Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspory v provozech Nestlé a přechod na tepelná čerpadla

Ve všech třech českých závodech, v Olomouci, Holešově a Krupce, společnost Nestlé zaznamenala významnou úsporu energií, vody a CO2. Plánuje investovat do OZE dalších více než 100 milionů Kč.

Úspory v provozech Nestlé, foto Nestlé

Továrny v Česku a na Slovensku by měly postupně omezovat provoz plynových kotelen a nahradit je alternativními zdroji energie. „Aktuálně pracujeme na redukci využití kotelen a dalším snížení využívání plynu,“ říká Milan Lisý, vedoucí investic. Plyn se v závodech využívá ve výrobě, na tzv. technologický ohřev. Topení budov zajišťují tepelná čerpadla, jejichž využití chce Nestlé rozšířit. „Tepelná čerpadla mají spoustu výhod. Mají třikrát nižší spotřebu energie než plynové kotelny, můžeme je postavit blíže k výrobě, takže dochází k menším tepelným ztrátám, a místo plynu využívají elektřinu,“ dodává Lisý. Od roku 2021 vyžívají všechny Nestlé závody v Česku elektřinu z obnovitelných zdrojů a zvolena byla tepelná čerpadla Sabroe Heat PACK HPX.

Nestlé Krupka – Výroba rostlinných burgerů
Nestlé Krupka – Výroba rostlinných burgerů
Nestlé Krupka – Výroba
Nestlé Krupka – Výroba

V Holešově se k vytápění kanceláří a jídelny využívá odpadní teplo nebo tepelná čerpadla. „V továrně na Zlínsku, kde se vyrábí například bonbony JOJO, využíváme páru pro technologický ohřev. Doposud ji vyrábíme v průmyslové kotelně ze zemního plynu. Plán je kompletně, či alespoň částečně redukovat potřebu plynové kotelny a nahradit ji dalšími vysokokapacitními tepelnými čerpadly, která bychom rádi ve výrobě využili jako zdroj tepla na jedné straně a na chlazení želé na straně druhé. Tím se výrazně sníží spotřeba energie a zredukují se emise CO2,“ ukončuje Lisý. V Krupce u Teplic, kde se vyrábí produkty Garden Gourmet, by nová tepelná čerpadla měla sloužit k vytápění fritéz, chlazení a zamrazování výrobků či k ohřevu sanitační vody.

Nestlé Sfinx – Budova
Nestlé Sfinx – Budova
Nestlé Sfinx – Výroba Hašlerek
Nestlé Sfinx – Výroba Hašlerek

Nestlé se zavázalo snížit do roku 2030 emise CO2 o polovinu hodnoty z roku 2018 a dosáhnout nulových čistých emisí do roku 2050. V továrnách dlouhodobě přechází na obnovitelné zdroje. Větrné elektrárny nebo solární panely využívá od externího dodavatele, při odhadované návratnosti 3–5 let tyto zdroje buduje přímo v továrnách. Kromě obnovitelných zdrojů Nestlé investuje do podpory výrobků s nižší uhlíkovou stopou, do inovací obalových materiálů a odpadového hospodářství. Od roku 2013 společnost ze svých závodů v Česku a na Slovensku nevyváží žádný plastový ani jiný odpad na skládky, ale recykluje ho či energeticky využívá.

Nestlé Zora – Budova
Nestlé Zora – Budova
Nestlé Zora – Studentská pečeť
Nestlé Zora – Studentská pečeť

Nestlé

je největším výrobcem potravin a nápojů na světě. Podniká ve 187 zemích světa, zaměstnává přes 270 000 zaměstnanců. Posláním Nestlé je přinášet sílu potravin pro zlepšení života nás i příštích generací. Nestlé nabízí široké portfolio výrobků a služeb pro lidi i jejich domácí mazlíčky. Jedná se o více než 2 000 značek, od globálních ikon, jako jsou Nescafé nebo Nespresso, až k místním značkám. Základem podnikání Nestlé je strategie rozvoje výživy, zdraví a vyváženého životního stylu. Společnost byla založena před 155 lety ve švýcarském Vevey, kde dodnes sídlí. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari, JOJO atd. a v závodě Krupka chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou Garden Gourmet. Na Slovensku v závodě Carpathia Prievidza vyrábí široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami Maggi a Carpathia. Více na www.nestle.cz.