Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Radiátory versus podlahové vytápění – 1. díl

Zdroj tepla, který si zvolíte, bude hrát velkou roli v celkové účinnosti systému vytápění Vašeho domova. Jak tedy postupovat při výběru správného řešení?

Pro zajištění příjemné teploty Vašeho domova je zásadní zajištění správného topného výkonu. Mihotající plameny v kamnech jsou romantické a atraktivní, ale teplo se bohužel omezuje na 1 nebo 2 místnosti. Zbývá tedy zvolit si mezi radiátory a podlahovým vytápěním.

Jak fungují radiátory?

Radiátory nabízejí rychlou dobu odezvy, instalují se již od pradávna, mají jednoduché ovládání, takže není divu, že jsou stále oblíbeným řešením. Nejvhodnější umístění je pod okny, z důvodu ohřátí chladného vzduchu padajícího ze skla do místnosti.
Způsob přenosu tepla z radiátoru je vzhledem k malé ploše otopného tělesa spíše konvekcí (prouděním). Vzhledem k oblíbenému architektonickému řešení s okny až k podlaze není toto řešení vždy možné. Vámi zvolený zdroj tepla bude dodávat pomocí potrubí k radiátorům topnou vodu obvykle s teplotou okolo 60 °C. Pokud Vám vyhovuje právě toto řešení, doporučujeme použít potrubí MLC Uni Pipe PLUS.
UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 
Reklama