Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komfortní systém centrálního řízení podlahového vytápění

Současný trend snižování spotřeby energie otevírá nové možnosti komfortního vytápění s plně programovatelnou regulací na úrovni každé místnosti či dokonce její části. Elektrické vytápění s využitím speciálních topných kabelů je ekonomickou a stavebně minimálně náročnou formou řešení kompletních nároků na vytápění.

Vytápění a temperování

Požadavky na bydlení v rodinných a bytových domech rostou. Dříve běžné vytápění lokálně umístěnými plynovými topidly (wafky) či předražené dálkové vytápění často nahrazuje elektrické podlahové vytápění. Vysoké stropy bytů v staré zástavbě nabízejí varianty kvalitního zateplení a následné instalace elektrického vytápění. Řešení individuálních bytů bez komplikací s rozúčtováním tepla je rychlé a nákladově přijatelné. Nově vznikající domy mají temperování koupelen, WC a kuchyní často ve standardu. Kompletní vytápění bytů elektřinou je plnohodnotnou variantou k jiným řešením a investičně je to velmi přijatelné řešení.

Centrální řízení podlahového vytápění

Komfortní systém centrálního řízení elektrického vytápění CS4 nabízí maximální pohodlí od montáže až po ovládání. Díky inteligentním rádiově řízeným termostatům má centrální ovládání minimální spotřebu energie. Nastavení programu vytápění je realizováno z jednoho místa pro celý dům.

Ukázka centrálního řízení podlahového vytápění a přímotopných konvektorů: řídicí jednotka je umístěna v 1. NP v kuchyni, v ostatních místnostech jsou podřízené jednotky
Ukázka centrálního řízení podlahového vytápění a přímotopných konvektorů: řídicí jednotka je umístěna v 1. NP v kuchyni, v ostatních místnostech jsou podřízené jednotky

Co je centrální regulace

Systém se skládá z centrální jednotky a z podřízených jednotek. Každá jednotka je umístěna v jedné místnosti. Každá jednotka má vlastní podlahové i prostorové čidlo. Podlahové čidlo je kabelové, prostorové čidlo je zabudované v jednotce. (Do systému je možné zapojit i podřízenou jednotku pro ovládání přímotopných konvektorů, taková jednotka má pouze prostorové čidlo.)

Řídicí jednotka
Řídicí jednotka
Podřízená jednotka
Podřízená jednotka
Podlahové čidlo
Podlahové čidlo
Řízení konvektoru
Řízení konvektoru

Nastavení programu vytápění všech místností celého domu pak probíhá pouze z jednoho místa, což je velmi příjemné pro zjednodušení obsluhy.

Centrální regulaci je vhodné použít v domě či bytě, kde je podlahové vytápění instalováno ve více místnostech. Centrální regulaci (s jednou centrální jednotkou) lze využít až pro 16 místností najednou.

Umístění jednotek

Jednotku centrální (řídící), na které se budou programovat všechny místnosti, je vhodné umístit v dobře dostupné místnosti (kuchyň, obývací pokoj apod.).

Všechny jednotky se umísťují podle běžných pravidel pro umístění pokojových termostatů (ideálně vnitřní stěna, výška jako výška vypínačů osvětlení apod.).

Vlastnosti centrální regulace

  • až v 5 různých programových zónách lze nastavit teploty pro 4 různá denní období
  • zjednodušení obsluhy funguje na principu sdružení místností se stejným teplotním režimem (5 různých zón)
  • časové úseky jsou spínané automaticky
  • adaptivní funkce – v požadovaném čase je v místnosti již požadovaná teplota – regulace sama vysleduje, kdy je potřeba vytápění sepnout a v případě potřeby sepne s předstihem
  • kalkulačka spotřeby energie, včetně dosazení vlastní sazby za elektřinu v Kč
  • velký modrý podsvícený displej
  • snadné ovládání a programování, animovaná navigace
  • české menu

Chcete si prohlédnout technické informace, koupit nebo jen znát cenu? Navštivte náš e-shop.

Máte další dotazy? Kontaktujte nás, prosím, e-mailem nebo zavolejte: tel. 317 725 749, 737 242 210.


V-systém elektro
logo V-systém elektro

Technologie pro moderní a úsporné bydlení: od nabídky zdarma, návrhu, přes dodání a realizaci až po vyřízení PENB a dotace. Se spolehlivou technickou podporou po celé ČR a SR! Řízené větrání s rekuperací tepla, elektrické podlahové vytápění, fotovoltaická ...