Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaká jsou úskalí plynových kotelen? O čem majitelé často nepřemýšlí a měli by?

Dokud plynový kotel slouží, není důvod řešit jeho funkčnost. Takto často uvažují majitelé plynových kotelen. Problémem však je, že tyto plynové kotle už zpravidla neplní svou funkci správně. Díky zateplování domů a výměně oken potřebuje dům podstatně méně tepla a původní kotle se tak stávají pro nové podmínky předimenzované. Některé ani nelze nastavit na nižší výkon než 50 %, což vede ještě více k neekonomickému provoz. Díky častému spínání, například v letních měsících, kdy je kotel využíván pouze pro ohřev vody, se navíc snižuje i životnost kotle. Jak tedy nejlépe situaci vyřešit?

Vyměnit starý plynový kotel za kondenzační

Staré plynové kotle, z nichž mnohé jsou už výrazně za hranicí své životnosti, se v současné době mění za moderní kondenzační kotle. Jejich největší předností je vysoká účinnost, která díky zpětnému využívání kondenzátu dosahuje účinnosti nad 100 %.
Díky výměně starého kotle za kondenzační ušetříte až 30 % nákladů na vytápění. U některých domů, kde jsme prováděli výměnu a měli jsme možnost průběžně sledovat měnící se náklady, dosahují reálných úspor až 50 %,“ potvrzuje specialista na vytápění Jakub Rous ze společnosti Pražská energetika (PRE), která se instalacemi zabývá. A upozorňuje i na další výhodu moderních kondenzačních kotlů. Jestliže budete pouze měnit kus za kus, výrobci se přizpůsobili původním umístěním spalinových cest a není nutné proto upravovat rozvody. I na výměnu kotle by však měl být zpracován projekt. Zohledňuje tepelné ztráty domu a další faktory, díky nimž bude možné zvolit takový kotel, který bude svými parametry zaručovat dostatečný výkon při optimálním ekonomickém provozu.

Místo jednoho kotle zvolit kaskádové řešení

Kaskádové zapojení kotlů znamená, že místo jednoho kotle jich bude zapojeno několik s menším výkonem. Touto formou, ať už ve stacionární nebo závěsné verzi, je řešeno již kolem 90 % nových realizací i rekonstrukcí.


Důvodů, proč je kaskádové řešení stále častější, je několik. Velkou výhodou je především modulace a Jakub Rous k tomu dodává: „Jednotlivé kotle umí pracovat s výkonem již od 10 %. To je výhodné zejména v létě, kdy je potřeba nahřívat jenom teplou vodu. Tímto řešením dosáhnete mnohem nižší spotřeby plynu.

Dalším důvodem ve prospěch kaskádové kotelny je zastupitelnost kotlů. V běžném provozu se podle požadovaného výkonu střídají. V případě výpadku převezme jiný kotel v kaskádě výkon dočasně odstaveného kotle. Dokonce může být kaskáda zapojena tak, že je jeden kotel primárně určený na ohřev teplé vody a ostatní jenom na vytápění. Mimo topnou sezónu pak nejsou tyto ostatní kotle vůbec v provozu. Díky svému režimu mají kaskádové kotle také delší životnost.

Stacionární kotel vyměnit za závěsný

Nástěnné kotle mají nespornou výhodu ve svých kompaktních rozměrech a možnosti umístění na stěnu i v opravdu malém prostoru. Jedinou podmínkou se tak stává dostupnost komínu. Navíc, nástěnné kotle jsou ve srovnání se stacionárními levnější.

Vlastní obsluha nebo plný servis

Už při rozhodování o typu kotle je důležité si odpovědět na otázku, zda budete obsluhovat sami, nebo využijete plný servis.
Zejména menší kotle, vhodné pro jednodomové kotelny, jsou natolik jednoduché, že je může uživatel obsluhovat sám, ale v těchto případech doporučuji, aby se v rámci výběru zaměřil i na srozumitelnost kotle i z hlediska samostatné obsluhy,“ doplňuje Jakub Rous.

Kompletní servis a správa od Pražské energetiky

Pokud si však na samostatnou obsluhu netroufáte, nebo se jí nechcete zabývat, je možné objednat u instalační firmy kompletní správu a servis. Také tady je ale nutné vybrat partnera, který je schopen komplexního pohledu a má v celém oboru vytápění plynem dostatečné zkušenosti. Touto společností může být například právě Pražská energetika.




Díky vyspělým technologiím jsou moderní kotle schopny samy dedikovat závadu a předat informaci uživateli nebo servisní společnosti. Nejčastěji zákazníci volí formu SMS zprávy. Díky možnosti on-line sledování provozu kotle navíc servisní společnost dokáže řadu závad odstranit formou vzdáleného přístupu a pak jenom zašle uživateli informaci o tom, že byla závada odstraněna. Poměrně často se tak stává, že uživatel obdrží zprávu o vyřešení problému dříve, než vůbec zjistí, že byl problém. Pochopitelně, pokud je potřeba, na místo vyjíždí servisní technik.

Současně udělat i stavební úpravy

Zvažte, zda ponecháte nový kotel ve stávající místnosti, nebo by se vám hodila pro jiné využití. Moderní kondenzační kotle, zejména v závěsném provedení, je možné umístit i do jiné malé místnosti. Důležitý je pouze přívod plynu, napojení na spalinové cesty a možnost odvodu kondenzátu. Ponecháte-li kotel v původní místnosti, je vhodné minimálně vymalovat, případně provést další úpravy pro čisté prostředí.

Kde hledat další informace?

V případě, že uvažujete o rekonstrukci plynové kotelny, obraťte se na PRE. Navrhují, realizují i financují úsporná opatření v oblasti vytápění a chlazení.


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...