Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kulové kohouty nové generace

Kulové kohouty jsou nedílnou součástí otopných soustav. Rostou však i požadavky na jejich kvalitu za dobrou cenu. Společnost Danfoss nabízí kompletní sortiment ventilů a jejich pohonů pro aplikace v systémech centralizovaného zásobování teplem, jehož součástí jsou i kulové kohouty.

Na základě 28leté zkušenosti nabízí Danfoss kulové kohouty pro teplárny, distribuční a přenosové sítě CZT, čerpací stanice a lokální výměníkové stanice. Navíc jsou tyto kulové kohouty vhodné i pro chladicí systémy.

Dokonalá těsnost a neomezená životnost

JIP kulové kohouty jsou vybaveny těsněním obsahujícím 4 vrstvy těsnění z profi lovaného PTFE a karbonu (grafitu). Toto těsnění je navrženo bez jakéhokoli gumového materiálu a tak je tento materiál odolný v čase vůči degradaci. Tím lze garantovat těsnost a neomezenou životnost i při vysokých a proměnlivých teplotách díky unikátní PTFE/karbonové ucpávce vřetena kohoutu. Optimální těsnost, snížení sil přenášených na kouli zajišťují optimální provozní krouticí moment díky důmyslné pružinové konstrukci.

Nízké provozní náklady

Kulové kohouty mají optimální průtočný profi l eliminující turbulence a zajišťující nejnižší možnou tlakovou ztrátu. Tato konstrukce poskytuje nižší energetickou spotřebu s vyšší kv hodnotou a nižší tlakovou ztrátou - výsledkem jsou nízké provozní náklady.

Lehké otevírání a zavírání

Snadné ovládání je velmi důležité, protože i tak je zajištěna 100% výkonnost kulových kohoutů. Kulové kohouty nejsou ovlivněny axiální silou (např. teplotní rozdíly mezi létem a zimou) a kdykoli je možné jednoduché otevření nebo zavření. Pevnější konstrukce zajišťuje, že pracovní části kulového kohoutu (kohout, pružina a těsnící kroužky) jsou dobře chráněny proti možným axiálním silám v systému. Těla kohoutů jsou plně svařená a splňují tak hlavní požadavky pro použití v horkovodních systémech. Zaručují vysoký stupeň bezpečnosti. Konstrukce kulových kohoutů Danfoss zajišťuje ochranu těsnění při přivařování těles do systému. Každý kohout je testován na těsnost při vysokém tlaku a to ve shodě s normami DIN a ISO (EN 12266 část 1 a 2, popřípadě ISO 5208). Rozměry, funkčnost, apod. jsou testovány ve shodě s normou EN 12266. část 1 a 2. Společnost Danfoss je certifi kována ve shodě s normami ISO 9001/14001 a splňuje požadavky CE-PED.

Sortiment lze rozdělit do dvou hlavních skupin:

  • Kulové kohouty pro použití v teplárnách a výměníkových stanicích.
  • Kulové kohouty pro použití v předizolovaných soustavách.

Standardní rozsah kulových kohoutů zahrnuje dimenze od DN 15 až do DN 600 a to v provedení přivařovacím, přírubovém i závitovém připojení. Relativně malý rozsah produktů je vhodný pro široké použití pro jakákoli řešení. Vedle toho společnost Danfoss nabízí široký sortiment doplňků a příslušenství kulových kohoutů společně s unikátním systémem ovládání kulových kohoutů i pro těžko přístupná místa, což představuje: T-páku DN 15 – 25, L –páku DN 15 – 100, šnekovou převodovku od DN 65, odnímatelnou páku pro DN 125 – 200, šestihran DN 15 - 200 a dále od DN 65 dostupné v různých technických variacích, například s elektrickým hydraulickým nebo pneumatickým pohonem. Kohouty pro předizolované soustavy s šestihranem lze ovládat pomocí T-klíče od DN 20 - 200. Ovládací páku s redukcí lze použít pro DN 100 - 350. Kuželová a šneková převodovka, která je ovládána pomocí T-klíče, je standardně dodávána od DN 350 do DN 600, ale lze dodat i od DN 65.

Sortiment pro každou aplikaci

Standardní sortiment DN 15 – DN 600 je používán v rozličných aplikacích uvnitř systému centralizovaného zásobování teplem, jako jsou například teplárny, čerpací stanice, kotelny, výměníkové stanice a také v malých jednotkách jako jsou obytné budovy nebo rodinné domy. Standardní sortiment kulových kohoutů je vybaven přivařovacími, přírubovými nebo závitovými koncovkami.

Kohouty pro předizolované soustavy DN 20 – DN 600, jsou instalovány do zaizolovaných potrubních systémů, které dodávají horkou vodu od výrobce ke koncovým zákazníkům. Tyto kohouty jsou dodávány bez izolace, s prodlouženým vřetenem a prodlouženými koncovkami určenými k přivaření.

Speciální kohouty mají široké využití tam, kde zákazník vyžaduje speciálně řešené připojení, montážní délku, provozní možnosti, apod. Vedle toho společnost Danfoss nabízí kohouty DN 15 - DN 400 s plným průtokem.

Spárované kohouty DN 15 - DN 50 mají své využití v obytných budovách a rodinných domech. Spárované kohouty jsou montovány na nastavitelnou stěnovou konzolu. Standardní sortiment zahrnuje spárované kohouty se svařovacími a závitovými koncovkami.

Rozbočovací kohouty DN 15 – DN 200 jsou instalovány do zaizolovaných potrubních systémů, kde konečný zákazník nemůže být připojen současně s budováním rozvodu. Tyto kohouty jsou využívané pro rozšíření dodávky centralizovaného zásobování teplem dozákazníky ihned poté, co budou připraveni teplo odebírat.

Kohouty pro montáž pod tlakem – tyto kohouty DN 15 - DN 100 jsou používané k připojení nových zákazníků k stávajícímu systému centralizovaného zásobování teplem a to bez nutnosti odpojení již stávajících zákazníků. Pomocí těchto kohoutů společnosti Danfoss můžete připojit nové zákazníky kdekoliv a kdykoliv budete potřebovat.

Vedle standardního sortimentu Danfoss nabízí i speciální kulové kohouty, například s upravenou montážní délkou dle požadavků od zákazníka, nebo s různým druhem připojení (měděné koncovky nebo tlakové spojky). Vedle toho si lze vybrat z mnoha provozních možností a také kohouty s plným průtokem.

Rozsah použití

Provozní možnosti kulových kohoutů Danfoss jsou dány jak výrobní technologií a konstrukcí, tak použitými materiály. Rozhoduje specifikace kulových kohoutů, varianta kohouty otevřeno/zavřeno, redukovaný průtok, nominální dimenze DN 15 - DN 600, rozsah teplot 0-180°C. a nominální tlak PN 16/25/40.

Další informace na www.danfoss.cz


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...