaleta byla půlkruhová, po jejím vnitřním obvodu prochází kanálek, kterým byly proudící vodou odplavovány výkaly do moře.
Obr. Veřejná toaleta byla půlkruhová, po jejím vnitřním obvodu prochází kanálek, kterým byly proudící vodou odplavovány výkaly do moře.
Obr. Nad kanálkem byla pravděpodobně kamenná sedátka.
Obr. Nad kanálkem byla pravděpodobně kamenná sedátka.
Obr. Při východu z toalety byla fontána s protékající vodou, kde zřejmě šlo umýt ruce.
Obr. Při východu z toalety byla fontána s protékající vodou, kde zřejmě šlo umýt ruce.

Vícedenní pobyt, nejen na Kypru, je spojen s potřebou ubytování. Ovšem i hotely středních a vyšších kategorií dokáží občas překvapit tvořivostí řemeslníků. Příkladem je ukázka instalace deskového otopného tělesa pod desku umyvadla. Pro komplexnost informace je třeba dodat, že tento hotel se nachází v nadmořské výšce cca 1700 m.n.m., blízkosti vrcholu hory Olymp, která dosahuje výšky 1952 m, a kde je v zimě možné i lyžovat. Takže vytápění je zapotřebí, pokud turista nemá zmrznout. Ovšem výkon otopného tělesa při takovém umístění bude zcela jistě mnohem menší, než tabulkový.

Bydlení v tradičním kyperském domku nepostrádá kouzlo, byť by si člověk představoval opět trochu citlivější přístup k tradici, na kterou se jako turista vždy těším. V rohu umístěný odtahový komín od otevřeného ohniště, na kterém se třeba vařila voda na oblíbený čaj, je sice funkční, ale otevřené ohniště nahradila rychlovarná elektrická konvice. Na druhou stranu, moderní klimatizace umístěná nad dveřmi, může leckterého turistu uchránit od bezesných nocí pod propoceným prostěradlem během léta, kdy se teploty venku pohybují i nad 40 °C.





Z hlediska stavební konstrukce je zajímavé použití dvou kleneb od sebe a od štítových zdí vzdálených cca 2 metry, které umožnilo na střešní konstrukci použít tenčí i méně rovné kmeny stromků z okolí, neboť kvalitního stavebního dřeva, jak si je představujeme my, je na Kypru přece jen málo.

Na vlastní kůži známe, že péče o památky stojí hodně peněz. Některé památky se proto bohužel rozpadají, neboť jsou-li komplexně památkově chráněné, není bez dostatku peněz možné je dále udržet. Částečným řešením je památkově chránit jen některé prvky z historického objektu, který lze pak dále využívat a zub času nehlodá tak rychle. Obrázek vchodové partie objektu ve Famagustě naznačuje, že nejde o nijak mladý objekt. V současnosti je využíván jako sklad. Trochu větší citlivost by si možná zasloužila volba osvětlení nad dveřmi, aby běžná skleněná koule na prostředním erbovním štítu byla nahrazena něčím vhodnějším.

Cestování po Kypru přináší řadu překvapení a poznatků i z oboru TZB. Jistě jich zažijete více, pokud podmínkou cestování nebude zachování ideální tepelné pohody a vysokého komfortu čtyř a pěti hvězdičkových hotelů.

 
 
Reklama