Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fenix Group a.s. v Národním muzeu v Praze

Národní muzeum v Praze, pohled ze střešní kupole, foto redakce
Národní muzeum v Praze, pohled ze střešní kupole, foto redakce

Zajímavou realizací pro Fenix a kabely ECOFLOOR je ohřev velkých měděných žlabů a odtoků na střeše historické budovy Národního muzea, který chrání celý systém před mrazem, sněhem a ledem. Realizace proběhla v rámci rekonstrukce budovy v loňském roce.
I proto se v tomto atraktivním prostředí nově zrekonstruované historické budovy Národního muzea na Václavském náměstí v Praze uskutečnila výroční tisková konference největšího evropského výrobce elektrických topných systémů, společnosti Fenix Group a.s.

Loňský rok byl nejlepší v celé historii firmy

S výsledky celé skupiny Fenix, s jejími členy, současnou organizační strukturou a investicemi do výrobního areálu seznámil přítomné Cyril Svozil jr., místopředseda správní rady Fenix Group a.s.. Tržby celé skupiny za rok 2018 dosáhly výše 1,591 mld. Kč a proti výsledkům roku 2017 se zvýšily o 11 %. Loňský rok tak byl z tohoto hlediska nejlepší v celé historii firmy. Na rekordních výsledcích se i letos výrazně podílel český trh, který je z pohledu objemu tržeb v posledních letech jedničkou celé skupiny.
„Od února 2019 patří do skupiny i polská společnost LUXBUD Sp.z.o.o., která nyní působí pod názvem FENIX Polska Sp.z.o.o. Po loňské akvizici v Německu je to další rozšíření, v současnosti tak působí prostřednictvím vlastních firem holding Fenix Group už v osmi evropských zemích.“ Informoval Cyril Svozil jr.

Zajímavé speciální aplikace a největší podíl v obratu pro kabely a rohože ECOFLOOR

Výsledky v oblasti exportu, zajímavé aplikace a nové výrobky prezentovala Kateřina Jezerská, jednatelka a ředitelka Fenix Trading, s.r.o. Růst tržeb je podle ní důsledkem pozitivního vývoje na 20 hlavních trzích holdingu, až na Nový Zéland jsou všechny v Evropě.
Z TOP 20 rostly prodeje ve 13 státech, největší odbytiště pro Fenix představovala loni Česká republika, Velká Británie, Francie, Slovensko, Německo, Švédsko, Rakousko, Holandsko, Finsko a Španělsko. Z výrobního programu rostl loni nejvíce prodej kabelů a rohoží ECOFLOOR, a to určitě i díky novým a zajímavým aplikacím.

Protimrazová ochrana vinic, fotbalová hřiště a plašení myší

„Protimrazovou ochranu vinic v oblasti Champagne zkouší na ploše 4 ha se 40 km topného kabelu ECOFLOOR ADSPV2 s příkonem 10-15 W/m2 francouzská a španělská pobočka naší skupiny.
V loňském roce čtyři, letos už 11 norských fotbalových hřišť s umělým trávníkem ohřívají topné kabely a rohože ECOFLOOR, přičemž na jeden stadion je potřeba 88 km speciálně vyvinutého kabelu MASA o průměru 3,5 mm a příkonu 95 W/m2.
Ve Finsku se zase topnými kabely ECOFLOOR urychluje vyzrání a vytvrzení betonu na stavbách.
Pozornost připoutal i speciální „Mice Project“ s plašičem myší z kabelů, který se nyní testuje v síti Ahold v Holandsku.“
řekla na tiskové konferenci Kateřina Jezerská.
Ale i na domácím trhu měl loni Fenix zajímavou realizaci s kabely ECOFLOOR – byl jí ohřev velkých měděných žlabů a odtoků na střeše historické budovy Národního muzea, který chrání celý systém před mrazem, sněhem a ledem.

Novinky ve výrobním programu

  • Novinkou v sortimentu sálavých topných panelů jsou od letošního roku sálavé keramické panely ECOSUN CeRamic (CR), které bude firma Fenix Trading nově nabízet ve čtyřech různých rozměrech a čtyřech barevných provedeních (Basalt black, Calacatta, Beton a Concrete Taupe). Panely jsou ze slinuté keramiky o tloušťce 6 mm a působí mimořádně elegantním dojmem. Navíc je možné je opatřit držákem ručníků z nerezové oceli či doplnit o bezdrátovou regulaci.
  • Dalším novým výrobek bude termostat TFT Wifi, což je nová Wifi verze oblíbeného TFT termostatu s celoplošným skleněným plně dotykovým displejem. Zájemce o tento nový termostat si bude moci vybrat ze dvou barevných provedeních (bílá a černá), zdarma bude součástí termostatu i aplikace pro operační systémy iOS a Android.
  • Poslední novinkou budou od podzimu letošního roku modulové topné prvky stropního vytápění. Bloky tepelné izolace s topnou fólií ECOFILM C budou vybavené připojovací šňůrou se zástrčkou a budou se za sebe pokládat na CD profily sádrokartonové konstrukce. Po nosnících pak povede páteřní vodič se zástrčkami, do kterého se budou topné folie připojovat. Výhodou tohoto řešení je skutečnost, že produkt obsahuje jak topný prvek, tak tepelnou izolaci, přitom samotná montáž nevyžaduje elektrikáře. Ten bude potřeba až při samotném zapojení termostatu. Již nyní se trh potýká s nedostatkem pracovních sil a lze předpokládat, že cena odborné lidské práce poroste. Investice do stavebnicových systémů se pak díky jednoduchosti a rychlosti montáže vyplatí.

Elektrické vytápění rodinného domu po lednu 2020

Výsledky letošní studie UCEEB (ta se zaměřila na elektrické vytápění rodinného domu po lednu 2020, tj. v době, kdy bude muset být každá nová budova domem s téměř nulovou spotřebou energie) představil Cyril Svozil, ředitel a předseda správní rady společnosti Fenix Group a.s..

Cyril Svozil informoval ve své prezentaci i o vývoji koeficientu NPE u nás i v Evropě (i po očekávaném snížení na hodnotu 2,6 bude náš koeficient nejvyšší ze všech členských zemí EU) a informoval i o aktuálním vývoji nových projektů skupiny Fenix. Krátce se vrátil k tříletému provozu administrativní budovy Fenix Trading v Jeseníku a potvrdil spokojenost, efektivní provoz a maximální funkčnost budovy ve standardu nZEB. Pozitivní jsou i výsledky špičkovací akumulační stanice s bateriovým úložištěm AERS v Jeseníku, úspěšně se rozjel projekt CAMEB, tj. výstavba inteligentního rodinného domu s FVE, baterií a elektrickým vytápěním v obci Omice na jižní Moravě. Dvouletý projekt je realizován v součinnosti UCEEB, Fenix, TECO, S-Power, AERS a WAFE.

Už v této fázi si společnost Fenix ověřila, že klíčovým bodem bude optimalizace všech energetických systémů tak, aby řízení a ovládání bylo co nejjednodušší a pro další zájemce srozumitelné. I z toho důvodu zřizuje Fenix Group od 1. čtvrtletí příštího roku speciální útvar, který bude komplexní zakázky řešit.
„Moderní energeticky úsporný dům je plný technologií a pro investora bude důležité zajistit jejich koordinaci tak, aby skutečně sloužily a nikoliv obtěžovaly. V případě poptávky náš odborník zajistí pro potencionálního zákazníka vše doslova na klíč. Spolupracující firmy pro jednotlivé technologie jsme si již vybrali a spolupracujeme s nimi pod vedením ČVUT právě na pilotním projektu Omice.“ uvedl Cyril Svozil.