Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z odborných přednášek konference Vytápění Třeboň 2013

V termínu 14. až 16. května 2013 pořádá Společnost pro techniku prostředí v pořadí již dvaadvacátý ročník významné topenářské konference Vytápění Třeboň 2013. Jak samotný název akce napovídá, místem konání tohoto prestižního setkání topenářů bylo jako tradičně Kongresové a kulturní centrum Roháč v Třeboni.

Zatímco úterní večer byl věnován společenskému setkání účastníků, středa již byla plně pracovní. Po úvodním slovu odborného garanta konference, prof. Ing. Jiřího Bašty, Ph.D., a projevech čestných hostů, byl zahájen odborný program sestávající z více jak pěti desítek přednášek, tematicky rozdělených do šesti sekcí, přičemž středa byla ve znamení prvních třech okruhů.

První blok přednášek byl věnovaný energetické náročnosti budov. Garantem této sekce byl prof. Ing. Karel Kabele, CSc., který ve svém příspěvku hovořil o koncepci TZB budov s téměř nulovou spotřebou energie. Tento pojem zavádí do současné praxe Zákon o hospodaření s energií, jehož změna č. 318/2012 vstoupila v platnost začátkem tohoto roku a má zásadní vliv na koncepční řešení budov v oblasti jak tepelně technického řešení, tak především v oblastech jednotlivých profesí, ať už se jedná o vytápění, větrání, přípravu teplé vody, nebo chlazení či osvětlení. V dalších přednáškách se účastníci dozvěděli, jak tuto problematiku řeší jejich kolegové na Slovensku, co si lze představit pod pojmem aktivní dům, nebo jaká je metodika výpočtu energetické náročnosti budov tak, aby byly splněny současné legislativní požadavky.

Druhý přednáškový blok byl zaměřen na soustavy, zdroje tepla a otopné plochy. Moderoval ho prof. Bašta a jednotliví přednášející se postupně podělili o velice zajímavé poznatky z uvedených oblastí. Posluchači dostali užitečné informace, například výsledky experimentálních měření mapujících proudové pole bezprostředně nad otopnými deskovými tělesy, nebo poznatky o zdrojích na plyn, biomasu a elektrickou energii. Podrobně se rovněž hovořilo o emisních limitech a důsledcích, které z nich plynou pro uživatele, a bez povšimnutí nezůstaly ani soustavy centrálního zásobování teplem a paradoxy plynoucí z uplatňování vyhlášky na rozúčtování nákladů na přípravu teplé vody v bytových domech.

Poslední středeční blok měl název Řízení a regulace otopných soustav a ujal se ho Ing. Lubomír Zejda. Autoři ve svých příspěvcích připomenuli význam systémů a prvků řízení a regulace na hospodárnost a komfortní fungování otopných soustav. Velký prostor byl věnován zejména centrálním dispečinkům, pomocí kterých lze řídit složité systémy několika distribučních uzlů tepla jak ve výrobních areálech, tak v obytných souborech, případně jejich prostřednictvím spravovat TZB systémy firemní pobočkové sítě, konkrétně bankovního ústavu. Zdůrazněna byla rovněž nutnost zajištění kvalitní obsluhy těchto systémů, bez které bychom nabízené možnosti nemohli plně vyžívat. V dalších příspěvcích bylo popsáno dynamické chování otopných těles, tedy poznatek, který nám pomáhá zefektivnit regulaci, dále zazněla přednáška o aplikacích na sběrnici KNX a nakonec byli přítomní seznámeni s poznatky při aplikaci hydraulického řešení regulačních uzlů v tepelných soustavách.

Závěr druhého dne konference se nesl ve slavnostním duchu, neboť v rámci podvečerního setkání proběhlo předání cen profesora Pulkrábka. Vítězem soutěže mladých autorů publikujících na stránkách časopisu VVI se stal Ing. Vít Koverdynský, Ph.D., druhé místo obsadil Ing. Miroslav Kučera, Ph.D. a třetí skončily Ing. Lenka Matějíčková a Ing. Sandra Turčániová.



 
 
Reklama