Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické vytápění bych do staré chalupy po babiččce určitě nevolil

Rozhovor s Miroslavem Petrem, vedoucím tuzemského prodeje Fenix Trading s.r.o., jsme převzali z časopisu Krásný venkov. Zaujal nás realistický pohled na rozdíl ve vytápění u nízkoenergetických novostaveb a starých domů.

Jaký typ topení se pro život v rodinném domě jeví nejperspektivnější, když se zohlední předpokládané vývoje cen za energii?


Miroslav Petr, Fenix Trading s.r.o.: "Na to nelze odpovědět úplně jednoznačně. Výběr vhodného topného systému závisí na spoustě faktorů.
Když si ale budu stavět úplně nový dům, běžné velikosti a bez specialit jako je například bazén s vyhřívanou vodou, volil bych kombinaci elektrického podlahového vytápění se sálavými panely. Je to bezúdržbový, plně automatický systém, o který se pak už nemusím nijak starat. Připravil bych se tím současně na možnost výhledové instalace fotovoltaických panelů a případně baterií."

A co elektrické vytápění ve starší zástavbě? Například když zdědím dejme tomu starou chalupu po babičce?

Miroslav Petr, Fenix Trading s.r.o.: "Tak tady bych elektrické vytápění jako hlavní systém určitě nevolil. Možná jako podlahové, ve spojení s izolací F-Board, pro komfortní ohřev podlahy v koupelně. Na rozdíl od novostavby bude takový dům v zimě potřebovat hodně tepla a to by bylo drahé. Nicméně velká výhoda elektrického vytápění je v jeho decentralizaci. V každé místnosti se topí jen tolik, kolik je tam aktuálně potřeba a systém operativně reaguje na vedlejší tepelné zisky, například z oslunění. Takže i v takové venkovské chalupě si jej umím představit jako záložní topný systém."


foto redakce

A tím hlavním by bylo?

Miroslav Petr, Fenix Trading s.r.o.: "Jestli k ní zdědíte i kus lesa, hlavní váhu topení bych přenesl na krb nebo kamna na dřevo, a elektrické topení by jen dotápělo místnosti, kam se teplo z krbu šíří pomalu či v omezené míře. Jestli ale babička les neměla, doporučil bych poohlédnout se po dalších možnostech. Není jich málo a je to pak spíše otázka Vašich priorit a především peněz, které jste ochoten do systému investovat."

Doplnění TZB-info:

Pokládka topných fólií ECOFILM F svépomocí s použitím sad ECOFILM Set může být právě tím vhodným doplněním pro chalupu, protože jsou určeny pod laminátové a dřevěné podlahy. Sada je pás topné fólie (v různých délkách), opatřený připojovacími vodiči, dlouhými 5 metrů. Sadami lze pokrýt celou podlahovou plochu, nebo jen její část -- např. před sedací soupravou nebo kuchyňskou linkou. Instalace je snadná a nevyžaduje žádný zásah do stavební konstrukce podlahy.

Byla by však škoda zapomenout z produkce společnosti FENIX Jeseník na silné stránky stropního vytápění s topnými foliemi nebo topení s designovými sálavými panely a na teplo na terase s panely ECOSUN Terrace Heater.

 
 
Reklama