Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nově od září 2024 bude finanční podpora na výměnu všech uhelných kotlů

U dotací na výměnu provozovaných uhelných kotlů vyšších tříd oceňujeme motivaci k jejich náhradě místo striktního zákazu jejich provozu, řekl prezident APTT a člen prezidia CTI ČR Ing. Zdeněk Lyčka, který vede Výměnu kotlů na TZB-info.

Změna v dotacích Výměna kotlů, foto tisková zpráva MŽP
Změna v dotacích Výměna kotlů, foto tisková zpráva MŽP

Domácnosti mají poslední příležitost zažádat o výhodnější podporu na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy, jejichž možnost provozu skončí 1. září. Zůstává zachováno zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti. Od září mohou o finanční příspěvek říct i ti, kteří chtějí vyměnit kotel na spalování uhlí 3. a vyšší emisní třídy za ekologičtější zdroje vytápění.

Výměna starých kotlů 1. a 2. emisní třídy

Do konce srpna mohou domácnosti využít výhodné “kotlíkové dotace” i příspěvek z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Ministerstvo životního prostředí tak vyzývá všechny, kterých se výměna starých kotlů 1. a 2. emisní třídy (obvykle s datem výroby před rokem 2000) týká, aby výhodných podmínek využili a podali si žádost ještě nyní.
„Od června 2023 do května 2024 si žádost podalo 4 172 domácností za 626 milionů korun, což je v průměru 347 žádostí měsíčně. Za poslední měsíc si pak požádalo 867 domácností, což je více než dvojnásobek průměrného počtu žádostí. Kotlíkových dotací už využilo 130 tisíc žadatelů,” řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Přečtěte si také Výměny kotlů Více k tématu

Od září senioři a nízkopříjmové domácnosti mohou o výměnu kotlů žádat z NZÚ Light

Kdo nezvládne vyměnit zastaralé kotle a od následující topné sezóny je tak nemůže legálně provozovat bez rizika pokuty, měl by mít alespoň o výměnu požádáno, kontroloři k tomu budou přihlížet.

Výše podpory na výměnu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy a nově i uhelných kotlů vyšších emisních tříd:
  • například za moderní kotel na biomasu (pelety nebo kusové dřevo) bude 110 tisíc korun,
  • za tepelné čerpadlo až 150 tisíc korun,
  • nově se nízkopříjmovým domácnostem otevře možnost výhodněji vyměnit i další neekologické zdroje vytápění – kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle – zde mohou získat až 50 tisíc korun.

„Jedná se o prostředky z Národního plánu obnovy, které je možné využít pouze do konce příštího roku, celková alokace je 2 miliardy korun a výše dotace bude nižší, než je tomu ve stávajících kotlíkových dotacích. Domácnostem budou pomáhat naši poradci a pro výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy to bude poslední šance, ” uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.