Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké jsou nejčastější úpravy při nasazení tepelného čerpadla do stávajících systémů?

Tepelná čerpadla z TZB divize společnosti CIUR

Odladění tepelného čerpadla do stávajícího systému je velmi důležité. Otázkou je zateplení, regulace a elektřina pro TČ. Je třeba provést úpravu topné křivky, aby byla co nejefektivnější a aby byla spotřeba elektřiny co nejnižší. Také je důležité zajistit, aby tepelné čerpadlo pracovalo na optimálních parametrech.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na stránkách společnosti CIUR je správně hned v úvodu řečeno, že „To, co funguje u souseda, nemusí fungovat u Vás. Zvážíme, zda je vůbec tepelné čerpadlo pro Vaše podmínky vhodné, jaký typ a výkon pro Vás bude nejpřínosnější. V první řadě se ale spolu s Vámi zamyslíme nad celým systémem, ujasníme si, co od něj očekáváte.“

Mimo jiné jsme se tedy zeptali pana Vladimíra Pechy, obchodního managera aplikací TZB v CIUR, kde se nejčastěji liší představa zákazníka a realita.

Často se stává, že zákazník přichází s konkrétní představou, jaký typ a výkon tepelného čerpadla potřebuje. Může se stát, že tato představa neodpovídá realitě, zejména pokud jde o parametry budovy, topného systému nebo očekávání zákazníka. Někteří zákazníci také mohou mít představu ohledně nákladů na instalaci a provoz, které se mohou lišit od skutečných nákladů. Dalšími rozdíly mohou být představy o hluku, požadavcích na design nebo ovládání systému.
Vzhledem k tomu, že každá budova a potřeby zákazníka jsou odlišné, nabídneme kvalifikovaného technika, který může provést důkladnou analýzu a navrhnout optimální řešení. Hovořit o potřebách a očekáváních zákazníka je klíčové pro zajištění úspěšné instalace a spokojenosti zákazníků
,“ říká Vladimír Pecha a pokračuje:
Jako montážní firma instalujeme Panasonic tepelná čerpadla jak do novostaveb, tak jako náhradu za stávající zdroje v dosavadních budovách. Pokud se jedná o novostavbu, společně s ostatními dodavateli se snažíme nastavit optimální systém vytápění, aby byl co nejefektivnější. Pokud jde o rekonstrukci stávajících systémů, je třeba nejprve provést detailní analýzu, jakým způsobem byla budova původně vytápěna a jaké úpravy jsou pro instalaci tepelného čerpadla nezbytné.“

Nejčastějšími úpravami, které je třeba ideálně provést pro nasazení tepelného čerpadla do stávajících systémů, jsou:

  1. Zateplení budovy: Aby byl systém vytápění efektivní, je třeba zabezpečit, aby teplo neunikalo ven. Proto je často nutné přistoupit k důkladnému zateplení budovy. Potřebný menší výkon tepelného čerpadla znamená menší pořizovací i provozní náklady.
  2. Regulace/úprava topného systému: Pokud byl původní topný systém navržen pro jiný zdroj tepla, je třeba provést úpravy, aby tepelné čerpadlo mohlo fungovat správně. Jedná se například o instalaci nových radiátorů nebo podlahového vytápění a nové regulace.
  3. Elektrická přípojka: Pro provoz tepelného čerpadla je třeba dostatečná elektrická přípojka. V některých případech je nutné ji rozšířit.

Odladění tepelného čerpadla do stávajícího systému je velmi důležité. Je třeba provést úpravu topné křivky, aby byla co nejefektivnější a aby byla spotřeba elektřiny co nejnižší. Také je důležité zajistit, aby tepelné čerpadlo pracovalo na optimálních parametrech,“ říká Vladimír Pecha.

Většina zákazníků v České republice využívá možností dotací na tepelná čerpadla. Souvisí s tím několik podmínek, které se postupně novelizují.

Díky dotacím si mnoho lidí může dovolit pořízení více ekonomického a ekologického systému vytápění. Zákazníci také požadují vysokou energetickou účinnost vytápění a dotace mohou být rozhodujícím krokem při rozhodování pro tepelné čerpadlo,“ říká zkušenosti Vladimír Pecha a pokračuje k tématu dodávek:
V tuto chvíli máme oblíbené typy a velikosti tepelných čerpadel skladem, není tedy třeba čekat na dodání tak, jak tomu bylo minulý rok. Je-li nutné tepelné čerpadlo objednat, záleží vždy na tom, jaké provedení či velikost je požadována. Věříme, že dostupnost tepelných čerpadel PANASONIC bude čím dál lepší i proto, že Panasonic rozšířil výrobu u nás v Plzni.“

Období před začátkem topné sezóny, tedy v létě, je obvykle ideálním obdobím pro zásah do vytápění. Je to z důvodu mnoha faktorů:

  • V létě bývá lepší montážní kapacita
  • V létě bývá rychlejší dostupnost tepelných čerpadel
  • Na podzim je očekáván nárůst poptávky po instalacích tepelných čerpadel, což může způsobit vznik front a delší dodací doby, pokud si zákazníci nezajistí instalaci včas.

V každém případě bych doporučoval konzultovat konkrétní situaci, aby se přesněji určily možné dodací lhůty, které jsou pro zákazníka v dané situaci relevantní. Ozvěte se,“ dodává výzvu k zákazníkům Vladimír Pecha.

 
 
Reklama