Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stovky tisíc domácností čekají investice do kotlů na tuhá paliva

Stovky tisíc českých domácností čekají v nejbližších letech velké investice do nových kotlů na tuhá paliva. Důvodem jsou změny, které přinesla novela zákona o ochraně ovzduší.

Podle Josefa Žďárského z Asociace topenářské techniky se změny dotknou zejména rodin s nižšími příjmy. Na pořízení kotlů s ekologickým provozem ale podle něj chybí dotace. Žďárský řekl, že se výměna kotlů může do roku 2022 týkat asi 330.000 domácností. Odborníci ze společnosti Enbra odhadují, že půjde až o půl milionu rodin.

Nový zákon podepsal prezident Václav Klaus letos v květnu. Novela mění mimo jiné podmínky provozování domácích kotlů na tuhá paliva. Majitelé starších a novému zákonu již nevyhovujících kotlů se musí připravit na výdaje spojené s revizemi stávajících zařízení. Mnoho domácností si navíc bude muset do roku 2022 pořídit kotel úplně nový.

"Kotle z první a druhé třídy podle příslušné normy, které v současnosti tvoří až tři čtvrtiny všech prodávaných zařízení na českém trhu, již nebude možné od začátku roku 2014 prodávat. Pokud si tedy zákazníci chtějí pořídit levný kotel této třídy a kalkulují s jeho desetiletým provozem, měli by si s jeho koupí pospíšit," uvedl Roman Švantner ze společnosti Enbra.

Podle Josefa Žďárského z Asociace topenářské techniky se výměna kotlů neobejde bez dotací a podpory státu. "Zatím ale taková podpora chybí nebo je zanedbatelná. Výjimkou je Moravskoslezský kraj," uvedl Žďárský. Podle něj je topení v kotli na hnědé uhlí česká specialita. Využívají je zejména lidé z nejnižších sociálních vrstev. Nový kotel, který už bude vyhovovat požadovaným limitům, podle Žďárského vyjde až o 50 procent dráž. "To některé rodiny nemohou finančně zvládnout," uvedl Žďárský. V současné době kotle podle velikosti stojí od 20.000 do 28.000 Kč.

Novela však nepovede k oživení mezi výrobci. "Kotle se dělají pouze na výměnu. Roční výrobní kapacita v Česku je mezi 30.000 a 35.000 kotlů," uvedl Žďárský.

Novela zákona o ochraně ovzduší zavádí povinné revize kotlů na tuhá paliva, které lidé budou muset podstoupit každé dva roky. První revize by měli podstoupit nejpozději do roku 2016 pod hrozbou pokuty až 20.000 korun. Zákon má také umožnit obcím vymezit nízkoemisní zóny a zakázat do nich vjezd zastaralým automobilům. Týkat se to má hlavně velkých měst, lázní nebo obcí v chráněných územích.

Čtěte dále k tématu na TZB-info:
 
 
Reklama