Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinná firma a elektrické vytápění, část 2. - Vize se neuskuteční sama od sebe

V první části série článků, rozhovoru redaktora TZB-info se zástupci společnosti Fenix Group a.s., kterou lze oprávněně řadit k rodinným firmám pozitivně dokumentujících příklad, jak do vedení společnosti začlenit mladší generaci, byla představena základní vize. V této 2. části jsou prezentovány některé kroky z pohledu výrobního závodu, ale i TZB, které k naplnění vize vedou.

Josef Hodboď, TZB-info:
Možnosti, jak technicky dobře dostupným způsobem řídit prostup slunečního záření do místností, byly ukázány na vaší nové administrativní budově. Je zřejmé, že proces snižování emisí CO2 a tedy spotřeby energií začíná již u spolupráce architektů s projektanty, kteří musí hledat každou možnost. Nesoulad mezi nabídkou energií a jejich potřebou, případné výpadky dodávky, je nutné řešit.

Cyril Svozil jr.:
Rychlá reakce na jakékoliv energetické změny, tedy nejen ty tepelné v místnostech, je podmínkou úspěšnosti naší vize budoucích budov včetně provozních technologií. V areálu máme nyní nainstalovány fotovoltaické panely o celkovém výkonu okolo 60 kWp. Nedávno jsme uvedli do provozu bateriové úložiště 640 kWh. Nejdůležitějším cílem však není využívat vlastní elektrickou energii jen pro vytápění a malé elektrické spotřebiče v administrativě, nýbrž v rámci celého areálu. Pro naše přímotopné elektrické systémy si například vyrábíme většinu topných kabelů. Výrobní technologie je založena na potahování vodičů s požadovaným elektrickým odporem velmi tenkou a rovnoměrnou vrstvou speciálního plastu. Stačí krátkodobý výpadek elektrického proudu v síti od našeho dodavatele a pokud nedojde až k zastavení linky, minimálně část produkce se musí vyhodit. Tyto ztráty nám nikdo nenahradí. Hovořili jsme o robotizaci pracovišť. Ta jsou na stabilitu napájení elektrickým proudem ještě mnohem náročnější. Restart netrvá sekundy, ale desítky minut, a představuje velmi citelné ztráty výrobní kapacity. Tyto výpadky ohrožují schopnost dodat výrobky ve smluveném termínu a mohou poškodit naši pověst jako spolehlivého výrobce. Proto je pro nás důležité bateriové úložiště jako záloha dodávky elektřiny. Současně ověřujeme i další možnosti jeho využití pro stabilizaci elektrické rozvodné sítě v celém okrese. Na administrativním objektu jsme si ověřili, že i tento typ budov lze energeticky velmi hospodárně provozovat jen s našimi elektrickými přímotopnými prvky na bázi předávání tepla sáláním.

Obr. Nově instalované bateriové úložiště elektřiny má impozantní kapacitu 640 kWh. Bateriová pole z LiFePo článků pochází od naší dceřiné společnosti AERS. Systém řízení, software a měniče jsme nechali navrhnout a zhotovit externím specialistou na zařízení větších výkonů, uvedl Cyril Svozil jr. (vlevo Pavel Kudelka, vpravo Cyril Svozil jr.)
Obr. Nově instalované bateriové úložiště elektřiny má impozantní kapacitu 640 kWh. „Bateriová pole z LiFePo článků pochází od naší dceřiné společnosti AERS. Systém řízení, software a měniče jsme nechali navrhnout a zhotovit externím specialistou na zařízení větších výkonů,“ uvedl Cyril Svozil jr. (vlevo Pavel Kudelka, vpravo Cyril Svozil jr.)

Pavel Kudelka:
Setkáváme se s dotazy zákazníků na životnost našich výrobků. Z našich zkušeností vyplývá, že životnost sálavých panelů s elektrickou topnou fólií je 25 a více let. Velmi záleží na tom, v jakém prostředí jsou sálavé panely provozovány. Kratší životnost bude u panelů průmyslových, pracujících s vyššími teplotami, ve vlhčích prostorech atp. Výjimečně se setkáváme s požadavky na opravu i po takto dlouhé době. Ovšem vzhledem ke vztahu mezi životností, pořizovací cenou a cenou opravy zákazníci preferují nákup nových těles. Vztah doby životnosti a velmi příznivé pořizovací ceny umožňuje provozovateli provádět modernizace i s ohledem na změnu jeho názoru na design daných prostorů, změnu způsobu využití prostorů, dělení velkých prostorů na menší nebo naopak jejich spojování atp.

Obr. Nepřetržitý a plynulý provoz robotizovaných pracovišť vyžaduje vysokou stabilitu elektrické sítě
Obr. Nepřetržitý a plynulý provoz robotizovaných pracovišť vyžaduje vysokou stabilitu elektrické sítě

Cyril Svozil jr.:
Změny názoru na design jsou nyní velmi aktuální v rodinných domech. Vedle výstavby nových domů probíhají modernizace domů starých. Při nich se věnuje velká pozornost snižování tepelných ztrát, tedy potřebě tepla na vytápění. Zde se zvětšuje prostor pro naše výrobky, a nejde tedy jen o novou výstavbu. Velmi oblíbené jsou sálavé panely se skleněnou deskou. Je to pochopitelné, neboť mají relativně nízkou hmotnost, snadno se s nimi manipuluje, cena je velmi příznivá a nabízí se více designových řešení. Designově velmi zajímavá tělesa jsou s deskou z přírodního kamene. Bohužel mají násobně větší hmotnost a rovněž jejich cena je násobně větší. Kámen je přírodní materiál, a tak těžko můžeme garantovat stejný vzhled. U skla to lze. A ke sklu nyní přibyla i sálavá tělesa s keramickou deskou. Pokrok ve výrobě keramických obkladů, zavedení velkoformátových obkladaček s nejrůznějšími povrchy, nás přivedl k výrobě sálavých panelů, které mohou být až materiálově zcela jednotné s obkladem například koupelny. Při jejich výrobě úzce spolupracujeme i s jedním z vedoucích prodejců vybavení koupelen a kuchyní, firmou SIKO. Cílem je, aby naše výrobky nebyly v interiéru chápány jen jako technicky nutný prvek, ale jako prvek, který hodnotu interiéru povyšuje.

Obr. Keramická čelní deska elektrických sálavých těles Ecosun natural umožňuje dosáhnout v interiéru velmi překvapivých designových účinků.
Obr. Keramická čelní deska elektrických sálavých těles Ecosun natural umožňuje dosáhnout v interiéru velmi překvapivých designových účinků.

FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...