Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revizní technik kotlů na pevná paliva nemusí být zapsán v žádném seznamu

Pro činnost revizního technika kotlů na pevná paliva není potřeba být nikde veden. Stačí platné oprávnění k instalaci, provozu a údržbě spalovacího stacionárního zdroje vydané výrobcem kotle. Zápisy v seznamech jsou dobrovolné.

S koncem roku se přiblížil termín pro povinné revize kotlů na pevná paliva.
  • Povinnost vyplývá to ze zákona o ochraně ovzduší. Kontrola technického stavu a provozu kotle je povinná 1x za 2 roky.
  • Každý provozovatel kotle (právnická nebo fyzická osoba, která kotel skutečně provozuje) na pevná paliva je povinen si do konce roku 2016 nechat zkontrolovat technický stav kotle a mít o tom doklad, který je k dispozici na vyžádání obecnímu úřadu.
  • Sankcí za neplnění je pokuta (do výše 20 000 Kč pro fyzickou osobu nepodnikající, do výše 50 000 Kč pro podnikající fyzickou nebo právnickou osobu).
  • Kontroly a revize kotlů smí provádět pouze odborně způsobilá osoba proškolená výrobcem daného kotle. Důležité je proto být v databázi výrobce daného kotle na tuhá paliva.

V dnešní době má každý instalatér, popř. topenář řadu povinností a finančních nároků vyplývajících z platné legislativy (kurzy, zkoušky a povolení pro výkon povolání a obsluhu zařízení, povinnosti spojené s plynem, svařováním, elektromontážemi, instalacemi dotovaných zdrojů, apod.). Proto určitě všichni uvítají, že s činností revizních techniků nejsou spojeny žádné administrativní poplatky, o čemž jsme se chtěli ujistit na MŽP – Odboru ochrany ovzduší, který je za kontroly kotlů zodpovědný.

Existuje oficiální seznam ve kterém je třeba být a je nutné za zápis platit?

Topenáři, kteří absolvovali školení u výrobců kotlů a získali osvědčení, že jsou odborně způsobilou osobou proškolenou výrobcem pro konkrétní typy kotlů, se ptají, zda je nutné být zapsán a platit za zápis v nějakém dalším  seznamu, například kontrolorů kotlů (OZO) proškolených ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, který je dostupný na webových stránkách APTT. Stačí, když se při kontrole u zákazníka prokáží platným osvědčením od výrobce?

Odpověď z Odboru ochrany ovzduší MŽP:

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění (dále jen „zákon“), povinnost zapsání do seznamu nestanovuje. Seznam vedený pod garancí Hospodářské komory a spravovaný Asociací podniků topenářské techniky je pouze informativní a slouží především jako služba veřejnosti, která si může v seznamu vyhledat kontakt na odborně způsobilou osobu případně zkontrolovat, zda odborně způsobilá osoba, která provádí kontrolu technického stavu a provozu zdroje, má k této činnosti oprávnění, které při kontrole předkládá.
Informativní seznam odborně způsobilých osob je možné také chápat jako výhodný prostředek pro jednotlivé odborně způsobilé osoby pro zveřejnění kontaktních údajů. Každopádně musíme konstatovat, že jednotlivé odborně způsobilé osoby nemají povinnost zapsání na uvedený seznam a platit za vedení v seznamu poplatek správci seznamu.

Pro činnost revizního technika kotlů na pevná paliva tedy není potřeba být nikde veden. Stačí platné oprávnění k instalaci, provozu a údržbě spalovacího stacionárního zdroje vydané výrobcem kotle. Zápisy v seznamech jsou dobrovolné.


Řada domácích výrobců již má zpracovány přehledné databáze svých revizních techniků. Zápis do těchto seznamů je zdarma. Například:

  • seznam revizních techniků ATMOS
  • seznam revizních techniků BENEKOV
  • seznam revizních techniků DAKON
  • seznam revizních techniků VIADRUS
  • seznam revizních techniků – Kvalifikovaní topenáři pro dotace a revize kotlů, který slučuje informace, jaké typy tepelných zdrojů může montovat (profesní kvalifikace) a jaké kotle může kontrolovat. Záznamy z tohoto seznamu jsou propojeny i s katalogem firem na TZB-info.
  • seznam Hospodářské komory, který je spravován Asociací podniků topenářské techniky.

 
 
Reklama