Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dakon: Specialista na kotle na pevná paliva

V kategorii litinových kotlů představil Dakon tento rok novinku: FB2 Automat, kotel s automatickým přikládáním, ve kterém je možné spalovat nejen hnědé a černé uhlí, ale i pelety. Teplovodní kotel KP Pyro využívá pyrolytické spalování kusového dřeva, které zaručuje ekonomický a ekologický provoz s vysokou účinností až 85 %.

Kotle na pevná paliva se pod značkou Dakon vyrábí na Krnovsku již více než 60 let. Dlouholetý úspěch značky Dakon je dán zejména tím, že se její výrobky dokázaly přizpůsobit požadavkům trhu. To aktuálně znamená splnění přísných limitů emisní třídy 3 a menší nároky na obsluhu.

Pevná paliva – znovuobjevený zdroj vytápění

Kotle na pevná paliva mají v domácnostech stále své místo. Vytápění pomocí uhlí a dřeva se dnes znovu prosazuje i v oblastech, které jsou plynofikovány. „V posledních letech zaznamenáváme opětovné zvýšení poptávky po kotlích tohoto typu a trendy, které sledujeme, nám dávají příslib dalšího rozvoje tohoto segmentu trhu v budoucnu,“ uvedl Luboš Morávek, vedoucí divize Dakon. Domácnosti stále častěji využívají k vytápění a ohřevu vody více zdrojů, které se vzájemně doplňují – například právě kotel na pevná paliva v kombinaci s tepelným čerpadlem, solárními kolektory nebo i kotlem na plyn.

Dakon – tradiční český výrobek

FB2 Automat
FB2 Automat

V roce 2003 získal majoritní podíl firmy největší evropský topenářský koncern – skupina Bosch. I pod jejím vedením zůstaly kotle Dakon ryze českými výrobky, ovšem obohacenými o moderní technologie a inovativní řešení. Dakon se stal v rámci koncernu specialistou na pevná paliva a mohl tak expandovat i na nové trhy. Výroba i vývoj se stále nachází ve dvou závodech – v Krnově a Městě Albrechticích, kde pracuje celkem 350 zaměstnanců. Velký důraz je kladen na vývoj a testování výrobků. „Kromě testování nových prototypů a inovací jde hlavně o tak zvané zátěžové testy, kdy v kotlích spalujeme různé typy paliva, měříme účinnost, hodnotu emisí a další parametry. Simulujeme dlouholetý provoz v extrémním zatížení, které při běžném provozu prakticky nikdy nenastane,“ prozradil Morávek. Kotle Dakon drží certifikát Český výrobek, a dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější tuzemské značky tepelné techniky.

Široký sortiment kotlů

Dakon nabízí široký sortiment kotlů na pevná paliva. Ocelové kotle řady DOR F jsou určeny ke spalování uhlí, dřeva nebo briket a ke svému provozu nepotřebují připojení k elektrické síti. V kategorii litinových kotlů představil Dakon tento rok novinku: FB2 Automat, kotel s automatickým přikládáním, ve kterém je možné spalovat nejen hnědé a černé uhlí, ale i pelety. Teplovodní kotel KP Pyro využívá pyrolytické spalování kusového dřeva, které zaručuje ekonomický a ekologický provoz s vysokou účinností až 85 %.

V každé řadě najde zákazník produkt splňující limity emisní třídy 3 a také několik výkonových úrovní, které umožňují zvolit kotel na míru vytápěného objektu. Všechny kotle značky Dakon se vyznačují nízkou poruchovostí, malými provozními náklady a dlouhou životností. Dakon také zachovává původní připojovací rozměry a výměna kotle je tak velmi rychlá a jednoduchá.

 
 
Reklama