Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přizpůsobující se výkon s vysokou účinností – kaskáda od STIEBEL ELTRON

Kaskády tepelných čerpadel mají mnoho výhod a žádné nevýhody

Jako výkonné zdroje tepla bytových domů se obvykle používají kaskády tepelných čerpadel. Mají hned několik výhod. Hlavní předností je plynulá regulace výkonu kaskády v závislosti na aktuální potřebě tepla. Další velikou výhodou je možnost provozu kotelny na částečný výkon v případě poruchy jednoho tepelného čerpadla (výpadku jednoho stupně kaskády).


Provoz na částečný výkon obvykle znamená, že uživatelé bytového domu při venkovní teplotě do cca −5 °C ani nepoznají případný výpadek jednoho stroje z kaskády. A pokud je venkovní teplota ještě nižší, dojde pouze k mírnému snížení interiérové teploty.

Kvůli nedostatku okolních pozemků a obecně problematické střešní instalaci se pro bytové domy nejvíce používají kaskády tepelných čerpadel systému vzduch-voda ve vnitřním provedení. Tato tepelná čerpadla jsou již v základu velice tichá a v případě požadavku je možné je dodatečně odhlučnit tlumiči hluku ve vzduchotechnickém potrubí. Odhlučnění je možné instalovat i dodatečně, ale zkušenosti z praxe ukazují, že to nebývá třeba ani v případě, kdy zdroj tepla přímo sousedí s ložnicí jednoho z bytů.

V bytovém domě na Suchém Vršku v Praze se však kotelna přímo pod ložnicí jednoho z bytů dodatečně hlukově izolovala a následné měření prokázalo, že byt je nyní tišší, než byl před samostatnou instalací nového zdroje tepla.

Kaskáda 6 tepelných čerpadel: skvělý výkon na malém prostoru
Kaskáda 6 tepelných čerpadel: skvělý výkon na malém prostoru
Venkovní část kotelny s 6 tepelnými čerpadly
Venkovní část kotelny s 6 tepelnými čerpadly

"Je obvyklé, že přímo nad kotelnou nebo vedle kotelny jsou byty, ložnice, dětské pokoje, a proto musí být kotelna tichá, nemůže rušit nájemníky nebo okolí bytového domu," říká Ing. David Šafránek, vedoucí technického oddělení STIEBEL ELTRON.

Venkovní část kotelny o výkonu 120 kW

Celá technologie tepelných čerpadel je umístěna uvnitř domu, díky tomu je perfektně akusticky a tepelně zaizolována a venku jsou jen dvě mřížky, kterými se přivádí vzduch do kotelny, tedy k tepelnému čerpadlu a od tepelného čerpadla.

V uvedeném bytovém domě je instalovaná kaskáda šesti tepelných čerpadel WPL 23 ve vnitřním provedení a pokrývá celkovou potřebu tepla pro vytápění a ohřev teplé vody pro 69 bytových jednotek ‒ dodává zhruba 120 kW tepelného výkonu. Jako doplňkový zdroj tepla při extrémních mrazech nebo při servisní odstávce tepelného čerpadla jsou zde použité elektrické topné patrony.


STIEBEL ELTRON spol. s r.o.
logo STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

STIEBEL ELTRON nabízí technicky vyspělé produkty, které splňují nároky na ekologický i ekonomický provoz v oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění, tepelných čerpadel a větracích systémů.