Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dnes byla zahájena konference Vytápění Třeboň 2013

Společnost pro techniku prostředí – odborná sekce Vytápění pořádá prestižní setkání topenářů v prostorách kongresového centra Roháč v Třeboni.

V prvním příspěvku při slavnostním zahájení starosta Třeboně Ing. Jiří Houdek popřál účastníkům konference, aby se podařilo najít řadu námětů pro řešení, která přinesou významné energetické úspory.

Ing. Jan Soukup, zástupce společnosti Brilon, generálního partnera konference Vytápění Třeboň 2013 zdůraznil, že společnost pokrývá svými výrobky potřeby velké části oborů vytápění, příprava teplé vody a obnovitelná energie. Společnost Brilon nabízí své výrobky a služby od r. 2006 a od počátků, kdy byly v nabídce spalinové systémy pro kondenzační i klasické kotle, se sortiment výrazně rozrostl např. o tepelná čerpadla, solární kolektory, velké kotle vedle špičkových kondenzačních kotlů Geminox. Novinkou je zastoupení AUSTRIA EMAIL pro zásobníky k nízkoteplotním zdrojům, tepelná čerpadla se zásobníkem pro teplou vodu s možnotí připojení dalšího zdroje, například soláru. V závěru svého příspěvku pozval Ing. Soukup účastníky konference na slavnostní otevření nových prostor společnosti dne 24.5.2013 v Praze.

Děkan Fakulty strojní, prof. Ing. František Hrdlička, CSc., zahájil své slovo v úvodní části konference poselstvím: "ať již budou budovy jakékoliv, musí být především pro lidi". V příspěvku Energetické zdroje a systémy pro budovy pak již pokračoval v odborném duchu. Máme naplnit směrnice o průmyslových emisích, o energetické efektivnosti a energetické náročnosti budov. Směrnice staví na hlavu velké zdroje, zásadně mění požadavky na podobu zdrojů a podobu budov. Nové požadavky je třeba vidět v souvislostech. Od roku 1994 je spotřeba energie v podstatě stejná. Od r. 2000 jsme intentzivně zateplovali, ale spotřeba domácností neklesla. V době recese dokonce mírně roste, což může být důsledek větší nezaměstnanosti. Sledování chování domácností má rozhodně svůj význam. Nové velké změny znamenají mnoho práce s pochopením nových přístupů a mohou mít i další, širší společenské důsledky.

Prof. Ing. Karel Kabele, CSc., předseda Společnosti pro techniku prostředí, pozdravil účastníky konference, kterou vnímá jako jeden z pilířů kvalitních akcí STP. Zároveň připomněl blížící se mezinárodní konferenci Clima 2013 v Praze, která svým mezinárodním přesahem a počtem příspěvků nemá v historii STP obdoby.

Proděkan stavební fakulty VUT Brno, doc. Ing. Jiří Hirš, CSc. zdůraznil význam spolupráce vysokých škol, nově zřizovaných i již fungujících výzkumných center a deklaroval zájem vysokých škol být dobrým výzkumným partnerem pro firmy. Nejen v rámci Ústavu TZB na Stavební fakultě VUT přibývá studentů zabývajících se regulací, řízením a integrací moderních technologií, nicméně je stále dost studentů v klasickém zaměření vytápění.

Prof. Ing.Jiří Bašta, Ph.D., odborný garant konference Vytápění Třeboň 2013 a vedoucí Ústavu techniky prostředí Strojní fakulty ČVUT Praha na závěr slavnostního zahájení poděkoval sponzorům a zahájil odborný program v jednotlivých sekcích.
"Nesmírně si vážíme podpory firem, která umožní toto setkání odborníků a můj veliký dík patří všem sponzorům. Přeji všem kásný den a mnoho užitečných informací," řekl prof. Bašta.


Zajímavosti z jednotlivých odborných příspěvků přineseme již zítra, na zajímavosti od sponzorů se můžete těšit o víkendu.

 
 
Reklama