Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lidé přecházejí na LPG nejčastěji po odstávce kotle na uhlí

V Česku topí zkapalněným ropným plynem (LPG) dodávaným do zásobníku asi 10 tisíc domácností. S povinnou odstávkou starých kotlů lidé tuto alternativu zemního plynu objevují stále více.

Lidé přecházejí na LPG nejčastěji po odstávce kotle na uhlí, foto Primagas
Lidé přecházejí na LPG nejčastěji po odstávce kotle na uhlí, foto Primagas

V Česku je asi 10 000 domácností, které topí propanem ze zásobníku a toto číslo rok od roku roste

Na výměnu starých kotlů 1. a 2. emisní třídy nezbývá moc času. Od 1. 9. letošního roku by už neměly být v provozu. Pořizovat si jako náhradu starého zdroje tepla opět kotel na tuhá paliva, byť splňuje podmínky vyšších emisních tříd, nemusí být vždy optimální.

„I když nové moderní kotle na uhlí všechny současné emisní parametry splňují, domácnost nemůže mít jistotu, že je bude možné v dalších letech provozovat nebo zda některé obce jejich provoz opět nezakážou s předstihem. Odklon od uhlí navíc dokládá i fakt, že s pořízením nových kotlů na toto palivo nepočítají ani současné dotační programy,“ upozorňuje Jiří Karlík ze společnosti Primagas.

Cena vytápění LPG

Zatímco v loňském roce před tím, než začaly ceny energií prudce růst, vycházela jedna kilowatthodina energie ze zemního plynu přibližně na 1,70 Kč, u propanu to bylo těsně pod 2 Kč/kWh. Jak ale ukázal aktuální vývoj v cenách energií, propan je na rozdíl od zemního plynu výrazně cenově stabilnější.

„Porovnávat prodejní ceny v aktuální situaci je složité, protože u zemního plynu je nyní velký rozptyl. Dobře udělal ten, kdo, si stihl zafixovat cenu před prudkým zdražením na podzim. Vedle toho ale ceny propanu do zásobníků stouply jen mírně. Oproti průměru předchozích let jen o 15 %, což nyní vychází přibližně na 2,3 Kč/kWh, a v některých případech to tudíž může být výrazně méně než u zemního plynu,“ popisuje Jiří Karlík.
„Nepředpokládám ale, že by propan při zohlednění investice do instalace zásobníku vycházel dlouhodobě levněji než zemní plyn. Jiná situace však může nastat, pokud zákazník řeší dilema, zda si nechat vybudovat novou přípojku, nebo využít decentralizované off-grid řešení s plynem ze zásobníku, které může být v takovém případě výhodnější,“ dodává Jiří Karlík s tím, že cena propanu po zimě zpravidla klesá.
Podobně jako u tuhých paliv se tak dá ušetřit nákupem zásoby plynu v létě.


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 
Reklama