Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Deskové výměníky Sondex by Danfoss pro všechny druhy aplikací

Značka Sondex má dlouholetou tradici, více než 30 let. Byla založena v Dánsku v roce 1984. Od samého začátku své existence se Sondex zabýval vývojem, výrobou a prodejem deskových výměníků tepla pro dálkové vytápění, chlazení, námořní průmysl a v neposlední řadě pro trh potravinářský a mlékárenský.

V roce 2016 se společnost Sondex spojila se společností Danfoss. Díky této fúzi obchodní značka Sondex nabízí největší portfolio deskových výměníků na trhu. Naše portfolio nabízí výměníky rozebíratelné, polosvařované, celosvařované, spirálové, pájené, vysokotlaké aplikace umožňující až 40 bar a 400 °C. Kromě výše uvedeného nabízíme zařízení pro úpravu mořské vody na pitnou. Naše výměníky jsou vždy designovány v úzké spolupráci s našimi zákazníky s cílem minimalizovat spotřebu energie a snižovat náklady na servis a údržbu. Deskové výměníky se vyznačují vysokou kvalitou použitého materiálu, širokou nabídkou použitých materiálů a desek (máme více než 60 druhů desek).

Představení jednotlivých typů deskových výměníků naší řady:

1. Skládané (těsněné, rozebíratelné) výměníky

Široká škála nabízených vzorů desek nám umožňuje zvolit optimální technické řešení pro drtivou většinu všech Vašich požadavků. Nabízíme připojení od Ø 25 až 650 mm, čímž pokrýváme rozsah průtoků kapalin 50 l/hod až 7200 m3/hod. Geometrie našich desek je konstruována zejména s ohledem na co nejvyšší tepelnou účinnost. Desky jsou k dispozici v několika různých typech vzorů a velikostí, úhlově poskytující vysoké, respektive nízké turbulentní proudění.


2. Polosvařované typy

Polosvařované deskové výměníky se používají všude tam, kde nelze použít tradiční skládané typy vzhledem k vysoké provozní teplotě, vysokému tlaku nebo a především agresivitě užívaného média (typycky například čpavek). Výměník sestává z “kazet”, tedy dvou k sobě svařených desek, které pak na sebe dosedají přes tradiční těsnění. To znamená, že sekundární strana je mechanicky čistitelná - rozebiratelná a výměník je možné modularizovat (přidávat nebo odebírat svařené kazety).




3. Celosvařované typy

Naše řada celosvařovaných výměníků je sestavena ze svařeného bloku desek v rámu, jako je tomu u skládaných výměníků tepla. Jde o perfektní řešení všude tam, kde nelze použít tradiční těsnění z důvodu vysokého tlaku, vysoké provozní teploty anebo přílišné agresivity použitých médií. Typické aplikace pro naši celosvařovanou řadu SAW (Sondex All Welded) jsou stejné, jako je tomu u řady SPS (Sondex Plate and Shell). Jediným zásadnějším rozdílem je, že SAW řada je navržena speciálně pro menší teplotní rozdíly užívaných médií. Celosvařované výměníky SAW jsou určeny pro pracovní teploty od -100 °C do + 400 °C a to až pro pracovní tlak 4,0 MPa.





4. Free flow výměníky

Výměníky s deskami typu Free Flow poskytují nesporné výhody zejména při použití pro kapaliny s obsahem pevných látek, částic, vláken nebo pro zpracovávání vysoce vyzkózních médií, typycky užívaných v papírenství, odpadních vodách, cukrovarnictví, výrobě šťáv, etanolu nebo systémů rekuperace tepla a mnoho dalších speciálních úkolů, kde by tradiční desky byly obvykle rychle zanesené.





5. Celonerezové výměníky

Tato řada výměníků je speciálně navržena pro potravinářský průmysl a do provozů s vyššími požadavky na hygienické standardy (pastery, chladiče mladiny atd.) Řada Sondex ”Sonder Flex Series” nabízí širokou škálu desek s různým typem geometrií tak, aby bylo dosaženo optimálního technického řešení s co nejnižšími pořizovacími náklady. Úhly šípů na deskách zajišťují vysokou tepelnou účinnost a jsou k dispozici ve dvou verzích - pro vysokou a naopak nízkou hodnotu turbulence. Kombinací těchto geometrií lze dosáhnout optimálního technického řešení. Geometrie rybí kosti po řadu let prokazuje, že poskytuje nejvyšší přenos tepla pro specifikovanou tlakovou ztrátu.




6. Spirálový výměník

Spirálový výměník je vhodný pro široké spektrum úkolů. Jedná se především o hustá média, která obsahují větší částice, kaly, odpadní vody, různé druhy břeček, směsy inertních plynů, atd. Dále lze tento výměník použít pro rekuperaci tepla, ale i jako výparník či kondenzátor inertních plynů.




7. Pájené typy

Na rozdíl od tradičního skládaného deskového výměníku tepla nemají pájené výměníky gumová těsnění a je tak možné je využívat pro teplotní rozmezí -180 °C až + 200 °C při provozním tlaku až 50 bar. V naší nabídce jsou výměníky s tradiční geometrií desek rybí kosti a geometrií Micro Plates. Tyto desky jsou revoluční technologií od společnosti Danfoss speciálně navržené pro oblast dálkového topení a chlazení. Díky charakteristickému a vysoce inovativnímu vzoru desek tyto výměníky zásadním způsobem převyšují vše ostatní a to s výrazně nižšími tlakovými ztrátami a výrazně lepším přestupem tepla.






DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...