Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developer Nové Chýně svěřil vytápění, teplou vodu i chlazení tepelným čerpadlům

Obyvatelé tak získali účinný, ekonomický, a hlavně provozně velmi levný zdroj tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody, navíc s možností chlazení objektu v teplých letních dnech.

Na západním okraji hlavního města Prahy v těsné blízkosti městské části Zličín se staví čtvrť nazvaná Nová Chýně. Obec se chlubí vlastní mateřskou školkou, školou, obchody s potravinami, řadou restaurací a spoustou volnočasových dětských hřišť. Vznikají zde samostatně stojící domy, které nabízejí nejvyšší současný standard bydlení ‒ čisté a ničím nerušené okolí s nekonečnou možností okolních výletů i kvalitní bydlení.

Domy staví společnost Embalador. Postupně zde postaví takřka dvě stě samostatně stojících domů a dále nabídne více než sto pozemků pro individuální výstavbu. Koncem roku 2020 skončila druhá z pěti plánovaných etap výstavby.

O kvalitu bydlení se u dokončených domů starají převážně tepelná čerpadla STIEBEL ELTRON.


O polovinu levnější vytápění

Naprostá většina klientů využívá jako hlavní zdroj tepla invertorové tepelné čerpadlo systému vzduch-voda. Obyvatelé tak získali účinný, ekonomický, a hlavně provozně velmi levný zdroj tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody, navíc s možností chlazení objektu v teplých letních dnech. Domácnosti s tepelnými čerpadly můžou využívat levnější cenu elektřiny, díky tomu je provoz domácnosti přibližně o polovinu levnější než s plynovým vytápěním. Tepelná čerpadla vytvářejí i chlad, a tak je možné v těchto domech v podstatě garantovat celoroční konstantní tepelnou pohodu, díky které se obyvatelé cítí stále dobře.

Tepelná čerpadla jsou nainstalovaná buď na střechách objektů, nebo na samostatném betonovém základě v okolí a do domu přivádí otopnou vodu vnitřní hydromodul. Ten má regulaci a zásobník teplé vody na mytí osob, který je dostatečně velký, aby umožňoval komfortní využívání koupelen i s přihlédnutím na nový standard lávových sprch a podobně.


Nejvyšší dostupný standard

I přestože jsou v této žádané lokalitě použita nová tepelná čerpadla s výkonově vysokomodulárními kompresory, které nevyžadují oddělené zapojení přes termohydraulický rozdělovač, s ohledem na nejvyšší možný standard systému vytápění byl tento rozdělovač instalován, což dovoluje otopnou soustavu doplnit o nezávislý systém přesného řízení teploty v jednotlivých místnostech.

Inovovaná řada invertorových tepelných čerpadel s plynulou regulací výkonu zaručuje bezproblémový chod instalovaných tepelných čerpadel bez spínacích rázů a zároveň s absolutně tichým provozem. Věříme, že klienti těchto domů ocení řešení otopné soustavy, přípravy teplé vody i chlazení.


STIEBEL ELTRON spol. s r.o.
logo STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

STIEBEL ELTRON nabízí technicky vyspělé produkty, které splňují nároky na ekologický i ekonomický provoz v oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění, tepelných čerpadel a větracích systémů.