Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokojový termostat versus prostorový přístroj u regulací kotlů BENEKOV (III)

Společnost BENEKOVterm má ve svém výrobním sortimentu automatické kotle na uhlí a biomasu, vybavené různými řídicími jednotkami, které pro stanovení teplotního komfortu v místnosti využívají pro měření teploty buď pokojový termostat, nebo tzv. prostorový přístroj.

Pokojové termostaty

Pokojové termostaty se používají u automatických kotlů BENEKOV řady C Economix, které jsou vybaveny řídící jednotkou BENEKOV EM 250 a umisťují se do referenční místnosti, kde se měří pokojová teplota. Termostat pak porovnává naměřenou teplotu s nastavenou požadovanou teplotou a podle potřeby topení zapne nebo vypne.

Jednoduše řečeno, termostat zapne vytápění, když teplota v místnosti poklesne pod zvolenou teplotu a vypne vytápění, když ji překročí. Tento princip nazýváme „Pokojovou regulací“.

Podle principu měření teploty rozeznáváme tyto druhy pokojových termostatů:

  • mechanické, využívající k měření teploty rozdílnou roztažnost dvou spojených kovů tzv. bimetalu nebo přesnější plynovou dilatační membránu, která při dosažení požadované teploty překlopí elektrický kontakt a tím umožní změnu v režimu chodu kotle.
  • elektronické a elektronické programovatelné, které využívají k měření teploty zabudované odporové teplotní čidlo tzv. termistor NTC, jehož elektrický odpor je závislý na teplotě (se zvyšující se teplotou odpor čidla klesá). Průběh měření teploty však není kontinuální, ale intervalový. Zapínání a vypínání kotle je pak zajištěno elektronickou formou. Výhodou těchto elektronických termostatů je možnost naprogramovat denní změny požadované teploty a to v průběhu celého týdne.

Nevýhodou pokojových termostatů je jejich menší přesnost spínání nastavené teploty, která se většinou pohybuje v rozmezích 0,5–1 °C. Realita je avšak ještě horší, neboť tato regulace navíc nezohledňuje vliv tepelné setrvačnosti objektu a to se projevuje skutečným zkreslením teploty v místnosti až v rozmezí 1–3 °C. Tento negativní fakt se výrobci snaží kompenzovat tzv. tepelnou zpětnou vazbou (jedná se o paralelně zapojený odpor, který se zahřívá a tak simuluje tepelnou setrvačnost objektu).

Ke kotlům BENEKOV C Economix nebo CosmoTHERM U, vybavené řídící jednotkou BENEKOV EM 250 byl vyvinut pokojový termostat ecoSTER BN, který měří pokojovou teplotu v místnosti a navíc umožňuje vzdálený přístup k nastavování vybraných parametrů na kotli.

Ekvitermní regulace s prostorovým přístrojem

Vyšší formou regulace teplotního komfortu vytápění je použití tzv. ekvitermní regulace s vlivem teploty v referenční místnosti.

Obecně platí, že ekvitermní regulace je nejúspornějším a nejekonomičtějším druhem regulace, která využívá pro daný topný okruh stanovenou soustavu ekvitermních křivek, jež popisují vzájemnou závislost teploty topné vody k teplotě v referenční místnosti s přihlédnutím k aktuální venkovní teplotě. Tepelná setrvačnost objektu je již zohledněna v programech regulace.

Společnost BENEKOVterm využívá ekvitermní regulaci v základní výbavě u automatických kotlů na uhlí řady BENEKOV C a řady BENEKOV C PREMIUM, a to v řídících jednotkách Siemens Climatix 2 nebo Siemens Climatix Premium.

Prostorový přístroj Siemens POL 822.70
Prostorový přístroj Siemens POL 822.70

Velmi důležitým prvkem při použití ekvitermní regulace je volba „měřidla“ vnitřní teploty. Je možno použít pokojový termostat, ale daleko vhodnější k měření teploty v referenční místnosti je prostorový přístroj. Pro řízení kotlů BENEKOV je nejvhodnějším řešením Siemens POL 822.70.

Siemens POL 822.70 je ideální multifunkční programovatelný prostorový přístroj pro řízení kotlů s modulací výkonu, který měří kontinuálně vnitřní teplotu v místnosti s přesností 0,1 °C. Základním prvkem prostorového přístroje je teplotní čidlo NTC, které měří teplotu v rozsahu od 0 °C do 40 °C.

Tento přístroj je přesně naprogramován pro použití s řídicími jednotkami Siemens Climatix a je možno ho využít pro řízení jednoho topného okruhu.

Prostorový přístroj posílá aktuální teplotu v referenční místnosti přes komunikační rozhraní „Process Bus“ do řídící jednotky kotle pomocí dvoužilového nestíněného kabelu. Řídicí jednotka tuto informaci zpracuje a společně s dalšími požadavky topného systému optimalizuje hodnotu topné vody posunem po ekvitermní křivce. Regulátor následně zareguluje chod kotle, např. snížením nebo zvýšením výkonu se současným přenastavením polohy pohonu regulačního směšovacího ventilu.

S těmito optimalizačními funkcemi je pak možné dosáhnout dalších úspor energie bez omezení komfortu vytápění, poněvadž prostorový přístroj zohlední i další teplotní zisky pronikající do vytápěného objektu např. slunečním zářením nebo provozem elektrospotřebičů. Tento princip nazýváme „Regulace teploty topné vody“.

Prostorový přístroj dále mimo jiné umožňuje vzdáleně měnit parametry řídicí jednotky, umožňuje nastavit týdenní program, přepínat kotel do režimu auto, komfort, útlum, informovat o stavu kotle a jeho aktuálním výkonu, umožňuje vstup do informačního menu, kde lze zjistit jednotlivé aktuální teploty na jednotlivých čidlech a v neposlední řadě informuje i o poruchách. Samozřejmosti je i zobrazení dne v týdnu, reálného času a teploty v referenční místnosti.

Pro úplnost je vhodné upozornit, že pokojové termostaty nebo prostorové přístroje se instalují na takové vhodné místo, kde jejich činnost nebude ovlivňována přímým prouděním teplého vzduchu od topidel, slunečním zářením nebo jinými tepelnými zdroji. Doporučována výška instalace přístroje je cca 1,5 m od podlahy. Doplňující informace ke vhodné volbě hydraulických prvků pro otopné soustavy s kotli BENEKOV naleznete v dokumentu Technické podklady k instalacím kotlů BENEKOV.

Na základě dlouhodobých zkušeností s provozem topných systémů osazených automatickými kotli na uhlí vyvinula firma BENEKOVterm s.r.o. ve spolupráci se světovým lídrem v regulační technice řídící jednotky Climatix 2 a Climatix Premium, které jsou určeny pro kombinované řízení spalovacího procesu i otopné soustavy osazené kotli BENEKOV řady C a R. Z hlediska použitých technologií nejdokonalejší úroveň řízení otopné soustavy, tzv. energeticky úsporná kotelna BENEKOV, je dosažitelná při kombinaci ekvitermního řízení otopné soustavy řídící jednotkou Climatix napojenou na prostorový přístroj POL 822.70. V tomto spojení lze dosáhnout maximální tepelné pohody ve vytápěném objektu, při zajištění minimalizace provozních nákladů a maximálním prodloužení životnosti celého topného systému.

Bližší informace o kotlích BENEKOV naleznete na stránkách www.benekov.com.

 
 
Reklama