Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference Vytápění 2011

Dnes začal odborný program prvního dne konference Vytápění 2011 v Třeboni. První blok přednášek je věnován energetickému hodnocení budov.

Společnost pro techniku prostředí - odborná sekce Vytápění pořádá tradiční prestižní setkání topenářů v prostorách kongresového centra Roháč v Třeboni.

Vedle odborného programu a výstavky jsou součástí konference i doprovodné společenské akce.



Program konference zahájil prof.Ing. Jiří Bašta, Ph.D., odborný garant konference.

První blok odborných přednášek byl věnován energetickému hodnocení budov.

Prof. Ing.Karel Kabele, CSc. v první přednášce přiblížil vývoj této problematiky v evropské legislativě i v ČR. "Je zřejmé, že nyní nastane období, kdy požadavky Směrnice 31/2010/EU budou postupně zaváděny prostřednictvím našeho právního systému podle harmonogramu termínů, ve Směrnici uvedených. Nutno říci, že v době stagnující výstavby je to pro mnohé projektanty zdroj pracovních příležitostí s pozitivním dopadem."



V druhé přednášce doc. Ing. Jiřího Hirše, CSc. zaujaly dvě konkrétní stavby - příklady staveb s nulovou spotřebou energie. Sluneční dům v Rakousku je experimentem v rámci celoevropského projektu Model Home 2020 a je pokusem v současné době realizovat stavbu s minimem CO2 a s nulovou až přebytkovou roční energetickou bilancí. Druhým příkladem byla mateřská školka v Dánsku, která je skutečně v provozu a její funkce je z části také jako nástroj ekologické výchovy. Pro účely Směrnice se "budovou s téměř nulovou spotřebou energie" rozumí budova, jejíž energetická náročnost určená podle metody, dané touto směrnicí, je velmi nízká. Téměř nulová či nízká spotřeba požadované energie by měla být ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů, včetně energie z obnovitelných zdrojů vyráběné na místě či v jeho okolí. Častým dotazem je, zda se v těchto budovách vytápí. Je nutné zdůraznit, že se jedná o celoroční bilanci, tudíž ano, tyto budovy mají různé systémy technického zařízení budov, které známe i z ostatních budov. Jedním z důvodů je například skutečnost, že výroba a poptávka energií není v čase shodná.


Doc. Ing. Otýlia Lulkovičová, PhD. přinesla zkušenosti s aplikací směrnice na Slovensku, kde je praxe delší a situace poněkud jiná.

Velmi zajímavé poznatky z praxe byly obsahem přednášky Ing. Jiřího Petlacha. "Investor musí mít jasné limity, jasné preference a podle toho se chovat. Nelze zároveň požadovat nejvyšší kvalitu, nejnižší cenu a ještě tlačit na čas. Spolupráce mezi projektantem a realizační firmou je v ČR velmi špatná a odehrává se pouze v rovině projektové dokumentace. Úpravy z námětů relizační firmy jsou z velké většiny pouze pro zlevnění stavby. Naprosto v ČR chybí integrální přístup, který se navenek projevuje spoluprací mezi jednotlivými subjekty, které mají v rámci výstavby a života budovy rozdílné cíle a priority."

V podobném duchu - nepotěšující poznatky z praxe se nesla i přednáška Ing. Jaroslava Smolíka. Zároveň v závěru této přednášky zazněla i výzva do budoucna "Velmi bych se přimlouval za to aby budoucí vyhláška, která se připravuje, nepoužívala již energetickou náročnost vztaženou na m2."


 
 
Reklama