Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízký zájem o dotaci „po babičce“ se ani s lednem nezmění

Aktuální dotační tituly ovlivňují poptávku po materiálech i technologiích. Rok 2022 byl z pohledu tepelných čerpadel a fotovoltaiky rekordní, v letošním roce hrálo roli také až zářijové spuštění dotací. Dotace je podporou pro investory, přesto např. dotace Oprav dům po babičce přilákala zatím jen 319 žadatelů.

Ing. Jiří Svoboda, jednatel a ředitel české společnosti Master Therm tepelná čerpadla s.r.o. v reportáži ČT
Ing. Jiří Svoboda, jednatel a ředitel české společnosti Master Therm tepelná čerpadla s.r.o. v reportáži ČT

Výtky po oznámení programu Oprav dům po babičce mířily na to, že je moc štědrý

Vládním stranám i opozici vadilo, že je podpora domácností příliš štědrá a že na ni dosáhnou i ti, kteří ji nepotřebují. Podle kritiků by nárok měli mít jen lidé s nižšími příjmy nebo například menšími domy. Nárok na podporu mají nakonec pouze rodiny s jednou nemovitostí. „Diskuze proběhla s kolegy, já jsem za ni rád,“ uvedl v létě ministr životního prostředí Petr Hladík.

V listopadu zatím z nachystaných 40 miliard korun lidé požadují jen 303 milionů, navíc jen zhruba polovina je už schválená. Zájem o další zelené dotace je o řád vyšší, vykazují tisíce zájemců každý měsíc. Dotace Oprav dům po babičce přilákala zatím jen 319 žadatelů. Zájem v době představení byl přitom nečekaně velký, stovky lidí denně volaly a ptaly se na podmínky. Osm týdnů po spuštění příjmu žádostí se zdá, že jen málokdo žádost opravdu podal.1)

Sama Nová zelená úsporám má za sebou historicky nejsilnější období. Od předloňského září, kdy se naposledy měnily podmínky, přišlo do září 2023 168 tisíc žádostí o dotace za 37 miliard. Suverénně vede zájem o fotovoltaiku, pořizuje si ji 117 tisíc domácností. Naopak zateplení budov netvoří ani desetinu žádostí. Vedle klasické funguje od ledna ještě Nová zelená úsporám Light pro seniory a rodiny s nízkými příjmy – 38 tisíc jich požádalo o čtyři miliardy, nejčastěji na výměnu oken a vstupních dveří.

Z průzkumu pro ČEZ vyplývá, že solární systémy nebo tepelná čerpadla (prodej 60.000 v roce 2022) si lidé pořizují hlavně v očekávání, že ušetří. Motivací je také soběstačnost, ekologie už méně. O investici se rozhodují v průměru čtvrt roku, a nyní i s obavami kvůli krachu některých dodavatelů.

Souvislostem dotací a technologií se věnovala před spuštěním nové vlny Nová zelená úsporám i Česká televize

Pro rodinné domy je nejprodávanější tepelné čerpadlo vzduch-voda, které se po dodání na stavbu připojí na otopný systém a můžete začít topit,“ říká v reportáži Ing. Jiří Svoboda, jednatel a ředitel české společnosti Master Therm tepelná čerpadla s.r.o. zároveň s cenou 250–300 tisíc Kč včetně montáže a s tím, že pro společnost byl rekordní rok 2022.
Dotační titul NZÚ určitě hodně pomáhá prodejům tepelných čerpadel. Je to pochopitelně vítaná podpora, i když je zaměřena na náhrady starých nevyhovujících kotlů,“ říká Jiří Svoboda v reportáži, kterou Česká televize v srpnu odvysílala.

A zatímco upravenou Zelenou úsporám si zákazníci a partneři Master Therm chválí, o dotaci Oprav dům po babičce není zájem. „Nemyslím si, že by v zájmu o dotační program mnohé změnila například lednová úprava přinášející výhodné úvěry stavebních spořitelen. Například požadavek desetiletého trvalého pobytu v nemovitosti nebo podmínka toho, že žadatelé nesmí vlastnit jinou nemovitost, jsou v případě dílčích realizací pravděpodobně příliš přísné,“ uvádí ke zklamání, které zatím podpora přinesla, Jiří Svoboda.




Pro společnost byl rekordní rok 2022, říká v reportáži Ing. Jiří Svoboda, jednatel a ředitel české společnosti Master Therm tepelná čerpadla.

Celá reportáž ČT

Přečtěte si také Co by vám prodejce tepelného čerpadla neměl zamlčet Přečíst článek

Zdroj: 1) „Babička“ zatím přitáhla jen tři sta lidí. Co odrazuje žadatele od dotace, na kterou má stát 40 miliard?