Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění rodinných domů topným olejem III.

V závěrečném díle našeho seriálu se zaměříme především na budoucnost a vývoj olejové tepelné techniky a zároveň chceme čtenáře informovat o trendech, které se v této oblasti objevují.

Vývoj v celém odvětví tepelné techniky - tu olejovou nevyjímaje - je v současnosti ovlivněn především následujícími faktory:

  1. zlepšování tepelněizolačních vlastností novostaveb a tím nižší potřeba tepla na vytápění;
  2. snižování potřeby tepla na vytápění i ve starších domech díky výměně oken a zateplení;
  3. požadavky zákazníků na růst účinnosti výroby tepla v kotlích a čisté spalování;
  4. postupné rozšiřování alternativních technologií výroby tepla a kombinace výroby tepla s decentralizovanou výrobou elektřiny.

Čtěte také první a druhý díl seriálu Vytápění rodinných domků topným olejem

Přední světoví výrobci tepelné techniky společně s producenty paliv na uvedené skutečnosti reagují inovací a vývojem nových produktů, z nichž chceme představit ty současně nejvýznamnější.

Vítězné tažení olejové kondenzační techniky


Stacionární olejový kondenzační kotel vč. nádrže

V průběhu několika posledních let se majitelé rodinných domů stále více zajímají, jestli dům vytápí účinně a efektivně. Proto se na trhu začaly objevovat olejové kondenzační kotle, které si zákazníci rychle oblíbili. Díky zlepšenému využití energie vznikající při spalování dokážou tato zařízení ve srovnání se standardními kotli snížit spotřebu až o 30%.

V roce 2009 již 62% všech v Evropě nově instalovaných olejových kotlů bylo právě kondenzačních. Výrobci navíc očekávají, že poptávka v následujících letech ještě zesílí, a to díky neustálému poklesu cen.

Tato moderní tepelná technika je nyní běžně k dispozici i na tuzemském trhu. Z našich zkušeností vyplývá, že ji zákazníci nechávají instalovat jak do novostaveb, tak do rekonstruovaných domů. Důvodem je především značná variabilita kondenzačních kotlů, které lze bez zásadních úprav připojit k jakékoliv teplovodní otopné soustavě (radiátory, podlahové nebo stěnové vytápění).

Hybridní systémy

Olejové topení se dá velmi dobře kombinovat i s ostatními zdroji v domě a podrobněji se tématu věnuje i tento článek. Jedná se především o

  • solárně-termické kolektory pro ohřev teplé vody a podporu vytápění;
  • krb nebo kamna na dřevo s výměníkem;
  • tepelné čerpadlo.

Ústředním bodem celého systému je akumulační nádrž o velkém objemu a co nejnižších tepelných ztrátách. Do ní pak dodávají teplo jednotlivé zdroje a vše je řízeno regulací, která podle aktuálních provozních podmínek rozhodne, který ze zdrojů bude v danou chvíli pro pokrytí potřeby tepla použit.

Výhodou těchto systémů je vzájemná nezávislost jednotlivých zdrojů tepla, nevýhodou pak prostorová náročnost a vyšší pořizovací investice.


Hybridní systém MHG Ecostar kombinuje v jednom zařízení kondenzační kotel a tepelné čerpadlo, vše doplněno solárním ohřevem TUV
 
Olejový kondenzační kotel ve spojení s kotlem na dřevo
 
Kombinace olejového vytápění a solárního ohřevu TUV

Olejové tepelné čerpadlo

Využití tepla z okolního prostředí pomocí olejového tepelného čerpadla je jednou z budoucích možností, jak snížit spotřebu primární energie, kterou obsahuje topný olej. Společný projekt firem BOSCH Thermotechnik, SHELL, TOTAL a AWS má za cíl vývoj olejového tepelného čerpadla o tepelném výkonu 4 - 10 kW, jenž dosáhne stupně využití primární energie ve výši 120 až 130%.

Dalším z požadavků je i schopnost dosáhnout vyšších špičkových teplot otopné vody, aby tato TČ mohla být instalována i v domech, které jsou osazeny radiátory a k vytápění potřebují vyšší tepelný spád. Ke své činnosti samozřejmě vyžadují externí vzduchový výměník nebo zemní kolektor tak, jako tepelná čerpadla na elektřinu.

V současné době probíhají testy provozní spolehlivosti a efektivnosti při každodenním použití.


Prototyp olejového TČ Bosch

Zeolitové kompaktní topidlo

Za vývojem tohoto zařízení stojí především společnosti VIESSMANN, SHELL, AWS a BAYWA. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o kombinaci olejového kondenzačního kotle a tepelného čerpadla, které při provozu využívá unikátních vlastností minerálu jménem Zeolit. Ten je schopen nasát, vázat a uvolnit molekuly vody a tím zajistit využití tepla z okolního prostředí. V běžném provozu se počítá s tím, že modul tepelného čerpadla pokryje většinu nároků na dodávku tepla. Úkolem vestavěného olejového kondenzačního kotle pak bude pokrytí špiček ve spotřebě během chladných dnů nebo požadavek na vyšší výstupní teploty při ohřevu teplé vody.

Mikrokogenerační jednotka pro rodinné domy

Při výrobě, transformaci a přenosu elektřiny na velké vzdálenosti dochází ke ztrátám. Proto je energeticky efektivní vyrábět teplo společně s elektřinou přímo v místě spotřeby. Z toho vychází firma OTAG, která vyvíjí mikrokogenerační jednotku LION vhodnou pro instalaci v rodinných domech. Tato jednotka disponuje tepelným výkonem v rozsahu 3 - 19 kW a elektrickým výkonem až 2 kW, jenž by měl pokrýt nároky na vytápění a základní spotřebu elektřiny v moderním domě až o třech bytových jednotkách. Výrobce v současné době provádí testy provozní spolehlivosti a efektivnosti při každodenním použití u 10 pokusně instalovaných zařízení.


Instalovaná mikrokogenerační jednotka LION

Závěr

Ve všech 3 dílech našeho seriálu jsme se snažili podat odborným i laickým čtenářům tohoto webového portálu základní informace o jednotlivých součástech olejového vytápění, a to od tepelné techniky přes uskladnění a logistiku paliva až k vývoji nových produktů. Stále rostoucí zájem tuzemských zákazníků ukazuje, že jde o jednu z efektivních možností, jak zabezpečit čisté a komfortní teplo v rodinných domech za příznivou cenu. Budeme velmi potěšeni, když se na nás čtenáři budou se svými dalšími dotazy obracet buď přímo, nebo prostřednictvím diskusního fóra na tomto webu.


NRG Group a.s.
logo NRG Group a.s.

Společně s našimi zákazníky věříme ve výhody, které nabízí topný olej a zemní plyn. Proto se staráme o čisté, spolehlivé a efektivní vytápění jejich domů a objektů tak, aby ušetřili svůj čas a peníze.