Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybíráme krbová kamna do novostavby

V několika posledních letech jsme svědky rapidního nárůstu počtu nově postavených domů, ale také zájemců o krbová kamna, která jsou příjemným a také důležitým doplňkem hlavního zdroje vytápění. Jak ale vybrat vhodná krbová kamna? Právě na to se podíváme v dnešním článku.

Proč mít v novém domě krbová kamna?

To je první a vlastně nejdůležitější otázka, kterou si lze položit. Důvodů pro pořízení krbových kamen je hned několik. Tím prvním a nejzásadnějším je energetická nezávislost. Ať už bude hlavním zdrojem elektro kotel, tepelné čerpadlo nebo kotel plynový, pokud dojde k přerušení dodávek elektrické energie, jste bez krbových kamen nahraní.

Druhým důvodem je úspora energií na vytápění. Dřevo patří dlouhodobě k nejlevnějším a také nejekologičtějším zdrojům a jelikož krbová kamna zpravidla zdobí obývací pokoj, ve kterém trávíme drtivou většinu času, umožňuje nám to významně snížit náklady na vytápění.

Třetím důvodem je velmi příjemné měkké teplo, které krbová kamna uvolňují. A pokud navíc vyberete kamna akumulační, radost vám udělá teplo sálavé, které je vůbec nejpříjemnější. Zkrátka a jednoduše, krbová kamna přináší od obydlí to pravé teplo domova.

Krbová kamna do dřevostavby

Akumulační kamna Leda Colona - bílý smalt
Akumulační kamna Leda Colona - bílý smalt

Podíl dřevostaveb se v roce 2017 dostal přes 14% a neustále roste. Tyto domy jsou oblíbené především kvůli velmi rychlé výstavbě a dále také pro velmi nízké energetické ztráty. Dřevostavby ale disponují velmi špatnou tepelnou setrvačností, což převedeno do praxe znamená, že je velmi rychle vytopíte, ale pokud přestanete topit, dům také velmi rychle vychladne. K vytopení zároveň stačí jen velmi málo energie a pokud v domě nainstalujete kamna s příliš vysokým výkonem, získáte jen nesnesitelné vedro.

S ohledem na výše uvedené parametry jsou pro použití ve dřevostavbách ideální krbová kamna s akumulací, která umožňují rozložit výkon v čase a předávat do místnosti relativně málo tepla, avšak po velmi dlouhou dobu. Typickým příkladem jsou akumulační kamna Leda Colona, která disponují nominálním výkonem 1,8 kW a hřát budou ještě více než 12 hodin poté, co jste v nich přestali topit. Díky tomu mohou kamna velmi dobře sloužit i v případě, že trávíte hodně času v zaměstnání.

Zlatá střední cesta

Pokud se zaměříme na hlavní proud, zjistíme, že většina dnes stavěných domů má tepelné ztráty na úrovni cca 6 kW. Zatímco v dřevostavbách a nízkoenergetických domech se bez akumulačních kamen neobejdeme, v tomto případě jsou možnosti výběru širší. Na správný výkon však ani zde zapomenout nesmíme.

Výhody akumulace jsme si popsali výše a pokud vašemu životnímu rytmu vyhovují, můžete po akumulačních kamnech sáhnout i nyní. K nejoblíbenějším patří krbová kamna Romotop Laredo 01 AKUM, která mají regulovatelný výkon v rozmezí 2 - 5,2 kW a za příplatek se dají dovybavit akumulačními kameny, které prodlouží dobu sálání až na 5,5 hodiny. Kvalitní zpracování od největšího českého výrobce krbových kamen, velmi podařený design, čisté spalování a cena pod 40.000,- Kč dělá z těchto krbových kamen nejčastější volbu mladých rodin, které staví svůj první dům.

Další velmi podařená krbová kamna se vyrábí v Dánsku a nesou jméno Heta Scan Line 8. K hlavním přednostem patří dokonalé spalování a velmi účinný oplach skla, abyste se mohli kochat krásou plamenů za všech okolností. Výkon kamen lze regulovat v rozsahu 2 - 8 kW, což je optimální pro většinu domů. Další velkou výhodou je utěsněný popelník s obřím objemem 5,5 litru, takže starosti s častým vynášením popela můžete hodit za hlavu. Popelník navíc snadno a čistě odjistíte, vyjmete a vynesete ven bez nutnosti přesýpání do jiné nádoby.

Romotop Laredo 01 AKUM
Romotop Laredo 01 AKUM
Heta Scan Line 8
Heta Scan Line 8

Potřebujete poradit?

Potřebujete poradit s výběrem krbových kamen, máte zájem o odbornou montáž nebo rovnou obojí? Navštivte internetové stránky nebo kamennou prodejnu společnosti KRBY - KAMNA TURYNA. K dispozici vám krom zkušeného personálu budou krbová kamna od více než 35. výrobců z celého světa.

Prodejna KRBY - KAMNA TURYNA
Prodejna KRBY - KAMNA TURYNA
 
 
Reklama