Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Víceúčelovou sportovní halu vytápí stropní sálavé panely Zehnder ZIP

V jihočeském Táboře, nedaleko Sezimova Ústí – sídla české pobočky švýcarské firmy Zehnder, se nachází víceúčelová sportovní hala, která před několika lety prošla celkovou rekonstrukcí, aby vyhověla kritériím pro pořádání mezinárodních sportovních turnajů v basketbalu a volejbalu. Pro vytápění a chlazení byly zvoleny stropní sálavé panely Zehnder ZIP.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Chloubou sportovního objektu je mimo jiné i unikátní 100 m dlouhý atletický tunel s pětidráhou, který je stejně jako samotná hala s hrací plochou 40×20 m plně klimatizovaný. Dodavatelem stavby se stala firma Metrostav, dodavatelem TZB byla firma RealStav, která jako dodavatele systému větrání pro tento objekt vybrala firmu Zehnder. Ta jako lídr českého a evropského trhu komfortního větrání s rekuperací s bohatými zkušenostmi s podobnými realizacemi po celém světě nabídla řešení, které je pro účely tohoto objektu ideální: stropní sálavé panely pro vytápění a chlazení Zehnder ZIP.

Stropní sálavé panely Zehnder ZIP disponují modulární konstrukcí, díky níž je lze pružně kombinovat, a tím využít pro každou montážní situaci. Mají velmi nízkou hmotnost, což usnadňuje manipulaci a montáž, takže jsou oblíbeným řešením pro málo nosné střešní konstrukce. Výhodou panelů Zehnder ZIP je také kvalitní protikorozní úprava všech prvků, která umožňuje využití panelů i ve velmi vlhkých prostorech. Stropní sálavé panely Zehnder ZIP vytápí a ochlazují budovy komfortně a účinně díky efektu sálavého tepla. Je možné je využívat v prostorech s vnitřní výškou až 30 m, což je ideální právě pro sportoviště určená pro míčové hry – s vysokými stropy a s potřebou chránit systém vytápění před údery míčem. Panely Zehnder ZIP mají totiž navíc speciální vrchní mříž, síť pro zachycení a odraz míče a pro ochranu panelů proti úderům.

V porovnání s jinými systémy umožnují stropní sálavé panely Zehnder ZIP navíc také lepší hospodaření s energiemi: ušetří až o 40 % více energií (dle normy DIN V 18599).

Stropní sálavé panely pro vytápění a chlazení Zehnder ZIP se díky nízké hmotnosti a snadné montáži ideálně hodí pro rekonstrukce. Nevyžadují složité stavební úpravy a jejich montáž je díky spojování modulů pomocí lisovacích nebo šroubovacích tvarovek velmi jednoduchá a rychlá. Ušetřit lze i skladovací náklady: dodací lhůta panelů Zehnder ZIP je díky typizovaným dílům a prvkům velmi krátká. Nekomplikované řešení se tak logicky stalo první volbou pro dodavateli i v případě multifunkční sportovní haly. Panely nenarušují interiér, jsou chráněny proti poškození i proti korozi, která by jinak díky vysoké vlhkosti při zaplnění tribuny s kapacitou až 500 diváků byla velkým problémem. Provozovatelé i návštěvníci haly navíc ocení skvělé akustické parametry těchto panelů pro stropní sálavé vytápění a chlazení.

Sportovní hala Tábor je tak příkladem skvěle zvládnuté rekonstrukce, která splňuje ekologické standardy, estetická kritéria i zpřísňující se požadavky na energetickou účinnost budov, a poskytuje návštěvníkům i sportovcům dostatek čerstvého vzduchu v optimální kondici, přesně v duchu kréda „vždy to nejlepší vnitřní klima“.

 
 
Reklama