Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ideální řešení pro čtyřtrubkové soustavy chlazení a vytápění – nové 6-cestné ventily a pohony Honeywell VBG6 a MR6



6-cestné ventily a pohony Honeywell VBG6 a MR6
6-cestné ventily a pohony Honeywell VBG6 a MR6

V tomto roce byly společností Honeywell uvedeny na trh nové kulové ventily VBG6 určené pro připojení jednoho 2-trubkového výměníku tepla (např. Fancoilu, stropní jednotky nebo chladícího stropu) na 4-trubkový systém, ideálně ve spolupráci s tlakově nezávislým regulačním ventilem Kombi-FCU (V5005T), zajišťujícím dynamické vyvážení.

Funkce ventilu

Paralelní otáčení dvou kulových elementů, mechanicky propojených jedním dříkem, otevírá přívod a zpátečku jednoho média (např. chlazení) a současně uzavírá porty druhého média (otopného). To zabraňuje jakémukoli smíchání jednotlivých médií a snižuje potenciální energetické ztráty.

Ventily VBG6 jsou dodávány včetně sady clonek k omezení průtoku (součást balení). Výběrem a vložením odpovídající clonky (Kv hodnoty jsou napsány na clonkách) lze snadno nastavit maximální průtok ventilem. Ventil je opatřen štítkem, na kterém by měla být hodnota vložené clonky během instalace vyznačena.

Pro ovládání ventilů VBG6 jsou určeny rotační pohony MR6, dodávané ve dvou variantách. 2-polohové pohony (funkce OTV/ZAV), a plynule stavitelné pohony, které poskytují navíc zpětnou vazbu o poloze ventilu.

Hlavní vlastnosti

  • 6-cestný ventil s volitelným omezením maximálního průtoku pomocí clonek – všechny Kv hodnoty jsou pokryty třemi velikostmi ventilu.
  • Vnější závity pro snadnější instalaci.
  • Volitelná verze pohonu (OTV/ZAV nebo plynulá regulace).
  • Plynule stavitelný pohon má zpětnou vazbu o poloze.
  • Kabely připojené z výroby, jasná indikace polohy ventilu a možnost ručního ovládání.
  • Lze kombinovat s ventily Kombi-FCU, a tím docílit přesného řízení průtoku; ideální řešení pro 4-trubkové systémy, včetně dynamického vyvážení soustavy.
 
 
Reklama