Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akumulační krby a kamna na dřevo

Asi nejznámějším příkladem jsou tradiční kachlová kamna, která můžeme zahlédnout nejen na zámcích či ve skanzenech, ale stále častěji také v moderních novostavbách. Proč zažívají renesanci a co vám mohou nabídnout? To i mnoho dalšího se dozvíte v článku.

Charakteristickým znakem akumulačních krbů a kamen je schopnost uchovávat teplo a jeho výdej poté rozložit v čase. Díky tomu jsou ideální volbou do drtivé většiny dnešních novostaveb, jelikož tyto nepřetápí a vytváří v nich optimální tepelnou pohodu. Mezi jejich další výhody se řadí výjimečně dlouhá životnost, bezúdržbový provoz, vysoká účinnost spalování, nízké emise škodlivin a v neposlední řadě také krásný vzhled, který z nich mnohdy činí dominantu interiéru, v jejímž teple se setkává rodina a kterou bude obdivovat každá z vašich návštěv. Sálavé teplo, které těžké stavěné spotřebiče uvolňují, je navíc pocitově velmi příjemné, nevíří a nepřepaluje prach a nevysouší vzduch. To zvláště ocení lidé s dýchacími obtížemi nebo rodiče malých dětí.

Konstrukce a funkce těžkých stavěných spotřebičů

Srdcem akumulačních krbů a kamen je spalovací komora, kterou tvoří buď topeniště postavené ze šamotu nebo kamnová vložka. Dalšími součástmi je tahový systém a vnější plášť. Spaliny proudící přes tahový systém předávají své teplo akumulační hmotě a vnějšímu plášti, odkud je dále vyzařováno sáláním. Samotné sálavé teplo se šíří vlněním, prostřednictvím kterého ohřívá předměty a živé bytosti v dosahu a nikoli vzduch, jako je tomu v případě konvekčního tepla (radiátor, krbová kamna apod.). Funguje tedy na stejném principu jako slunce a jeho účinky jsou stejně příjemné.


Pokud je to žádoucí, zvládnou kamna vytápět i další místnosti v domě a to prostřednictvím tzv. hypokaustního vytápění. Jedná se o uzavřený okruh, uvnitř kterého proudí vzduch ohřátý na vysokou teplotu a ten předává teplo sálavým stěnám v jednotlivých místnostech. Tento způsob vytápění s sebou nese celou řadu zajímavých výhod, avšak je nutné počítat s ním již ve fázi navrhování domu, jelikož tento se de facto staví kolem kamen.

Způsob topení

Topení v akumulačních krbech a kamnech je velmi komfortní, jelikož nevyžadují soustavné přikládání, ale jsou konstruována a dimenzována na jeden, dva či tři zátopy v průběhu dne, při kterých se do prostoru spalovací komory umístí doporučená dávka paliva a nechá se celá shořet. Kamna naakumulují energii obsaženou v palivu a postupně jí uvolňují místnosti, což je ideální i pro lidi, kteří tráví většinu dne mimo domov a současně se chtějí vracet či probouzet do tepla.

Problémem však není ani postupné přikládání ve chvílích, kdy si chcete vychutnávat pohled do hořícího ohně a atmosféru klidu a pohody, kterou umí plápolající plameny navodit téměř bezkonkurenčně.





Design akumulačních krbů a kamen

Velkou předností těžkých a na míru stavěných kamen je možnost přizpůsobit jejich vzhled požadavkům investora. Doma tedy můžete mít jak rustikálně vyhlížející kachlová kamna, tak i striktně futuristický exemplář s ostře řezanými liniemi nebo rohovým prosklením. Zkrátka a jednoduše, představivosti se v tomto ohledu meze nekladou! A pokud jste peciválové, není problém, aby součástí kamen byla vyhřívaná lavice nebo rovnou ležení.

Řešení pro nízkoenergetické domy a novostavby

Díky vývoji stavebních materiálů a postupů, přísnějším normám, ale i ekonomickým důvodům se energetické ztráty staveb neustále snižují, což paradoxně přináší nové problémy, pokud se obyvatelé těchto domů rozhodnou pro vytápění dřevem. Instalací běžných neakumulačních topidel, například teplovzdušných krbů či krbových kamen, se velmi snadno přetopí a to i ve chvíli, kdy použijí spotřebič s nejnižším možným výkonem. Akumulační krby a kamna mohou nabídnout okamžitý výkon již na úrovni 1 kW, čehož je dosaženo díky vysoké akumulační schopnosti a hmotnosti spotřebiče, která se pohybuje v rozmezí 600 - 1800 kg bez vnějšího pláště.





Návrh a stavba akumulačních krbů a kamen

Pořízení stavěného akumulačního spotřebiče není už z principu jednoduchou ani levnou záležitostí a proto byste při výběru kamnáře neměli hledět pouze na nabídnutou cenu, ale také na reference, zkušenosti a certifikáty, kterými ten či onen kamnář disponuje.

My v KRBY - KAMNA TURYNA se s maximální pečlivostí věnujeme každému detailu od prvního návrhu až po usazení poslední kachle. Při stavbě používáme výhradně špičkové materiály, řemeslnou zručnost a také fortel našich kamnářů, abychom i k vám přinesli to pravé teplo domova a aby pro vás bylo jméno naší společnosti synonymem ohně v dobrých rukou!

 
 
Reklama