Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domovní plynové kotle - úsporná řešení

I malé sklepní prostory lze přeměnit na účinnou a moderní plynovou kotelnu. Řešením může být kaskáda plynových kotlů Baxi.

Je mnoho lokalit v naší republice, kde cena za dodávky tepla a teplou užitkovou vodu přesahují rámec ceny úměrné, obvyklé, mravné a přecházejí do kategorie nemravné či neúnosné. V takových případech bývá v bytových družstvech či SVJ častá diskuse na téma: odpojit se či neodpojit od centrálního zdroje vytápění a nahradit ho domovní plynovou kotelnou. Od samotného rozhodnutí k realizaci sice mnohdy vede trnitá cesta (přes množství administrativních, byrokratických i „soukromých“ zájmů hájících setrvání ve stávajícím systému centrálního vytápění), ale zdaří-li se vše překonat, výsledek bývá většinou překvapující a odměnou jsou úspory za dodávky tepla a teplé užitkové vody.

Jedním z významných dodavatelů plynových kotlů, které dokáží i malé sklepní prostory přeměnit na účinnou a moderní domovní plynovou kotelnu je společnost BDR Thermea (Czech republic) s.r.o. a její, u nás již řadu let zavedené, plynové kondenzační kotle BAXI.

O potvrzení správnosti našich slov je nejlepší příklad z praxe. Dostali jsme tip na domy ve městě Bělá pod Bezdězem. Shodou okolností má zde své družstevní domy i OSBD Mladá Boleslav, které před řádově šesti lety přešlo z centrálního zdroje vytápění na domovní plynovou kotelnu. Podobně se nakonec zachovala i většina „panelových domů“ v okolí, a tak mohla být zrušena jak kotelna na pevná paliva, tak kotelna na mazut.


Kaskáda plynových kotlů BAXI

Ve většině domů, kde docházelo k této změně, prováděla instalaci domovních plynových kotelen společnost Revimont, Mladá Boleslav. Na průběh akce jsme se ptali Václava Strnada, vedoucího výroby a pana Miroslava Rudiše, společníka jmenované firmy:

„Stav obou centrálních kotelen v Bělé pod Bezdězem byl v dané době velice kritický,“ vzpomíná pan Rudiš a dokládá to následujícím komentářem. „Potrubí v zemi bylo tak špatně izolované, že i v zimě byly chodníky suché. Navíc, cena ropných produktů šla výrazně nahoru, takže se cena za GJ, před těmi šesti lety, pohybovala kolem šesti sty korunami. Nechci domýšlet, kde by byla dnes! Pro OSBD Mladá Boleslav jsme zřídili domovní plynovou kotelnu o výkonu 800 kW, která dodnes vytápí a zásobuje teplou užitkovou vodou dva vedle sebe stojící domy s řádově devadesáti byty. Kotle Baxi, a k tomu příslušné zásobníky teplé vody, zabírají v přízemí domu dvě malé místnosti a odvod spalin je řešený vývodem uchyceným na stěně domu.“

Vedoucí výroby Václav Strnad nás doprovodil do jedné z kotelen v menším objektu v Bělé pod Bezdězem. Byl to dům s pětatřiceti byty. „ V tomto domě je kotelna sestavená z kaskády plynových kotlů BAXI o celkovém výkonu 200 kW a vedle tepla, zásobuje obyvatele i teplou užitkovou vodou. Náklady na její pořízení přišly celkem, včetně montáže a dalších nutných úprav, na milion dvě stě tisíc korun. Oproti původní ceně za GJ je cena v průměru o 200–230 Kč nižší. A protože si obyvatelé domu nesnížili zálohy za teplo a z rozdílu hradili investici do kotelny, měli vše splaceno za tři roky. Z úspor v následných letech mají nový výtah a zateplenou fasádu.“ To vše mi stačil vedoucí výroby společnosti Revimont říci v místnosti, odhadem 2 x 4 m, kde veškeré zařízení kotelny bylo bez problémů instalováno. Náročnost obsluhy, i díky řídící jednotce Siemens, je minimální a vyškolené obsluze (z domu) stačí jednou denně do kotelny nahlédnout. Navíc, jde o zařízení šest let staré, tudíž dnes jsou kotelny řízené a sledované přes počítač a kontrola může probíhat z křesla v obývacím pokoji.


Zrušená kotelna na pevná paliva

Zrušená mazutová kotelna

Rozvaděč kotelny

Odvod spalin

BAXI LUNA DUO-TEC MP

Kondenzační kotle řady Luna Duo-Tec MP patří mezi kotle větších jmenovitých tepelných výkonů, a to 36,6 kW, 48,6 kW, 59,4 kW, 70,2 kW, 91,8 kW a 110,2 kW (spád 50/30 °C).

Dostupnými výkony kotle pokrývají potřebu tepla větších rodinných vil, penzionů, živnostenských provozoven, bytových domů, ale i sportovních a průmyslových areálů, neboť mohou být s velkou výhodou jednoduchého spojování řazeny i do kaskád. Běžný počet 4 kotlů v kaskádě zaručuje výkon okolo 280 kW.

Excelentní účinnost provozu kondenzačního kotle je založena na plynulém výkonovém regulačním rozsahu, který se pohybuje v závislosti na typu kotle okolo 1:7 až 1:9. Minimální výkon okolo 5 kW umožňuje úsporný necyklovaný provoz po celou nebo větší část topné sezóny pro vytápění, necyklovaný provoz s moderními akumulačními zásobníky s pohotovostní zásobou pro přípravu teplé vody atp. a to i když je instalován jen jeden kotel. Vzhledem ke schopnostem řídicí elektroniky je zaručen provoz s maximálním využitím kondenzace. Ještě lépe totéž platí pro kaskády, u kterých se regulační poměr rozšiřuje od 1:14 výše, podle počtu a typů instalovaných kotlů.

Rozdíl mezi účinností kotle bez kondenzace a kotle kondenzačního je na obrázku. V závislosti na tom, jaký okamžitý výkon kotel poskytuje, je rozdíl v účinnosti až 30 %. Rozdíl je nejvyšší v pásmech menšího výkonového zatížení a to se s výhodou využívá při řízení kaskád, kdy se pro požadovaný výkon provozuje co nejvíce kotlů s menším okamžitým výkonem.

  • Rozsah modulace 1:9 omezující počet startů kotle a zvyšující účinnost
  • Vyspělá elektronika Siemens LMS14 pro řízení otopných soustav s jedním kotlem a kaskád
  • Digitální ovládací panel s velkým LCD displejem
  • Minimální hmotnost a rozměry
  • Modulované oběhové čerpadlo ve všech modelech snižující provozní spotřebu elektrické energie
  • Minimální hlučnost díky kompletně uzavřené spalovací komoře
1.351.501.601.701.901.110
Jmenovitý tepelný příkon topeníkW34,846,356,666,987,4104,9
Rozsah jm. výkonu topení 80/60°CkW5 - 33,85 - 456,1 - 557,2 - 659,4 - 8511,4 - 102
Energetická účinnost (92/42/CEE) ************************
Rozměry (š x v x hl)mm450x766x377450x766x505600x952x584

BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o.
logo BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o.

Značka BAXI v ČR nabízí - široký sortiment plynových kotlů, a to jak klasické kotle v provedení závěsném nebo stacionárním, tak i moderní úsporné kotle, tzv. kondenzační, solární systémy. Kotle o výkonech od 12 do 600 kW. Výroba TV je zajišťována průtokově ...