Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak funguje kompaktní odstředivý odkalovač pro kotle v rodinných domech?

Kompaktní verze odstředivého odkalovače s magnetickou vložkou R146C je vhodná pro kotle instalované v rodinných domcích. Odkalovač zachycuje a odstraňuje pevné a magneticky přitahované nečistoty z topného systému. Použitím odkalovače se ochrání vnitřní části kotle a čerpadla. Zároveň se tím prodlouží jejich celková životnost.

Návod k použití odstředivého odkalovače

Snahou společnosti Giacomini je neustále rozšiřovat sortiment o kvalitní výrobky, které jsou dnes nedílnou součástí moderních topných a chladicích systémů. Výsledkem je například nový odstředivý odkalovač s magnetickou vložkou R146C.

Jedná se o kompaktní verzi odkalovače vhodnou pro kotle instalované v rodinných domcích, kdy odkalovač zachycuje a odstraňuje pevné a magneticky přitahované nečistoty z topného systému. Použitím odkalovače se ochrání vnitřní části kotle a čerpadla. Zároveň se tím prodlouží jejich celková životnost. R146C je vyroben z poniklované mosazi, která umožňuje odkalovač použít i do vyšších teplot a tlaků. Horní víko je navíc opatřeno šroubem, kterým lze odstranit vzduch při prvním napouštění vody do systému.

Jak odstředivý odkalovač s magnetickou vložkou funguje?

Nečistoty jsou oddělovány působením odstředivé síly vody, magnetu a jemného nerezového filtru. Voda přitékající do odkalovače je vedena do odstředivého separátoru, kde vířivý pohyb způsobuje separaci pevných částic. V této části je také osazen magnetem, který zachycuje kovové nečistoty.

Odstředivý odkalovač s magnetickou vložkou R146C
Odstředivý odkalovač s magnetickou vložkou R146C

Nerezový filtr, pod odstředivým separátorem, zadržuje nečistoty v komoře na dně odkalovače. Zachycené nečistoty lze odstranit bez nutnosti demontáže, nebo odstavení celého systému, otevřením vypouštěcího kulového kohoutu.

Kam a jak lze odstředivý odkalovač s magnetickou vložkou instalovat?

Aby došlo k bezpečné ochraně kotle a čerpadla, je třeba odkalovač namontovat do zpětného potrubí topného nebo chladicího okruhu. Díky své malé velikosti (141 x 73 x 126,5 mm) je například možné odkalovač namontovat přímo pod nástěnné kotle. Otočná připojovací armatura pak umožnuje montáž do vodorovných i svislých potrubních rozvodů včetně kolmého připojení ze zdi.

Více informací o odstředivém odkalovači R146C najdete na stránkách www.giacomini.cz

Sledujte náš YouTube kanál.


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...