Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kamnářské řemeslo má zlaté dno

O kachlová kamna, sporáky i pece, které vykouzlí tu správnou atmosféru domácí pohody, je stále větší zájem. Vyzařuje z nich nejen příjemné teplo, ale i dotek ruční práce. Paní Marie Malcharová, vedoucí referent vzdělávání ze SŠ stavební a dřevozpracující v Ostravě, potvrzuje, že kamnářské řemeslo má budoucnost.

Střední škole stavební a dřevozpracující v Ostravě se v posledních letech podařilo, ve spolupráci s cechy, zavést nové stavební učební obory. Mezi ně patří také obor Kamnář.

Jak dlouhá je již tradice oboru Kamnář na Vaší škole a jak velký zájem o toto řemeslo je?

Obor Kamnář byl od roku 1995 zapsán jako učební obor do seznamu oborů, vyučovaných na naší škole. Bohužel, pro žáky, nastupující ze základních škol, není tento obor zřejmě atraktivní a tak není zájem o vyučení příliš velký. Od roku 1995 jsme však začali současně nabízet rekvalifikační kurzy, zpočátku formou uznání předchozího vzdělání a vykonání rozdílových zkoušek dle zákona č. 317/2004 (školský zákon) a ukončené učňovskou zkouškou.

Poslední dobou ale využíváme možností ustanovení zákona č. 179/2006 o uznávání profesních kvalifikací a realizujeme kurzy, které jsou přípravou pro složení zkoušky před tzv. autorizovanou osobou k získání profesní kvalifikace Kamnář montér topidel. I v tomto případě mohou úspěšní absolventi požádat na závěr o složení učňovské zkoušky v oboru Kamnář. A zde je situace přesně opačná, každoročně zahajujeme alespoň jeden běh těchto kurzů a obyčejně již v průběhu kurzu připravujeme běh další. Možná je to způsobeno tím, že zájemci o rekvalifikaci již mají alespoň částečnou představu o kamnářské profesi.

Ve spolupráci s firmami, Úřadem práce i jednotlivci Střední škola stavební a dřevozpracující zajišťuje v rámci doplňkové činnosti také vzdělávání mladistvých i dospělých v různých kurzech.

Kdo se může přihlásit do kurzu Kamnář? Kdy se bude otvírat další běh a kolik tento kurz stojí?

Kromě zdravotní způsobilosti není účast v kurzu nijak podmíněna. Ovšem „kamnařina“ rozhodně není řemeslo pro každého. Je dobré, když zájemce zvládá alespoň zednické základy, výhodou je povědomí o technickém kreslení, práce na počítači již patří mezi prvotní gramotnost. A dobré vlastnosti kamnáře určitě jsou zručnost, pečlivost, trpělivost, smysl pro krásu a možná i trochu tvrdohlavosti a houževnatosti. Pokud v sobě tyto vlastnosti máte, jste náš člověk. Na zahájení kurzu nemusíte čekat dlouho, začínáme v březnu. Zhruba pětiměsíční kurz stojí necelých 30 000 Kč, máme v kurzech samoplátce, zaměstnance z firem i uchazeče, kterým kurz hradí úřady práce. Přihlásit se ale můžete kdykoli, kurzy připravujeme a zahajujeme podle zájmu a naplněnosti kurzu.

Přísloví „Řemeslo má zlaté dno“ je mottem Vaší školy.

Máte nějaké reakce z praxe či úspěchy absolventů, kteří se vyučili v oboru Kamnář?

Za tu dobu, co se zabýváme realizací kurzů, jsme již zjistili, že kamnáři tvoří jakousi „rodinu“, kde jeden o druhém vědí. Díky tomu si žádný důvěryhodný kamnář nedovolí odvézt nekvalitní práci, aby se nemusel stydět před ostatními. Zato dobrým dílem se každý rád pochlubí. Úsloví „dobří holubi se vracejí“ je otřepané, přesto má svoji platnost. A navíc, ukončením kurzu nebo získáním výučního listu rozhodně vzdělávání kamnářů nekončí!

Pro výkon profese určitě budou potřebovat další vědomosti. V současnosti například v podobě kurzů profesních kvalifikací 36-147-H Kamnář montér kamen na biomasu s teplovodním výměníkem a 36-117-H Kamnář montér kamen na biomasu, které jim ve spolupráci s Cechem kamnářů rovněž nabízíme.

Pokud máte zájem, bližší informace o našich rekvalifikačních kurzech Vám poskytne Marie Malcharová, tel. 597 494 183, malcharova@soustav-ostrava.cz, případně je naleznete na webových stránkách naší školy www.soustav-ostrava.cz.





Foto zdroj: Denisa Telaříková, Právo

 
 
Reklama