Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak inflace, vysoké úrokové sazby a stav hospodářství ovlivnily trh tepelných čerpadel?

Více nás ovlivňuje inflace eura než české koruny, říká Vojtěch Formánek z firmy Master Therm. Ačkoliv ceny materiálů vzrostly o desítky procent skokově, Master Therm se snažil držet koncovou cenu pro zákazníky a být i nadále seriózní partner.

Vojtěch Formánek, produktový manažer Master Therm v reportáži ČT
Vojtěch Formánek, produktový manažer Master Therm v reportáži ČT

Jak inflace, vysoké úrokové sazby a stav hospodářství ovlivnily trh tepelných čerpadel?

Energetická krize a růst cen energií hodně zvedly poptávku po tepelných čerpadlech a obecně po obnovitelných zdrojích,“ řekl v ČT Vojtěch Formánek, produktový manažer Master Therm tepelná čerpadla.

Na zvýšenou poptávku jsme reagovali navýšením výroby. Letošní rok bude ve srovnání s rokem 2022 ještě v lepších číslech co do počtu prodejů a realizací. Druhou věcí jsou poptávky, tam cítíme pokles. Poptávka se do jisté míry vybrala v loňském roce pod tlakem paniky z cen a obav o nedostatek plynu. Kdo mohl, pořídil v loňském roce,“ řekl v reportáži ČT Formánek a dává to do souvislosti i s tím, že v létě lidé moc nemyslí na nákup zdrojů tepla a s tím, že v létě byly dotační prázdniny.

Prvním typem zákazníků jsou ti, kteří chtějí tepelné čerpadlo jako obnovitelný zdroj, jako něco, co jim ušetří energii. Druhým typem jsou ti, které přivedly k tepelnému čerpadlu vysoké ceny energií. A to jsou ti, kteří vytvořili enormní nárůst poptávek,“ popisuje zákazníky Formánek.

Přečtěte si také Master Therm: až 34 500 Kč zvýhodnění na skladová tepelná čerpadla Přečíst článek

Master Therm tepelná čerpadla je česká exportní firma

70 % naší produkce vyvážíme do zahraničí, převážně do západní Evropy, tj. velká část obchodu je v eurech. Úvěr na dostavbu nové haly máme také v eurech. Tj. jsme závislí na inflaci eura, která byla nižší než v ČR,“ komentoval v reportáži ČT Vojtěch Formánek otázku výše české inflace a zmiňuje i materiálové náklady.
Řadu komponent nakupujeme v zahraničí, tj. opět v eurech. Nicméně ceny materiálů a komponent vzrostly o desítky procent skokově. My jsme se ale snažili držet koncovou cenu pro zákazníky. Tj. i když někdo dostal TČ za 6, 7, 8 měsíců, protože ta doba byla taková, tak my jsme drželi cenu. To pro nás byly samozřejmě zvýšené náklady, přineslo nám to určité ztráty, ale chtěli jsme být seriózní partner pro ty zákazníky, kteří nám věřili a tepelné čerpadlo si objednali,“ říká Formánek a připomíná, že inflace tepelných čerpadel byla cca 25 %, ale inflace cen energií byla vlastně 100 %. Zároveň doplňuje, že aktuálně se stabilizovaly ceny materiálů i dodací lhůty dílů i tepelných čerpadel a dodavatelské řetězce se uklidnily.

Zdroj: reportáž ČT, část Byznys v 11:03


Vojtěch Formánek, produktový manažer Master Therm v reportáži ČT
 
 
Reklama