Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pila Stora Enso vyrobila 78 tisíc tun dřevních pelet za rok

Od roku 2015, kdy zde výrobu pelet pro vytápění zahájila, produkce stále stoupá, za loňský rok to bylo meziročně o 1 %. Spotřeba pelet na vytápění vzrostla v EU meziročně o 3,5 %.


Výroba pelet na pile ve Ždírci nad Doubravou se odehrává prakticky non-stop ve čtyřsměnném provozu.

Velká část produkce ze Stora Enso míří na vývoz do zemí západní Evropy, převážně do Rakouska, Německa a Itálie. Do budoucna firma očekává další navýšení díky rostoucí poptávce na českém trhu.

„Předpokládáme, že v nejbližších letech se poměr otočí a většina naší produkce pelet bude směřovat do českých domácností,“ říká Tomáš Krčil, obchodní manažer Stora Enso Wood Products. „Důvodů je hned několik: díky aktuálním kotlíkovým dotacím se o toto řešení zajímá čím dál víc lidí, staré neekologické kotle budou od roku 2022 zakázané, dřevo na rozdíl od jiných zdrojů energie nezdražuje a snižování emisí je stále větší společenské téma,“ vypočítává Krčil.

V současnosti topí peletami už více než 30 000 českých domácností. Rostoucí oblibu nedávno potvrdil průzkum agentury STEM/MARK: loni o tomto zdroji vytápění uvažovalo 37 % majitelů domů a chalup, letos už je to skoro polovina dotázaných.

Komfort a kvalita

Pelety představují automatický, komfortní a dokonale ekologický způsob vytápění, jelikož se jedná o zdroj s tzv. neutrální bilanci CO2: při spalování se z pelet uvolňuje stejné množství oxidu uhličitého, jaké dřevo spotřebovalo pro svůj růst.

Pelety Stora Enso mají certifikaci nejvyšší kvality s označením ENplus A1. Ta zákazníkovi zaručuje, že vyhovují přísným normám a byly dodány odpovídajícím způsobem. To je nesmírně důležité pro zajištění optimálního a plně automatického chodu peletového kotle určeného pro vytápění rodinných domů.


 
 
Reklama