Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výpočty pro úsporu energie ve vytápění a přípravě teplé vody TZB-info

Kolik energie a peněz ušetříte při výměně zdroje tepla? O kolik je výhodnější sprchování než koupání ve vaně? A je nutné izolovat potrubí? Spočítejte si úsporu na TZB-info.

Základním výpočtem pro vytápění a přípravu teplé vody v rodinných domech je Porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii TZB-info. Zde si můžete porovnat jednotlivé zdroje tepla a jejich investiční a provozní náklady. Mezi další související výpočty patří:

Příprava teplé vody

Na TZB-info si můžete zjistit, jak dlouho bude trvat příprava teplé vody a to s pomocí výpočtu Výpočet doby ohřevu teplé vody.

Hodně energie lze ušetřit sprchováním místo koupání ve vaně. Kolik to asi bude? Zjistíte ve Výpočtu energetické náročnosti sprchování a koupání ve vaně.
Přečtěte si také Ultrazvukové vodoměry, spolehlivá technologie s novým výkonem Přečíst článek

Bivalence

Vcelku velkých úspor se dá docílit, máme-li zásobník teplé vody. Je-li na to zásobník technicky připraven, tak existují možnosti využití přidávaného a levnějšího tepla. Lze využít termický solární kolektor, fotovoltaiku nebo teplo z krbové vložky.

Pokud používáme průtočné ohřev vody, tak tyto možnosti bohužel využít nemůžeme.

Izolace potrubí

Nikdy nezapomínejte izolovat potrubí všude tam, kde nepřispívá k vytápění obytných místností! Vždy se izoluje každá trubka zvlášť, a pokud nemáte přesný výpočet, tak dobrá rada je použít minimálně takovou tloušťku izolace, jako je průměr potrubí.

My výpočet k dispozici máme, takže na TZB-info si můžete vypočítat izolaci hned dvěma způsoby.

Dle ekonomické efektivity a z energetického hlediska.

Z výpočtů je vidět, že úspora je obrovská, bez problémů i 70 %.

 
 
Reklama