Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budou teplárny vyrábět teplo z elektřiny?

Ke snížení emisí je potřeba jednak odklon od uhlí a jednak elektrifikace výroby tepla. Mezi budoucí technologie pro teplárenství proto patří obnovitelné zdroje energie, tepelná čerpadla a akumulace.

Zdroj: MAN Energy Solutions
Zdroj: MAN Energy Solutions

Dekarbonizace výroby tepla pomocí zemního plynu a biomasy nestačí klimatickým závazkům. Pro odpovídající úsporu emisí je nutná elektrifikace výroby tepla, která jde ruku v ruce se zvýšením účinnosti. Klíčovou technologií pro dekarbonizaci teplárenství se tak stanou velká tepelná čerpadla.

Proč vyrábět teplo z elektřiny?

Tepelné čerpadlo využívá jednak lokální zdroje tepla a jednak může být poháněno elektřinou z obnovitelných zdrojů. Vysoká účinnost a ekonomicky schůdná instalace je podmíněna tepelnou akumulací. Ta umožňuje běh tepelného čerpadla v době, kdy je cena elektřiny nízká, nebo když jsou dobré podmínky pro výrobu tepla, ideálně obojí.

Jaké jsou lokální zdroje tepla?

Především jsou to vodní toky, odpadní vody nebo geotermální vrty. A kde nic z toho není, lze použít i tepelné čerpadlo vzduch – voda. Těmito způsoby je možné s pomocí nízkoteplotních zdrojů do roku 2040 zajistit až třetinu dodávek tepla.

Nízkoteplotní zdroje v teplárenství? Kde na to vezmeme elektřinu?

Jak se na takové možnosti dívá české teplárenství? Jsou teplárny připravené na nízkoteplotní vytápění? A bude v zimě vůbec dostatek elektřiny na pohon tepelných čerpadel?

Odpovědi se dozvíte se na konferenci Průmyslová tepelná čerpadla, která se koná 29.–30. listopadu v O2 Univerzu v Praze.

  • Jan Rosenow ve svém Keynote vysvětlí proč je tak důležité integrovat velká i malá tepelná čerpadla v kontextu energetiky celé EU na konkrétních analýzách Regulatory Assistance Project (RAP)
  • Stephan Renz popíše aktivity, cíle a ambice HPT TCP – Technology Collaboration Programme on Heat Pumping Technologies by IEA spadající pod International Energy Agency (IEA)
  • Thomas Nowak nám ukáže současné a budoucí trajektorie rozvoje tepelných čerpadel v Evropě a upozorní na současné bariéry bránící vyšší penetraci této technologie díky výborné práci European Heat Pump Association.
  • Uta Weiß nám představí plán Německa, jak rozvíjet a dekarbonizovat soustavy zásobování teplem pomocí TČ o výkonu až 90GW, který vznikl pod taktovkou Agora Energiewende
  • Tomáš Voříšek popíše všechny možné i nemožné scénáře a aplikace velkých jednotek v průmyslu a zasadí je do kontextu ČR za SEVEn, The Energy Efficiency Center
  • Martin Hájek představí výstupy studie (velkého) potenciálu nízkoteplotních soustav zásobování teplem pro teplárenství v ČR
  • Petr Heincl představí ambiciózní dekarbonizační plány města Prahy pohledem Pražská plynárenská, a. s. s vlajkovým projektem v podobě tepelných čerpadel na ČOV na Císařském ostrově.

Jak vidíte, mezi řečníky konference jsou zejména zahraniční odborníci. Je to proto, že v ČR s technologií velkých tepelných čerpadel nemáme zkušenosti. Jedná se přitom o trh s potenciálem desítek miliard eur.

Přihlaste se a dozvíte se mezi prvními unikátní informace k dekarbonizaci výroby tepla v České republice i ve světě.

Tepelným čerpadlům pro dekarbonizaci soustav zásobování teplem bude věnován celý první den konference. Druhý den konference se zaměřuje na tepelná čerpadla v průmyslu.

Více informací

 
 
Reklama