Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chcete si teplo z horkého léta schovat na zimu?

S akumulátorem se můžete seznámit na výstavě For Therm Praha 2016 (20.-24. září 2016 v Letňanech). Těšíme se na setkání s Vámi v hale č. 4 na ploše B 22 (stánek firmy JH Solár).

Jak to vlastně funguje?
Rodinný dům je vybaven tepelným čerpadlem Chameleon, které je zakázkově vyrobené pro vysokou teplotu až 80°C a je na stejnosměrné napětí – jede z baterií, které jsou nabíjeny z fotovoltaické elektrárny (FVE). Tepelné čerpadlo Chameleon v letním období dům chladí a odpadní teplo ukládá do akumulátoru z kamenného prachu. Do akumulátoru se ukládá i teplo z termických panelů v letním období. Termické solární panely jsou využité po celou dobu, kdy mohou pracovat. Když klesne teplota v akumulátoru pod minimální hodnotu, kdy ještě může přímo vytápět v zimě dům, je tepelné čerpadlo schopno odebírat teplo z akumulace a dům vytápět – jako by se jelo z plošného kolektoru. Solární systém pak pracuje i v zimním období s vysokou účinností. Ohřívá akumulátor i o teplotě velmi nízké.

V letním období, kdy se dům chladí, je z hlediska energetiky do domu pouštět více tepla, než které prostoupí obálkou domu – tedy klidně větrat. Tepelné čerpadlo Chameleon odpadní teplo při chlazení ukládá a čím více může chladit, tím více tepla zbude na zimu.

Akumulátor existuje ve dvou variantách – podzemní a nadzemní. Řešení je možné realizovat v novostavbách i na stávajících rodinných domech.


Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.

 
 
Reklama