Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla Spirála: praktické příklady

Připravili jsme ukázky několika instalací tepelných čerpadel Spirála (dále TČ). Na nich je vidět, že pořízení tepelného čerpadla není žádná věda, připojení může být velice jednoduché a provozní náklady jsou opravdu nízké.

Typ WW12, instalace: 2002, okr. Nymburk

Rodinný dům z 50. let, stavěný svépomocí ze snadno dosažitelných materiálů (škvárovky, hurdiskový strop…) s velice špatnými izolačními vlastnostmi, původní špaletová okna mají automatické větrání už v základním nastavení. Vytápěné je jen spodní patro na 24–25 °C a jedna místnost v patře se temperuje. Zbytek patra tvoří nezaizolované půdy s holým krovem. Zastavěná plocha 102 m2. Topná voda se ohřívá v akumulační nádobě, odkud je rozvedena tenkými trubičkami ke každému radiátoru zvlášť. Kdysi se zde spálilo 70 q hnědého uhlí. Spotřeba elektřiny celé domácnosti:

 

Za poslední topnou sezónu byla změřena i spotřeba TČ, a to 5 824 kW, v přepočtu za 15 458 Kč.

Díky tarifu na TČ se hodně ušetří i za běžnou spotřebu el., která je navýšena množstvím terárií a akvárií, ohřev TUV je také řešen zatím pouze elektřinou.

Jako zdroj vody je použitá 6m kopaná studna, ochlazená voda se vsakuje trativodem z drenážních trubek v písčitém podloží.

 

Typ WW 14D, instalace: leden 2010, okr. Nymburk

Klasický dvougenerační Benešovák ze 70. let, nezateplený, původní okna, původní radiátory a samotížný systém rozvodů, zastavěná plocha 110 m2, přízemí i patro jsou vytápěny na 24–25 °C. Zdroj vody je kopaná 5m studna. Kotel na tuhá paliva byl nahrazen TČ, to je využito pouze na vytápění. Ohřev TUV je řešen elektřinou.

Každý rok bývá celková spotřeba elektřiny cca 16 MWh a TČ z toho spotřebuje 7 MWh, poslední vyúčtování od ČEZ za sezónu 2011/12 vyšlo na celkových 46 023 Kč z toho TČ topilo za 18 998 Kč (v sezóně 2010/11 za 16 800 Kč).

Typ V-V-11, instalace: září 2008, okr. Mělník

Opět dvougenerační dům, u něhož je zateplený pouze strop, zastavěná plocha 100 m2. TČ je jednoduše napojeno na samotížný rozvod s radiátory bez akumulační nádrže (dále AKU), původní kotel byl ponechán, TČ je využito také pouze na vytápění. Cena za celkovou spotřebu elektřiny byla před pořízením TČ 30 000 Kč nyní i s topením bývá do 48 000 Kč, plyn byl nakonec zrušen. Voda se čerpá z původní 5m kopané studny a vsakuje ve vsakovací jámě.

Komentář majitele:
V patrovém domě bez vnější izolace žijeme 2 rodiny – 6 osob, všichni máme rádi dostatek tepla. Dům jsem vytápěl pevnými palivy a po zavedení plynu 2 roky plynovým kotlem, což bylo sice pohodlné, ale poměrně drahé. Po objevení TČ SPIRALA, které pracuje systémem voda-voda z vlastní studny, jsem okamžitě přešel na tento způsob vytápění. Mám nastavenou teplotu na 23 °C, která je celoročně konstantní. Pouze při dlouhotrvajících velkých mrazech (−20 °C) klesla teplota nejméně na 21,5 °C, a to asi jen na 4 dny. TČ nevyžaduje naprosto žádnou údržbu. Počáteční investice se vrátí po několika letech. TČ SPIRALA můžu opravdu doporučit jako velmi dobrý, úsporný a bezproblémový zdroj tepla. Jsem velmi spokojený i se vstřícným jednáním firmy. Velmi příjemná je rovněž prodloužená záruční lhůta na 3 roky.

Typ V-V-11, instalace: červen 2007, okr. Mělník

Novostavba z roku 2006, vytápěná plocha 100 m2, TČ ohřívá vodu v AKU, a z té pak do podlahovky v celém domě, termostaty v místnostech řídí jednotlivé okruhy podlahovky, TČ je využito pouze na vytápění, TUV je ohřívána přímo elektřinou, v domě je udržována tepl. 24–28 °C, celková spotřeba elektřiny za celou domácnost 28 000 Kč.

Typ V-V-7, instalace: září 2009, okr. Mělník

Novostavba o ploše 170 m2, podlahovka je rozvedena v celém domě, TČ ohřívá topnou vodu v AKU na 30 °C, z ní jde voda do jednotlivých okruhů podlahovky, podle signálu z termostatu v každé místnosti, TUV je ohřívána TČ, příp. solárem, zásobník na TUV je použit negativní, a díky tomu jsou z něj ohřívány žebříky v koupelně celý rok. Spotřeba elektřiny za celý dům 30 000 Kč.

Typ V-V-17D, instalace: září 2009, okr. Hradec Králové

Tento rodinný dům z roku 2000 byl původně vytápěn plynem. Nyní se používá plyn pouze na ohřev TUV, ale i to se brzo změní a plyn bude zrušen. V domě jsou radiátory dimenzované na 80 °C, i tak TČ dům vyhřeje ke spokojenosti majitelů na 22–23 °C. Zastavěná plocha 204 m2. Před pořízením TČ byl účet za plyn na 35 000 Kč plus elektřina za 26 400 Kč. Nyní je celková spotřeba domu za 36 000 Kč z toho TČ spotřebuje za topnou sezónu 5,25 MW (14 250 Kč). I tak byla navržena úsporná opatření.

Typ WW10, instalace: červenec 2011, okr. Nymburk

Starší rodinný dům na ploše 117 m2 postupně rekonstruovaný, částečně zateplený, okna původní špaletová pouze utěsněná. Dříve se zde topilo elektrokotlem, poté uhlím a dřevem (10 m2 dřeva a 20 q uhlí). Nyní TČ řízené pokojovým termostatem ohřívá topnou vodu v AKU, z které voda obíhá v radiátorech celou topnou sezónu. V domě se udržuje teplota 22–23 °C. TĆ je použito pouze na vytápění, TUV se ohřívá elektřinou. Voda se čerpá ze 7m kopané studny a vypouští do vsakovacího objektu (studny) vysypaného makadamem. Po pořízení TČ byla spotřeba elektřiny v celém domě za 37 400 Kč.


Tepelná čerpadla Spirála
logo Tepelná čerpadla Spirála

Vyrábíme tepelná čerpadla SPIRÁLA voda-voda uzpůsobená k odběru tepla přímo ze zdrojové vody. Jsme český výrobce a do TČ Spirála vyrábíme výparník, umožňující odebírat teplo z minimálního průtoku vody, přičemž téměř nezáleží na kvalitě této vody. Pracuje ...