Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příprava nového školského zákona i na sněmu Hospodářské komory ČR

Ing. Josef Slováček převzal Zlatou Merkurovu medaili za mimořádný celoživotní přínos k rozvoji tepelných čerpadel. Řešily se koncesionářské poplatky pro podnikatele a školský zákon je předmětem diskuse.

HK ČR, Sněm červen 2024
HK ČR, Sněm červen 2024

Dne 13. 6. proběhla v prostorách O2 Universum v Praze 36. valná hromada Hospodářské komory

Zlatý Merkur pro Ing. Slováčka

Večer před konáním valné hromady se uskutečnil společenský večer, na kterém byly již tradičně předávány Merkurovy ceny pro členy HK, kteří významně přispěli k rozvoji podnikání a činnosti HK. Z členů CTI si převzal nejprestižnější ocenění, zlatou Merkurovu medaili, pan Ing. Josef Slováček, pro kterého to tak bylo ocenění jeho mimořádného celoživotního přínosu k rozvoji tepelných čerpadel jako perspektivního zdroje tepla.
Gratulujeme.

Hlavní motto: boj s byrokratickou zátěží

V úvodním projevu přítomné pozdravil prezident HK Ing. Zdeněk Zajíček, který představil hlavní projekty HK na nejbližší období, jednak projekt „Česko na křižovatce“ a jednak projekt „boj s přebujelou byrokracií“. V projektu Česko na křižovatce si HK vytyčila 8 stěžejních oblastí, jejichž fungování má být rozhodujících pro opětné nastartování ekonomiky, která se po úspěšné transformaci v devadesátých letech v době pocovidové zastavila.

Podle Zdeňka Zajíčka je hlavním problémem našich podnikatelů v současnosti byrokratická zátěž, proti které by bylo možné bojovat přijetím tzv. antibyroktatického zákona, na jehož znění odborníci z HK již pracují. Podle Zajíčka v současnosti již víc jak 80 % naší legislativy má původ v legislativě přicházející z EU, která každým rokem výrazně narůstá.

Pokud na konci funkčního období předsedy EK Jose Manuela Barrosa v roce 2014 obsahovala EU legislativa 4 852 nařízení a směrnic, na konci stávajícího funkčního období nynější předsedkyně von der Leyen narostlo toto číslo na neuvěřitelných 8 481. Jak konkrétně by měl antibyrokratický zákon bojovat s přebujelou EU-byrokrycií pan prezident neupřesnil, ale bezesporu to bude hlavním tématem především práce HK na následující období.

Poněkud jiný názor měl předseda Senátu ČR Vystrčil, který reagoval ve smyslu, že s byrokracií nemusíme bojovat novou byrokracií (myslel tím dalším zákonem), ale stačí změnit uvažování a přístup lidí, čímž myslel pravděpodobně především státní úředníky. Ministři Stanjura, Kupka, Síkela a Jurečka i primátor Prahy Svoboda vesměs souhlasili s premiérem Petrem Fialou, že se do české ekonomiky vrátila víra v budoucnost.

Příprava nového školského zákona

Premiér na spolupráci s HK vyzdvihl především přípravu nového školského zákona, který má být moderní legislativou, která „…připraví novou generaci na výzvy 21. století“. Z výrazů 218 přítomných delegovaných zástupců bylo znát, že ne všichni souhlasili s optimismem zástupců vlády. Velké diskuze v zákulisí se vedly především o velice sporné části chystaných změn školského zákona, které se dotknou především učňovského školství.

Přečtěte si také Co stojí za snahou redukovat odborné školství? A proč se nebrání podniky a trh? Přečíst článek

Představení nových aplikací pro podnikatele

HK se podílela na 2 aplikacích, které mají poskytovat veškeré informace pro podnikatele, a to HappKa a to-mas.cz. Poté následoval formální program Sněmu, tedy volby orgánů Sněmu, zprávy o činnosti představenstva, dozorčí rady a smírčí komise, plnění úkolů, vyhodnocení akčního plánu HK, schvalování a projednávání starých a nových rozpočtů.

Boj proti koncesionářským poplatkům pro podnikatele

Do závěrečné zprávy z 36. sněmu HK se podařilo prosadit usnesení, dle kterého se vedení HK ukládá pokračovat v jednáních s vládou ČR o novele Zákona o rozhlasových a televizních poplatcích s tím, že HK odmítá zpoplatnění výrobních podniků koncesionářským poplatkem a povinné využívání databází uživatelů elektronických komunikací inkasními středisky veřejnoprávních médií. Dle usnesení je nutné definovat rozsah veřejnoprávní služby a je nutné odmítnout zavádění principů diskriminace podnikatelů a zbytné navýšení administrativní náročnosti, které návrh změny zákona obsahuje.

Podpora EuroSkills

Ministr financí oznámil, že ve státním rozpočtu se našly finance na podporu účasti české reprezentace na soutěži profesí EuroSkills 2025 a podpora projektu CzechSkills.cz. Na konci celé Valné hromady vyzval prezident HK Zdeněk Zajíček přítomné, aby podpořili tyto soutěže také dobrovolnými dary, kdy on sám poskytl několik tisíc korun do fondu.

CTI ČR v roce 2023 vyslal do EuroSkills úspěšného Petra Valacha
Petr Valach, instalatér a topenář z České Rybné v Pardubickém kraji, přivezl MEDALLION FOR EXCELLENCE – BEST OF NATION z EuroSkills Gdańsk 2023. Na soutěži bylo téměř 600 nejtalentovanějších mladých profesionálů z 32 zemí.
Přečtěte si také MEDALLION FOR EXCELLENCE pro Petra Valacha Přečíst článek
Úspěch v silné mezinárodní konkurenci není dílem náhody. Musí mu předcházet systematická a intenzivní domácí příprava v rámci národních soutěží odborných dovedností CzechSkills. 9. 9. – 13. 9. 2025 proběhne evropský šampionát EuroSkills v dánském Herningu. Ve stejném městě bude v květnu 2025 v rámci IIHF Ishockey VM 2025 po letošním triumfu obhajovat světové prvenství česká hokejová reprezentace. Tedy o tomto městě v regionu Midtjylland na Jutském poloostrově v roce 2025 určitě uslyšíme.
O tom, zda a ve kterých oborech se představí mladí Češi, se rozhodne do konce letních prázdnin. Registrace se uzavírají v srpnu.

Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...