Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyšel nový časopis Komfortní teplíčko s domácím přehledem pelet, briket, kotlů a kamen pro ekologické vytápění

Nové trendy ve vytápění sleduje každý rok časopis Komfortní teplíčko. Letošní číslo je už desáté v pořadí! Zjistili jsme, jak strašně levně se vyváží české dřevo do zahraničí (a v jakém obrovském množství!). Kůrovcová kalamita za to tak úplně nemůže – jen naplno ukázala, jak špatně hospodaří stát. Českých dřevařů, ale taky ministrů jsme se pak zeptali, co by se s tím dalo dělat.


Za ekologické topení peletami, briketami a dřevem se tentokrát na stránkách časopisu Komfortní teplíčko postavila rockerka a milovnice ohně Marta Jandová a zpěvák VOXEL, který bydlí na samotě v Jeseníkách, kde topí briketami. Českých výrobců kotlů a pelet jsme se taky po jarní karanténě ptali, jak jim s podnikáním zamával koronavirus. A opět jsme dali dohromady aktuální návody pro výběr a nákup kotle, kamen i paliva.

Časopis můžete dostat tištěný u některých ze stovky členů Klastru Česká peleta nebo když se potkáme na veletrhu (pokud virus a opatření vlády dovolí). Ale můžete ho číst také hned, online, v PDF nebo speciální online čtečce:

Proč české dřevo mizí za hranicemi?

Český dřevozpracující průmysl si žádá zásadní změny. Během kůrovcové kalamity se naplno ukázalo, jak málo dokážeme zhodnotit národní bohatství českých lesů. Přicházíme o desítky miliard, když vyvážíme za hranice neopracovanou kulatinu, místo abychom dřevo pořezali a zpracovali doma. Česká republika dokonce drží smutný rekord: ze všech evropských zemí vyvážíme nejvíc dřeva, z českých lesů pochází 20 % celkového exportu dřeva v EU.

→ V časopise se dozvíte, o kolik miliard přicházíme, proč se kalamitní těžba neřeže doma a co by se s tím dalo dělat. Čtěte ho hned.

V případě zpracování exportovaného dříví doma by výkon domácího dřevařského průmyslu stoupl téměř dvojnásobně. Laickým přepočtem by se zdvojnásobil i objem suroviny pro výrobu dřevních pelet nebo briket. Je reálné, že by se výroba vyšplhala k jednomu milionu tun ročně,“ uvádí v anketě Vladimír Stupavský, ředitel Klastru Česká peleta.


Jak se čeští peletáři vyrovnali s koronavirem?

Podnikatelé v našem oboru to měli v roce 2020 hodně dobrodružné. Zkuste si podnikat v prostředí, kde vám základní surovinu žere kůrovec, nefungují přeshraniční dodávky, kurz Eura je jako na houpačce a do toho koronavirová opatření. Na naše otázky o tom, jak si na jaře poradili s karanténou, virem Covid-19 i zavřenými hranicemi, odpovídaly firmy Biomac, Waldera, HAAS+SOHN a OPOP.

Marta Jandová: Oheň miluju, i když z něj mám respekt

Přiznám se, že jsem si tu karanténu na jaře docela užila. Být doma a nemít absolutně žádný stres, honění se mezi prací, školou a kroužky mojí dcery, to bylo opravdu osvěžující. Náhle jsem pochopila, jak jsem klidná, „mírná“ a vyrovnaná. Bavilo mě být doma a nepřemýšlet, kdy musím odjet, abych něco stihla,“ svěřila se zpěvačka Marta Verner, rozená Jandová.

Po fanoušcích se jí ovšem přece jen stýská: „Na jevišti stojím ráda, takže mi to chybí. V červenci jsme měli po dlouhé době s českou kapelou jedno vystoupení a moc jsme si to užili. Jako by to bylo naposled. Hráli jsme snad na 1 000 procent. A publikum bylo úžasné. I lidem to, řekla bych, chybí.


Komfortní teplíčko vám navíc poradí:

  • kritéria pro výběr kotle nebo kamen na pelety
  • pelety seženete nejlíp přes Národní vyhledávač pelet
  • ceny pelet jsou vždycky na jaře nízké, zásobte se včas
  • kvalitní pelety poznáte podle razítka ENplus
  • kotelnu i sklad pelet si postavíte i svépomocí
  • topenáře vybírejte jen kvalifikované na webu Topenáři pro dotace

Hned teď si můžete stáhnout Komfortní teplíčko 2020 v PDF nebo listovat Teplíčkem ve čtečce ISSUU. Užijte si to!


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...