Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ota Jirák: olejové vytápění jsme zvolili kvůli pohodlí, čistotě a úspornosti

I v místech, kam nevede zemní plyn, nebo nedostačuje kapacita elektrické sítě, se dá topit ekologicky a komfortně. V našem případě se jedná o vytápění extra lehkým topným olejem. O spokojenosti s tímto druhem vytápění ve své historické chalupě hovoří známý český herec a dabér Ota Jirák.

Na návštěvu k manželům Jirákovým jsme se vypravili právě v době, kdy se rozhodli vyměnit svůj dosluhující nízkoteplotní kotel za komplet moderního kondenzačního kotle GEMINOX s bojlerem na přípravu teplé vody. Celou akci jsme pro vás zaznamenali do krátkého videa a dokonce jsme našli chvilku času, abychom Otovi položili pár otázek.

Měl jste v životě trému?
Jéje, mnohokrát

Jako slavný herec a ikona dabingu, která postava, jež jste daboval, Vám přirostla nejvíc k srdci?
Jsou dvě, Hele ze Studia Kamarád a mimozemšťan Alf.

A naopak, vadila Vám některá?
Ne, nikdy, dostával jsem krásné role.

Máte stylový dům, jak dlouho tu žijete?
Máme nádhernou chalupu z 16. století s úžasnou atmosférou na magickém místě. Žijeme tady již 24 let.

Má tento dům historii?
Úžasnou. Naši chalupu zná v našem regionu snad každý. Všichni se tu ženili, oslavovali různá jubilea, byla i sídlem národního výboru. Génius loci je mimořádný. Naše chalupa byla původně zájezdním hostincem na cestě do Žitavy. Podle kroniky zámku Mnichova Hradiště byla poprvé zmíněna jako zavedená formanská hospoda v roce 1557. Když byla zavedená, tak už tady klidně 100 let mohla být.




A jak je to v zimě s teplem a vytápěním?
Jakmile jsme zde zaváděli ústřední topení, hned jsme se rozhodli pro olejové vytápění, protože nám přišlo, že se jedná o médium budoucnosti.

Proč jste se rozhodl pro Olejové vytápění?
V té době bylo cenově příznivé a skoro bezúdržbové. V obci není zaveden plyn a ani nebude a vlastně toto topení bylo pro nás dobrou volbou vzhledem k ostatním možnostem.

A jak je to s dodávkami oleje?
Bez problémů. Když nám olej dochází, což zodpovědně monitorujeme, objednáme závoz a dodavatel vzápětí olej dodá.

Takže byste olejové vytápění mohl doporučit?
Určitě všem lidem, kteří mají ve svém bydlišti stejné podmínky jako my.

A co údržba kotle? Není náročná?
Ne, není.




A cena je přijatelná pro běžného člověka?
Pokud běžný člověk není důchodce s důchodem 10 000.

Připravujete se teď na nějakou velkou roli?
V současné době ne. Ale znáte to: není malých rolí…

Role primáře Pantoflíčka v Ordinaci v Růžové zahradě je jako šitá Vám na tělo. Nechodí za Vámi sousedi pro lékařské rady?
V době, kdy jsem hrál primáře Pantoflíčka, jsem zaznamenal opravdu velkou popularitu. Lidé ho milovali a i lékaři mě oslovovali „pane kolego“. Ta popularita této figury vydržela až dodnes, i když už léta pana primáře nehraju. Na lékařské rady se mě dodnes lidé žertem ptají.

Máte nějakou humornou příhodu z natáčení?
Mám, poměrně čerstvou. V seriálu Slunečná hraji ducha otce hlavní představitelky Týny. Natáčení pro mě začalo vlastním pohřbem, kdy jsem v kostele ležel v rakvi. Musel jsem ležet nehybně, záběr byl dlouhý, zpívali krásně Ave Maria… A když kamera jela přes moji otevřenou rakev na pozůstalé v lavicích, tak se do toho posvátného ticha ozvalo moje zachrápání. Prostě jsem usnul. Kolegové, a ani pan režisér se nezlobili, smáli se, i když se záběr musel opakovat.




Máte rád teplo?
Moc.

Je pro vás teplo ikonou domova?
Ano, určitě. Obzvlášť v zimě.

Jakou roli si toužíte zahrát?
Jakoukoliv hezkou. Kdysi jsem toužil zahrát si Švejka. To už ale vzhledem k mému věku, bohužel, nehrozí. Jinak jsem si zahrál řadu krásných rolí, ať už ve filmu, v televizi nebo v divadle.

Podělíte se se čtenáři o svůj recept na spokojený život?
Pro každého je spokojený život něco jiného. Pro mě to bylo krásné povolání, skvělá rodina, nádherný domov a dobří lidé kolem mě.

Pokud byste mohl vrátit čas, je něco, co byste udělal jinak?
Já bych neměnil nic.

Na co se teď aktuálně těšíte?
Na jaro a hezkou práci.

Co byste popřál našim čtenářům?
Aby jim bylo vždycky teplo. Jak doma, tak u srdce.



NRG Group a.s.
logo NRG Group a.s.

Společně s našimi zákazníky věříme ve výhody, které nabízí topný olej a zemní plyn. Proto se staráme o čisté, spolehlivé a efektivní vytápění jejich domů a objektů tak, aby ušetřili svůj čas a peníze.