Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Závěr konference „Vytápění Třeboň 2013“

Jak jsem se zmínil v předchozím článku, v Třeboni proběhl v těchto dnech již dvaadvacátý ročník významné topenářské konference Vytápění, jehož pořadatelem byla Společnost pro techniku prostředí. Třídenní pracovní setkání topenářů dospělo do svého závěru poté, co byly odprezentovány další tři tematické bloky z celkového počtu šesti.

Čtvrteční program konference Vytápění Třeboň 2013 byl zahájen sekcí Využití obnovitelných zdrojů energie. V rámci tohoto bloku, jehož garantem byl Ing. Petr Šerks, zazněla například přednáška zaměřená na hodnocení kvality tepelných čerpadel v rámci certifikačního systému EHPA. Díky mezinárodní značce kvality získávají zákazníci objektivní informaci o výrobcích, které splňují všechny hodnocené parametry mající vliv na efektivitu provozu tepelného čerpadla.
Následoval příspěvek o možnostech zvyšování topného faktoru tepelných čerpadel zařazením dalšího výměníku tepla za kondenzátor, díky kterému dochází k podchlazení kapalného chladiva a zvyšuje se množství předaného tepla.
Další dva přednášející hovořili o aktuálním stavu na poli bioplynových stanic v ČR, resp. o možnostech kombinovaného spalování hnědého uhlí a biomasy. Zajímavým příkladem z praxe byla poté přednáška o využití solárního chlazení vody v bazénech v pavilonu tuleňů a tučňáků v ostravské ZOO.

Přítomné účastníky konference bezesporu zaujala i další sekce zaměřená na ekonomii, ekologii a provoz otopných soustav, která byla moderována doc. Ing. Michalem Kabrhelem, Ph.D., který se ve svém vystoupení zamyslel nad souvislostmi v oblasti elektrického vytápění.
Tyto systémy mohou být pro investory na první pohled velice výhodné díky nízkým pořizovacím nákladům, nicméně dle nové legislativy, týkající se energetické náročnosti budov, již nebude možné ryze elektrické topné systémy navrhovat, neboť nevyhoví hodnotícímu kritériu spotřeby primární energie. Řešením by mohla být kombinace elektřiny a OZE.
Na zjevný rozpor mezi deklarovanými vlastnostmi automatických kotlů na tuhá paliva a jejich reálnými provozními výsledky upozornil ve svém příspěvku Ing. Zdeněk Lyčka. Příčinou bývá jednak používání jiného paliva, než pro které byl kotel konstruován, dále špatně navržené a provedené odkouření zdrojů nebo napojení na otopnou soustavu.
Následovaly mimo jiné přednášky o vývoji a současných možnostech systémů centrálního zásobování teplem a o teplovzdušném vytápění, se zaměřením na provoz entalpických výměníků, které kromě tepla, umí přenášet i vlhkost. V tomto případě potom hovoříme o systémech zpětného získávání vlhkosti.

konference Vytápění Třeboň 2013
konference Vytápění Třeboň 2013

Poslední přednáškový blok uvedl Ing. Ondřej Hojer, Ph.D., a týkal se vytápění a větrání průmyslových objektů. Tyto objekty, často velkoprostorového charakteru, mají logicky odlišné požadavky na potřebu dodávky tepla a větrání, na rozdíl od běžných obytných a kancelářských budov.

Na závěr konference vystoupil odborný garant celé akce prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., jehož závěrečným slovem byla letošní, velice vydařená, konference Vytápění završena. Účastníci měli možnost vyslechnout na čtyřicet odborných příspěvků, další přednášky byly publikovány v rozsáhlém sborníku. Po dobu konání celé akce navíc probíhaly firemní prezentace sponzorů konference. Další ročník proběhne opět napřesrok.

 
 
Reklama