Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plyn, digitalizace a elektrická energie řeší budoucnost tepla

Úsporné vytápění nejen rodinných domů se podle společnosti Viessmann opírá především o zemní plyn, proces digitalizace služeb a posilování využití elektrické energie. Prostředkem jsou zejména úsporné kondenzační kotle, elektronické řízení komunikující po internetu, tepelná čerpadla, případně i elektrické přímotopy a spojení s fotovoltaickými systémy.

Příkladem moderního úsporného plynového kondenzačního kotle je Viessmann Vitodens 100-W. Patří do řady Vitodens 100 a je jedním z nejprodávanějších kotlů na českém trhu i v Evropě. Úspěch se opírá o nerezový výměník Inox-Radiál a sálavý hořák Matrix-Plus doplněný o funkci Lambda pro control, která zajišťuje automatickou adaptaci na změny ve složení spalovaného plynu. Nové elektronické platformě přibyly další funkce, mnohé z nich lze sledovat i na displeji a přibylo i automatické připojení na internet.

Ve vytápění malých i větších objektů se řeší podobné úlohy, a proto Viessmann vyvinul novou E3 platformu. Ta zdokonaluje řízení otopných soustav, umožňuje jejich rozšiřování, diagnostiku i signalizaci poruchových kódů, uvedení do provozu, obsahuje automatické napojení na internet aj.


V pořizovací ceně tepelné techniky Viessmann není jen hardware, pokročilý software, ale i doprovodné digitální služby. Například aplikace ViCare, kterou lze nyní využívat i s cenově dostupnější řadou plynových kotlů nebo tepelných čerpadel. Aplikace je na trhu řádově šestým rokem a poskytuje perfektní přehled o kotli i otopném systému. Jiná aplikace, Vitoguide, umožňuje dálkovou správu prováděnou servisním technikem, který vidí do nastavení regulace, může vyhodnotit chybové hlášení, provést přenastavení a tím odpadají mnohdy zbytečné výjezdy. A pokud už vyjede, tak jede připraven.

Úsporné vytápění nedělá jen zdroj tepla ale i napojená otopná soustava a její řízení. Regulace SRC, neboli single room control, řídí vytápění každé místnosti individuálně. Jak v rodinném domě, tak třeba jen v bytě. Je využitelná například s radiátory nebo podlahovým vytápěním. Základem jsou chytré regulační hlavice na ventilech, které se nastavují pomocí aplikace ViCare. Pokud je otopný systém založen na zařízeních Viessmann, dojde k jejich přímé komunikaci a optimalizaci vztahu mezi reálnou potřebou tepla a skutečnou výrobou.


Moderní domácnost je stále více založena na využití elektrické energie. Do vytápění se prosazují se tepelná čerpadla. Při malé potřebě tepla je ekonomicky přijatelné využití i různých forem přímotopného elektrické vytápění, například formou elektrokotle Vitotron 100, či dalších výrobků značky Viessmann, jako elektrických rohoží, infrapanelů a zájem roste i o malé průtokové ohřívače pitné vody. Tento trend souvisí i růstem instalací fotovoltaických systémů, například systémů Vitovolt 300. Provedení allblack využívá kompletně černé fotovoltaické panely, které perfektně ladí ke střešní krytině atp.

 
 
Reklama