Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové kotlíkové dotace v roce 2021

Dobrá zpráva pro všechny, kteří chtějí vyřešit nové topení a využít dotační titul Kotlíková dotace. V letošním roce budou kraje opět administrovat další výzvy a plánují navýšit alokované prostředky.

V letošním roce budou kraje opět administrovat další výzvy a plánují navýšit prostředky o 600 mil. Kč. Tyto prostředky budou moci využít, ti, kteří žádali v minulém roce tj. 2020 a nedostalo se na ně z důvodu nedostatku prostředků.

V letech 2015-2019 bylo v rámci programu kotlíková dotace vyměněno 58 tisíc kotlů (po dokončení všech výměn jich bude celkem 100 000) a žadatelům vyplaceno více než 9 mild. Kč. I po vyřízení již podaných žádostí, stále zbývají kotle, které je zapotřebí vyměnit. Od roku 2022 je nebude možné používat. Dle vyjádření MŽP je pro rok 2021 v plánu nejen navýšení prostředků o 600 mil. Kč na již podané žádosti. V plánu na další roky je i další program kotlíkových dotací, ve kterém je počítáno s vyplacením až 14 mil. Kč.

Nové kotlíkové dotace jsou pokračováním úspěšného programu pro „obyčejné lidi“ – žadateli jsou soukromé osoby, nikoliv firmy, sdružení či obce. Snadno se administruje na úrovni jednotlivých krajů a podmínky jsou nastavené tak, aby je bylo možné jednoduše splnit.

Program podporuje zlepšování ovzduší s využitím dotace na nové topení – v uplynulých výzvách bylo možné pořídit tepelné čerpadlo, plynový kotel nebo kotel na biomasu výměnou za starý nevyhovující kotel 1. či 2. emisní třídy s ručním podáváním. Nejvyšší podpora se vztahovala na tepelná čerpadla až 80 % způsobilých nákladů, pokud se žadatel nacházel v prioritní oblasti – tedy oblasti s největší mírou znečištění v regionu.

Přesné podmínky budou ze strany MŽP upřesněny v průběhu roku 2021.

Za tým AC Heating
Hanka Fikarová


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...

 
 
Reklama