Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samoregulační topné kabely - funkce

Zima se kvapem blíží, nečekejte až vám zamrzne voda v potrubí

S termínem samoregulační topný kabel se v dnešní době už asi většina lidí setkala. Málokdo z laické veřejnosti ale ví, na jakém principu samoregulační topné kabely fungují.

Setkáváme se s mylným názorem, že tyto kabely nepotřebují regulaci - jsou přece samoregulační. Není tomu úplně tak, topný kabel teoreticky regulaci nepotřebuje, ale když má napájení, tak pořád topí (i při teplotách nad 20°C). Topnému kabelu to samozřejmě nevadí, ale vaší peněžence by to vadit mohlo.

V samoregulačním topném kabelu topí polovodivá matrice, která je speciální technologií nalisována mezi dvěma napájecími vodiči. Tato polovodivá hmota mění svůj měrný odpor podle okolní teploty. Tzn. čím větší teplota v okolí topného kabelu je, tím více roste měrný odpor polovodiče a zároveň klesá výkon topného kabelu. To samé platí i opačně - čím nižší teplota v okolí topného kabelu, tím vyšší výkon. Výkon stoupá a klesá podle výkonové křivky. Každý dobrý prodejce topných kabelů by vám měl předložit katalogový list, kde je tato výkonová křivka znázorněna. Nejčastěji se používají výkony kabelů 12, 17, 23 a 31 W/m.

Regulace se používá právě pro snížení provozních nákladů topných systémů, kdy se topné kabely spínají při teplotě (ideálně měřené na potrubí pod tepelnou izolací) lehce nad bodem mrazu.

Pro výpočet potřebného výkonu samoregulačních topných kabelů potřebujeme znát světlost trubky, délku trubky a použitou tepelnou izolac. Toto platí v případě, že řešíme ochranu proti zamrznutí.


Elmaterm s.r.o.
logo Elmaterm s.r.o.

Instalujeme tepelná čerpadla, klimatizace a fotovoltaické elektrárny včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Dále dodáváme samoregulační topné kabely a topné rohože. Instalujeme vytápění okapů a střech, dále ohřev potrubí a venkovních ploch proti ...

 
 
Reklama