Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak poznat dostatečný výkon tepelného čerpadla?

Při výběru tepelného čerpadla je jedním z důležitých parametrů jeho výkon udávaný v kilowatech. Jaké hodnoty by měla tato veličina dosahovat, aby čerpadlo zvládlo dům vytopit?

Potřebná výše této hodnoty se bude lišit v závislosti na tepelných ztrátách domu, v němž bude zařízení sloužit. „Ať už vybíráte tepelné čerpadlo pro nový nebo starší rekonstruovaný dům, je dobré nechat si vypočítat jeho tepelné ztráty. Díky tomu získáte jasnou představu, jak výkonný přístroj budete potřebovat, aby dům zvládlo vytopit, aniž by navyšovalo odběr elektřiny. Případně se poraďte se zkušeným odborníkem,“ upozorňuje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel firmy ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Zařízení s nedostatečně dimenzovaným výkonem bude muset pro vytopení objektu využít více elektrické energie ze sítě a dům je tak vytápěn spíše elektřinou, než čerpadlem.

Dostatečná výkonnost tepelného čerpadla se liší podle toho, jaký objekt jím bude vytápěn, zda jde o nový nebo rekonstruovaný objekt. S ohledem na zpřísňování požadavků na energetickou náročnost budov mají moderní novostavby velmi nízké tepelné ztráty, proto pro jejich vytopení stačí méně výkonné tepelné čerpadlo. „Oproti novostavbě dokáže starší dům samozřejmě udržet méně tepla. Výměnou oken, zateplením fasády a dalšími stavebními úpravami lze sice tepelné ztráty snížit, ale i tak je nutné zvolit výkonnější čerpadlo v porovnání s novým domem. Proto jsme vyvinuli tepelné čerpadlo ACOND PRO R pro rekonstrukce s výkonem 3–18 kW, zatímco čerpadlo ACOND PRO N určené do novostaveb si plně vystačí s výkonem 1,5–9 kW,“ objasňuje Jakub Tykal z ACONDu.

S dostatečně výkonným zařízením tak majitelé nemovitostí nemusí mít obavu, že by jim tepelné čerpadlo navyšovalo vyúčtování za elektřinu.


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama