Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Panasonic Aquarea – optimální řešení pro nízkoenergetické domácnosti

Společnost Panasonic rozšiřuje oblíbenou řadu tepelných čerpadel Aquarea vzduch-voda a nabízí nové modelové řady pro nízkoenergetické domácnosti. Nízkokapacitní dvoublokové systémy Aquarea 3/5 kW a jednoblokové jednotky 6/9 kW se optimálně hodí pro moderní ekologické domy s nízkou tepelnou náročností.

Díky těmto novinkám má nyní modelová řada Panasonic Aquarea na současném trhu zcela jedinečné postavení – jedná se o nejširší nabídku tepelných čerpadel od jediného výrobce. Nové nízkokapacitní modely dokonale odpovídají současným požadavkům na nízkou spotřebu energie.

Nová čerpadla Aquarea s výkonem 3/5 kW budou k dispozici ve verzích pouze pro vytápění, případně pro vytápění i chlazení. Kromě patentovaného systému chlazení a řízení oběhu jsou nová čerpadla vybavena i výkonnými kompresory Panasonic Invertor a výměníkovými moduly, díky nimž se majitelé mohou těšit na výtečný poměr výkonu a spotřeby. Koeficient COP dosáhl u modelu s výkonem 3 kW skvělé hodnoty 4,61.

Jakub Šachl ze společnosti Panasonic Heating & Cooling to komentuje následovně: „Stavební regulace se stále zpřísňují a moderní domy musejí mít podstatně nižší spotřebu energie než dříve. Naše nová řada Aquarea 3/5kW splňuje nároky na vysoce efektivní systém pro domácnosti s nízkou spotřebou tepla. Jedná se o ekologický vytápěcí systém výrazně flexibilnější a úspornější než tradiční kotle na pevná paliva. Velkou výhodou je i snadnější instalace.“

Čerpadla Aquarea

Vysoce výkonné a úsporné jednotky ohřívají vodu na teplotu 55 °C i při mimořádně nízkých venkovních teplotách (až −15 °C). Ve verzích Aquarea 3/5 kW se používá ekologický chladicí plyn R410A. Klimatizace jsou jednofázové a tvoří je dvě samostatné jednotky – venkovní a interiérová.

Modely Aquarea 3/5 kW se výborně hodí pro využití v nejrůznějších provozních podmínkách. Nabízejí úspornější provoz než plynové kotle, takže lépe vyhovují současným energetickým požadavkům. Například při ohřívání vody na 45 °C při venkovní teplotě −7 °C činí COP 2,8, což je podstatně vyšší hodnota, než při použití plynového kotle, bereme-li v úvahu veškerou spotřebu energie.

Jednoblokové modely Aquarea 6/9 kW se zase ideálně hodí pro domácnosti s omezeným prostorem. Systém totiž neobsahuje oddělené jednotky pro interiér a exteriér, ale tvoří ho jediný segment se snadnou instalací.

Jednoblokové tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea tvoří kompaktní systém malých rozměrů, který stačí jednoduše zapojit a spustit. O vytápění a ohřev teplé vody se čerpadlo spolehlivě postará i při venkovních teplotách −20 °C.

Podle nezávislých testů mají tepelná čerpadla Panasonic Aquarea 6/9 kW koeficient COP 4,41 při teplotě 7 °C. Jsou tedy výrazně výkonnější než kotle na pevná paliva, plynové kotle či elektrické přímotopy.

V obou nových řadách slouží ke snadnému a pohodlnému ovládání jak termostat v místnosti, tak i vestavěný řídicí systém pro vytápění a ohřev vody. Kromě toho Panasonic nabízí možnost ovládat čerpadla značky Aquarea pomocí aplikace IntensisHome pro chytré telefony. Stačí si aplikaci zdarma stáhnout a nainstalovat a pak k ovládání používat obyčejný telefon. K dispozici jsou verze pro iPhone i Android.

V oblastech, kde není k dispozici elektrický proud nebo je výhodnější použít plyn, se uplatní plynová tepelná čerpadla Aquarea GHP. Ta lze připojit k tepelnému výměníku na vodu a zajistit si tak topení i ohřev užitkové vody najednou. Nejlepší práci odvádějí venkovní GHP jednotky určené hlavně pro větší domácnosti, které nabízejí následující výkon:

  • Ohřev teplé vody na 35–55 °C
  • Chlazení vody na 5–15 °C
  • Rozsah venkovních teplot při chlazení: −10 až +43 °C
  • Minimální venkovní teplota pro vytápění: −21 °C.

O společnosti Panasonic Heating and Cooling Systems

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů. V tomto oboru má přes 30 let zkušeností, své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila na 100 miliónů kompresorů. V současné době firma vyrábí čtyři řady systémů pro vytápění a klimatizaci pro domácnosti, kanceláře, firmy i průmyslové využití. Zvláštní důraz klade Panasonic na kvalitu svých systémů, které se vyznačují důmyslným provedením i důrazem na kvalitu vzduchu. Přitom splňují náročné požadavky na spotřebu energie, šetrnost k životnímu prostředí i hlučnost.
Další informace jsou k dispozici na stránkách www.panasonic.eu.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým leaderem ve vývoji a výrobě elektronických produktů pro širokou škálu spotřebitelských, obchodních a průmyslových aplikací. Společnost sídlící v japonské Ósace vykázala za finanční rok končící 31. březnem 2010 čisté konsolidované tržby ve výši 7 420 miliard japonských jenů (zhruba 56,6 miliard euro). Akcie společnosti jsou obchodovány na burzách v Tokyu, Ósace, Nagoji a New Yorku (NYSE: PC). Více informací o společnosti a značce Panasonic najdete na internetových stránkách http://panasonic.net.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.