Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění vodíkem? Tepelným čerpadlům stačí šestkrát méně energie

Dekarbonizace neznamená jen využívání nízkouhlíkových technologií, ale především zvýšení energetické účinnosti. A v oblasti výroby tepla máme k dispozici výrazně lepší technologie, než je zelený vodík.

Výroba vodíku je velmi energeticky náročná. Proto dává smysl ho využívat primárně v oblastech, kde jiná nízkouhlíková technologie není možná, nebo je její uplatnění složité. Sem patří výroba hnojiv. Kontejnerová lodní a kamionová doprava na dlouhé vzdálenosti. Výroba oceli. Letectví.

Ale rozhodně ne vytápění.

Zelený vodík = hodně zelené elektřiny

Zelený vodík se získává elektrolýzou – elektrickým rozkladem vody s využitím elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vodíkové vytápění je tak v podstatě vytápění zelenou elektřinou, ovšem s vysokými ztrátami. Energetické ztráty vznikají nejen při výrobě, ale i při stlačení a transportu vodíku. Cestou od obnovitelného zdroje elektřiny až k vodíkovému kotli v domácnosti se tak ztratí zhruba polovina energie. Poloviční ztráty znamenají dodávku dvojnásobku energie potřebné na vytápění. A k zajištění dvojnásobku energie je potřeba dvojnásobek zdrojů.

Tepelné čerpadlo vyrobí více tepla, než kolik spotřebuje elektřiny

Tepelné čerpadlo umí s pomocí elektřiny získat teplo z okolního prostředí – ze vzduchu, země nebo vody. K jedné kilowatthodině zelené elektřiny tak běžně přidá další dvě až čtyři kilowatthodiny lokálního tepla. To znamená, že k zajištění potřebného množství tepla pomocí tepelných čerpadel stačí až třikrát méně obnovitelné energie. A třikrát méně energie znamená třikrát méně obnovitelných zdrojů. V porovnání s vodíkem, který vyžaduje dvojnásobek vstupní energie, stačí na zajištění tepla pomocí tepelných čerpadel 6x méně energie.

Porovnání množství zdrojů na vytápění vodíkem a tepelnými čerpadly ve Velké Británii. Zdroj: www.h2sciencecoalition.com
Porovnání množství zdrojů na vytápění vodíkem a tepelnými čerpadly ve Velké Británii. Zdroj: www.h2sciencecoalition.com

Domky jsou hezké, ale co průmysl a CZT? Obejdou se bez vodíku?

Budou se o to snažit, protože zelený vodík s nejvyšší pravděpodobností nebude levná záležitost. Ne, že by tepelné čerpadlo bylo laciné, ale umožňuje využívat:

  • lokálně vyrobenou elektřinu,
  • v kombinaci s lokálním zdrojem přírodního tepla,
  • a ideálně i s lokálním zdrojem odpadního tepla.

A to všechno s účinností 150 a více procent. Při nižší spotřebě energie, která navíc bude lokálně vyrobená, bude prostě vznikat levnější teplo než z dovezeného vodíku. A ještě u toho bude vznikat chlad, který se dá dále zužitkovat. Tepelná čerpadla tak budou chtít využívat jak teplárny, tak průmysl.

Viděli jste někdy tepelné čerpadlo při výrobě průmyslového tepla? Ano! Akorát ne v ČR.

29. a 30. listopadu se proto sejdou v pražském O2 Universu zahraniční i čeští experti na konferenci Průmyslová tepelná čerpadla, aby ukázali, jak vypadá vysoce účinná výroba tepla a chladu pro teplárenství i průmysl.

Dekarbonizace se dotkne i vašeho podniku nebo vaší teplárny. Přihlaste se na konferenci a podívejte se, jak ji provést s maximální účinností.

Více informací

 
 
Reklama