Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výrazná úspora elektrické energie s novým topným čerpadlem!

Malou modernizací topení proti rostoucím cenám za elektrický proud

Kdo vymění své staré čerpadlo za nové dříve, než se pokazí, uspoří nejvíce. Podle údajů výrobce Wilo se pořízení čerpadla amortizuje úsporou energetických výdajů již během několika málo let, poté už jen spoříte. V domácí kase tak může během deseti let zůstat až 1000 Eur, které by jinak plynuly do kapsy energetickým společnostem.

Domácnosti v Německu musí v současnosti za spotřebovanou elektrickou energii platit až o 60 procent více než před 10 lety. Nápaditost energetických koncernů pro pravidelné zvyšování cen energií přitom nemá hranic. Jak před nedávnem zveřejnila jedna studie, neulehčují spotřebitelům ani klesající výkupní ceny alternativních energií. A také změna dodavatele - což všem zákazníkům, kteří si tuto politiku nechtějí nechat líbit, doporučují agentury na ochranu spotřebitelů - přináší často jen krátkodobý účinek, než i u nich dojde k dalšímu zdražování. K tomu přichází i vysoké daňové zatížení, takže německé domácnosti jsou v rámci Evropské Unie na druhém místě v nejvyšších platbách za dodanou elektrickou energii.

O to mrzutější je, že spotřeba celé řady domácností je přitom zbytečně vysoká. Skrytí "žrouti proudu" se přitom nachází v domovní kotelně. Jedná se totiž o topná čerpadla, která se u ústředního topení používají k rozvodu tepla do topných těles. Starý, neregulovaný model může ročně zvýšit výdaje za spotřebovanou elektrickou energii v rodinném domku až o 150 Euro. V závislosti na výkonu a konstrukci může staré topné čerpadlo ve spotřebě výrazně překonat jiné velké domácí spotřebiče, jako elektrický sporák, ledničku či mrazák.

Výměnu starého neregulovaného čerpadla za vysoce účinné čerpadlo, jakým je „Wilo-Stratos PICO“, zvládne instalatér v klidu během necelé hodiny. U „malé modernizace topení“ se zájmem přihlíží i potomek majitele domu.

Kdo má v kotelně takovéto staré čerpadlo, neměl by déle otálet. S určením jeho typu Vám jistě telefonicky či na místě poradí místní instalatér. Neboť s přehlédnutelnou investicí lze rychle a trvale snížit spotřebu proudu: "Malou modernizaci topení", tedy výměnu starého neregulovaného čerpadla za nové vysoce účinné čerpadlo, zvládne místní instalatér v klidu za necelou hodinu. Poté lze roční výdaje za elektrickou energii spojenou s provozem topného čerpadla snížit až o 90 procent.

Vysoce účinné čerpadlo „Wilo-Stratos PICO“ spotřebuje pouhou polovinu proudu ve srovnání s požadavky momentálně nejlepší energetické třídy A.

To můžete vysledovat nejen z doručené faktury, nýbrž také přímo na čerpadle.

Velký, přehledný čelní displej ukazuje aktuální příkon a celkovou spotřebu čerpadla od momentu uvedení do provozu.

Skutečným úsporným zázrakem je přitom "Wilo-Stratos PICO" dortmundského výrobce čerpadel WILO SE. TÜV SÜD standardním měřením asociace Europump Commitments certifikoval jeho spotřebu v typickém rodinném domku na pouhých 46,5 kWh ročně. Jeho spotřeba proudu je tak poloviční v porovnání s požadavky momentálně nejlepší energetické třídy A a podle výrobce je úspornější, než jakékoliv jiné čerpadlo třídy A. Mimo to má toto čerpadlo výrazně nižší spotřebu, než vítěz kategorie "Energetická efektivita" posledního testu topných čerpadel časopisu Stiftung Warentest. V září 2007 se zde prosadil předchozí model "Wilo-Stratos PICO".

Principielně platí: kdo vymění své staré čerpadlo za nové dříve, než se pokazí, uspoří nejvíce. K tomu navádí i experti, jakými jsou např. Německá energetická agentura (dena) či nadace Stiftung Warentest, nebo kampaň pořádaná Spolkovým ministerstvem životního prostředí www.sparpumpe.de. Podle údajů výrobce Wilo se pořízení čerpadla amortizuje úsporou energetických výdajů již během několika málo let, poté už jen spoříte. V domácí kase tak může během deseti let zůstat až 1.000 Euro, které by jinak plynuly do kapsy energetickým společnostem.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.