Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízký tarif u elektrického vytápění šetří náklady na provoz celého domu

Ceny elektřiny rostou a budou růst i nadále, přesto je vytápění nízkoenergetických domů elektrickým velkoplošným nízkoteplotním vytápěním krokem racionálním a ekonomicky velmi efektivním. Jak je to možné?

Spotřebiče v domě plynem ani tepelným čerpadlem nespustíte, k tomu bude vždy potřeba elektřina. A přestože spotřeba těchto zařízení rok od roku klesá, stejným tempem roste jejich počet a vliv na celkovou spotřebu energie - kdo dnes ostatně nemá doma světla, televizi, pračku, počítač a další zařízení? Pokud bydlíte nebo plánujete bydlení v domě, který se svými parametry blíží k hranici nízkoenergetických domů (u novostaveb je to dnes už téměř standardem), je proto vhodným řešením elektrické vytápění s nižším tarifem, který platí i pro provoz elektrických spotřebičů. NED objekty totiž spotřebují pouze cca 35-40% energie na vytápění, zbytek celoroční spotřeby je to ostatní - světla, televize, počítače, pračky, sušičky, varné konvice, mikrovlnné trouby, atd. - tedy běžný provoz domácnosti. Uživatel tak může mít až dvě třetiny energie za poloviční cenu proti domácnostem s plynovým kotlem. Pokud Vás v této chvíli přepadne strach z vysokých účtů za topení, vězte, že není důvod k obavám.

U NED objektů již není nejdůležitějším faktorem cena samotné energie, ale významný vliv hrají pořizovací náklady, tzv. udržovací náklady a životnost topného systému a jeho komponentů. Spotřeba energie na vytápění je zde již tak malá, že například u dnes tak často používaných tepelných čerpadel, přestože dokáží vyrobit teplo nejlevněji, je návratnost investice delší než životnost zařízení.


Grafické znázornění návratnosti tepelného čerpadla u sledované referenční stavby
- návratnost přesahuje 20 let.

Tím se tato cesta stává ekonomicky nevýhodnou. Spořivého investora může těšit, že nejvýhodnější poměr mezi investicemi, provozními náklady a návratností vykazují právě velkoplošné nízkoteplotní elektrické systémy. Při srovnání elektrického vytápění s plynovými nebo kondenzačními kotli zase hraje nezanedbatelnou roli právě již zmíněný tzv. nízký tarif, ve kterém jsou v objektech s elektrickým vytápěním provozovány veškeré elektrospotřebiče.


Stejný objekt, v tomto případě je ale počítáno s každoročním zvýšením ceny elektřiny o 5%.
I tak se návratnost tepelného čerpadla pohybuje okolo 15 let

U společnosti FENIX Jeseník, našeho největšího výrobce elektrických topných systémů jsou to topné rohože a kabely ECOFLOOR a folie ECOFILM. Podle Miroslava Petra ze společnosti FENIX je nízkoteplotní vytápění obecně velmi pozitivní právě z hlediska spotřeby energie a optimálního rozložení teploty v pobytovém prostoru. "Topné prvky jsou navíc zabudovány do konstrukce a neruší vnímání prostoru. Tyto systémy (podlahové nebo stropní) ohřívají velké teplosměnné plochy na teploty jen o málo vyšší než je teplota prostředí. Ke směně tepla dochází částečně sáláním i mikrokonvekcí. Výrazným rozdílem oproti tzv. bodovým zdrojům tepla je podstatně rovnoměrnější rozložení teploty v prostoru, omezení cirkulace a vysušování vzduchu."

A jaké jsou trendy v oblasti elektrického vytápění na našem trhu? Podle Miroslava Petra kopíruje nynější vývoj na trhu ČR v oblasti elektrických topných systémů situaci na vyspělých trzích severských a západoevropských. "Masově se rozšířilo užití elektrických systémů v tzv. nízkoenergetických domech (NED), případně i v domech pasivních. Vidíme to i v zemích, které byly dříve v elektrickém vytápění pozadu - Německu, Rakousku či Švýcarsku - tam je růst tohoto typu topení v NED objektech v posledních čtyřech letech velmi výrazný. V těchto aplikacích je totiž obecně elektrické vytápění, vzhledem k nízkým pořizovacím nákladům, prakticky nulovým nákladům na údržbu, bezobslužnému provozu a přesné regulaci, vyhodnocováno jako naprosto bezkonkurenční. Provozní náklady přitom, vzhledem k velmi nízkým spotřebám energie na vytápění, nehrají již významnou roli. Elektrické topné systémy se stávají rovněž stále častěji součástí topných soustav s tepelným čerpadlem (výhodné při ohřevu většího objemu vody např. v bazénu) či velmi populárními krby."


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...